Hotelketen: Motel 6

20 november 2020 | Redactie

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze uitgave behandelen we Motel 6. Waar in 1962 een overnachting zes dollar kostte.

Motel 6 is een hospitalitybedrijf met een keten van motels die voor een scherpe prijs overnachtingen aanbiedt in de Verenigde Staten en Canada. Naast Motel 6 exploiteert het bedrijf ook Studio 6, een hotelketen gericht op langdurig verblijf. Motel 6 en Studio 6 vallen onder de beheermaatschappij G6 Hospitality, waar The Blackstone Group de eigenaar van is. In 1962 openden twee aannemers (Paul Greene en William Becker) uit Santa Barbara, Californië het allereerste Motel 6. Ze ontwikkelden een plan om motels tegen lage tarieven te bouwen om zodoende een kamerprijs van zes dollar per nacht aan te kunnen bieden. Vandaar de naam Motel 6.

Paul Greene en William Becker hadden zich tijdens hun carrière als aannemer gespecialiseerd in het bouwen van goedkope woningbouwprojecten en wilden met Motel 6 een alternatief bieden voor andere grote hotelketens, zoals Holiday Inn. De oprichters van Motel 6 zagen in de jaren ’60 budgetgerichte hotelconcepten in de loop der jaren steeds duurder worden. Becker en Greene hebben twee jaar besteed aan het formuleren van hun bedrijfsmodel en zochten naar manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden. In de eerste jaren na de oprichting betitelde Motel 6 zichzelf als ‘no-nonsense’ hotelketen met kamers met zwart-wittelevisieontvangers die op munten werkten in plaats van de gratis kleurentelevisies in de duurdere motels, samen met een functioneel interieur waardoor tijd bespaard kon worden in de housekeeping. Opmerkelijk voor die tijd was dat Motel 6 geen eigen restaurant had. Tot op de dag van vandaag hebben de meeste motels geen eigen restaurant. Wel is er altijd een ruim F&B-aanbod in de buurt van het motel.

Groei en verkoop

Motel 6 genoot een grote mate van populariteit halverwege jaren ’60. In 1965, drie jaar na de opening van het eerste Motel 6, gingen de deuren van het vijftiende motel open. Het vijftiende motel was het eerste motel dat buiten de grenzen van Californië werd gebouwd, in het centrum van Salt Lake City. Becker en Greene zagen de noodzaak om hun concept snel uit te rollen omdat de traditionele hotellerie het concept begon te kopiëren. Binnen een jaar, in 1966, openden de ondernemers het vijfentwintigste motel in Gilroy, Californië. De bezettingsgraad was toen ongeveer 85 procent, ruim boven het branchegemiddelde. Dankzij hun succes werd Motel 6 een aantrekkelijk acquisitiedoelwit. Becker en Greene verkochten de keten in 1968 aan een investeringsgroep.

In Las Vegas verrees begin jaren ‘70 het tot dan toe grootste Motel 6. Niet veel later boorde het bedrijf ook de markt aan de Oostkust van de Verenigde Staten aan. In 1972 opende Motel 6 in Fort Lauderdale, Florida. De expansiedrift en groei resulteerde in 1980 tot 6300 motels door de Verenigde Staten. Kohlberg Kravis Robert & Co., een investeringsmaatschappij uit New York, kocht Motel 6 in 1985. Met die overname verdween het no-nonsense imago van het bedrijf. De nieuwe eigenaren begonnen met het opnemen van voorzieningen als de telefoon en de kleurentelevisie. Daarmee daalde ook het marktaandeel direct. De concurrentie zat niet stil en investeerde flink in budgetconcepten binnen de hotellerie. In 1990 kwam Motel 6 in Franse handen. Accor nam het bedrijf over. In de periode vóór Accor ontwikkelde Motel 6 de typisch Amerikaanse ‘motelmodellen’: twee-etage hoge blokkendozen met een ruime parkeerplaats. Pas in 1993 werd de eerste hoogbouwlocatie geopend, nabij de luchthaven LAX in Los Angeles (foto).

Franchise

In tegenstelling tot de meeste hotelketens, bezit en exploiteert Motel 6 de meeste locaties rechtstreeks. Om de maximale groei te kunnen benutten, startte Motel 6 in 1994 met franchising. Daarnaast werd in dezelfde periode door Accor verschillende motels overgenomen en zorgde voor een grondige renovatieronde voor modernisering van de panden. Slecht presenteerde locaties werden verkocht. In 1999 zag Motel 6 kans om een nieuwe markt aan te boren. Met de lancering van Studio 6 zette het bedrijf met dit nieuwe merk in op langdurige verblijf door hotelkamers op te leveren met een kitchenette. In 2002 werd het eerste motel buiten de Verenigde State geopend: het stadje Burlington in Canada had de eer om de eerste internationale vestiging te mogen verwelkomen.  

