Horeca weer open tot 20.00 uur

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving Corona 24 januari 2022
Horeca weer open tot 20.00 uur

Vanochtend wordt er weer overlegd op het Catshuis. De meest betrokken ministers inzake corona komen samen met adviseurs uit het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om te bespreken hoe er versoepeld kan worden. Morgenavond om 19.00 uur worden de aangepaste maatregelen door minister-president Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers aangekondigd in de persconferentie. 

Uitgelekt

Afgelopen zaterdag werd al bekend dat het OMT adviseert dat horeca en cultuur weer open mag tot 20.00 uur. Ingewijden meldden aan NRC dat er over de sluitingstijden van de cultuur- en sportsector nog discussie is. Die zouden ruimer moeten zijn in verband met avondprogrammering. De horeca moet wel gewoon om 20.00 uur dicht. Dat is nog een stap te ver. 

Strenge voorwaarden

Bovendien moeten de versoepelingen gepaard gaan met strenge voorwaarden. Om welke voorwaarden het gaat is nog onduidelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om regels over verplichte zitplaatsen in de horeca en het gebruik van coronatoegangsbewijzen. Ook kan het gaan over een maximumaantal bezoekers in bijvoorbeeld restaurants en musea.

"Nog steeds buitenspel"

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten blij te zijn dat het kabinet en het OMT inzien dat de horeca heropend kan worden. "Maar met een sluitingstijd van 20.00 uur worden veel ondernemers, waaronder cafés, nog steeds buiten spel gezet. Daarnaast is het niet wetenschappelijk te onderbouwen waarom de horeca niet om 22.00 uur kan sluiten." Daarom pleit KHN voor een sluitingstijd van minimaal 22.00 uur, onder andere door contact met VNO-NCW, MKB-NL en burgemeesters. 

Overig nieuws