In 2006 raasde orkaan Katrina langs de zuidelijke kust van de Verenigde Staten. Accor en Motel 6 investeerde meer dan zes miljoen dollar in eigendommen rondom de zwaar getroffen gebieden New Orleans en Gulfport ten behoeve van de wederopbouw. Een jaar later stierf een van de oprichters William Becker op 85-jarige leeftijd aan een hartaanval. In 2012 kwam het bedrijf weer in Amerikaanse handen. The Blackstone Group en Accor Hotels rondde de verkoop van de Motel 6-keten af voor een bedrag van 1,9 miljard dollar.

Controverse

Immigratieadvocaten beschuldigden in september 2017 baliemedewerkers van twee Motel 6-locaties in Phoenix, Arizona van het op de hoogte stellen van Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving wanneer Mexicaanse gasten incheckten. De advocaten gaven aan dat gerechtelijke dossiers aantoonden dat federale immigratieagenten minstens 20 mensen hadden gearresteerd op Motel 6-locaties. Motel 6 werd aangeklaagd wegens discriminatie en privacyschendingen in verband met de zaak en kwam op 2 november 2018 overeen om een ??schikking te treffen met de eisers voor 7,6 miljoen dollar. Op 24 april 2018 publiceerde de American Customer Satisfaction Index een onderzoek naar Amerika's populairste hotelketens, waarmee G6 Hospitality's Motel 6 voor het tweede jaar op rij onderaan de categorie staat.

Studio 6

Sinds 1999 exploiteert Motel 6 ook Studio 6, een keten van hotels voor langdurig verblijf die meer voorzieningen biedt dan een standaard Motel 6-locatie, maar ook met wekelijkse en maandelijkse tarieven. Studio 6 biedt een uitgebreide kitchenette, inclusief een grote koelkast, koffiezetapparaat, broodrooster, magnetron, elektrische kookplaat en een set borden in al zijn kamers. Studio 6 hotels zijn gevestigd in 15 staten van de Verenigde Staten en Canada. Tot de concurrenten behoren Extended Stay Hotels en Choice Hotels Suburban Extended Stay Hotels. Sommige Studio 6-locaties zijn omgebouwd van andere merken, zoals Homestead Studio Suites .

In HM Hotelketens vindt u een overzicht van alle (inter)nationale hotelketens, samenwerkingsverbanden en mpo’s. Het boek telt bijna 200 pagina’s. Bezoek shop.uitgeverijps.nl om het boek te bestellen.

 

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Ondernemen
Tips voor een onweerstaanbare hotelwebsite

De Hotel Website of the Year verkiezing 2021 zit erop. Tijdens een feestelijke, online ceremonie werd op 14 januari jl. de winnaar bekendgemaakt: Max Brown Hotels heeft de eer om deze titel een jaar lang te mogen voeren. Een fantastische prestatie. Wat kunnen we leren van de winnende website en de a ...

Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: Akkoord!  

Naast Van der Valk met een dikke 700 miljoen euro omzet en Fletcher met 285 miljoen omzet in 2019, zijn er nog een stuk of vijf echt Nederlandse ketens over (Westcord, Eden, Bastion, Inntel, Amrâth en Postillion) met een gezamenlijke omzet van zo’n 430 miljoen in 2018 en vast wel meer in ...

Tech Longread
Kunstmatige intelligentie in de hotellerie (deel 1)

Robots kunnen steeds meer horecataken uitvoeren, zo schreef Marthijn van Oostveen in september 2019 op deze website. Anderhalf jaar daarvoor drukte Stef Driessen hoteliers al op het hart dat ze snel moesten anticiperen op de opkomst van voice assistants zoals Siri en Cortana. Toch zijn er in Ned ...

Park Boswijk zoekt een ondernemende general manager

Park Boswijk ligt in een parkachtige omgeving in midden-Nederland en bestaat uit een wooncomplex met 364 appartementen en ongeveer 500 bewoners. Voor bewoners biedt Park Boswijk tal van voorzieningen waar ze gebruik van kunnen maken. Zoals een terras met uitzicht op de parkachtige tuin met twee vijv ...

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: