Dusit International gaat aantal hotels en resorts verdubbelen

Auteur: robin bruggeman
Hotelketen uitgelicht 16 februari 2024
Dusit International gaat aantal hotels en resorts verdubbelen

Dusit International begon in 1948 met één hotel in Bangkok en is in de 75 jaar erna uitgegroeid tot een speler van formaat op de mondiale hotelmarkt. De Thaise keten heeft tegenwoordig meer dan vijftig hotels en resorts in de portefeuille, verspreid over drie verschillende continenten.

Chanut Piyaoui stond aan de wieg van Dusit met de opening van haar Princess hotel aan Charoenkrung Road in Bangkok. Deze accommodatie telde slechts dertig kamers, maar werd doordat het als eerste hotel in de Thaise hoofdstad een zwembad, een lift en airconditioning had, als zeer modern beschouwd. Onder de naam Dusit Thani bouwde Piyaoui in de decennia erna gestaag aan de groei van haar bedrijf. Voor de naam van de hotelketen liet zij zich inspireren door de Thaise koning Rama VI, die in 1918 een utopische miniatuurstad liet bouwen met de naam Dusit Thani, wat ‘hemels dorp’ betekent. Dusit is in de Thaise mythologie de naam van het vierde niveau van de in totaal zeven niveaus die de hemel telt.

Het Dusit Thani Bangkok volgde in 1970 als eerste flagship hotel van de groep en met 23 verdiepingen en 510 kamers vormde het hotel na de opening een gezichtsbepalend gebouw voor de skyline van Bangkok. In 1987 zette Dusit met de overname van Dusit Thani Pattaya ook zijn eerste stappen op de resortmarkt en niet veel later volgde een tweede strandresort in de bekende badplaats Phuket. De binnenlandse groei stelde Dusit in 1987 in staat om de Thaise grens over te steken met de opening van het Hotel Nikko Manila in de hoofdstad van de Filipijnen. In de jaren daarna introduceerde Dusit een aantal nieuwe labels om zijn hotels te segmenteren; met Dusit Thani en Dusit Devarana voor het luxere segment, het modernere dusitD2 en Dusit Princess voor het hogere middensegment. In 2018 lanceerde Dusit eveneens ASAI Hotels, gericht op de meer lifestyle-georiënteerde en jongere reiziger.

Hospitality-opleidingen

Dusit ontplooide zich in de afgelopen dertig jaar niet alleen door het openen van nieuwe hotels en resorts. Met de start van de Dusit Thani School drukt het bedrijf sinds 1993 zijn stempel op het hospitality-onderwijs in Thailand en deze onderwijsinstelling heeft inmiddels verschillende vestigingen, waaronder een in Manilla. Dusit werkt voor zijn opleidingen samen met onder meer Ecole hôtelière de Lausanne en Institut Paul Bocuse en in 2007 begon de keten, samen met de gerenommeerde Franse gastronomische opleiding Le Cordon Bleu, Le Cordon Bleu by Dusit Culinary School in Bangkok.

Oprichtster Piyaoui stond tot 2014 aan het roer bij Dusit en bleef daarna tot haar overlijden in 2020 aan als erevoorzitter. Het stokje werd in eerste instantie overgenomen door haar zoon Chanin Donavanik, die op zijn beurt in 2016 werd opgevolgd door de huidige CEO Suphajee Suthumpun. Zij leidde het bedrijf de roerige coronaperiode door, die een grote impact had op de Aziatische hospitality-sector in het algemeen en de Thaise toeristenindustrie in het bijzonder. In 2020 leed het bedrijf een verlies van 26 miljoen euro en in 2021 eindigde Dusit ruim 24 miljoen euro in de min. Vorig jaar zette het herstel weer enigszins in met een verlies van 13 miljoen euro en in het vierde kwartaal van 2022 schreef Dusit met een winst van 1,1 miljoen euro voor het eerst sinds de start van de pandemie weer zwarte cijfers.

Uitbreiding naar Europa

Ondanks de coronaperiode heeft Dusit in de afgelopen jaren een flink aantal nieuwe locaties geopend en anno 2023 is Dusit in Azië te vinden in Thailand, Japan, de Filipijnen, de Maldiven, Nepal, Bhutan, Vietnam, het Amerikaanse territorium Guam, Singapore, China, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar. De keten heeft met het Dusit Thani LakeView Cairo in Egypte en het Keniaanse Dusit Princess Hotel Residences Nairobi eveneens twee vestigingen in Afrika en sinds vorig jaar is Dusit ook een speler op de Europese markt. Het bedrijf opende in april met de Dusit Suites Athens in Glyfada aan de Atheense Riviera zijn eerste locatie op het continent. Wereldwijd heeft Dusit nog eens ruim zestig hotels en resorts in de pijplijn, met als doel om tegen 2025 het aantal hotels en resorts dat het bedrijf in beheer heeft te verdubbelen tot ongeveer honderd.

Een hiervan wordt het vernieuwde Dusit Thani Bangkok. Het oorspronkelijke flagship hotel van de keten ontving begin 2019 zijn laatste gasten, waarna het gebouw in de afgelopen jaren compleet opnieuw werd opgebouwd. Wanneer het hotel volgens de planning halverwege volgend jaar zijn deuren heropent, zal het meer verdiepingen, maar minder kamers hebben dan het oorspronkelijke hotel (zo’n 300 tegenover 510). Het nieuwe vijfsterren Dusit Thani Bangkok wordt onderdeel van Dusit Central Park, een wolkenkrabbercomplex dat verder onderdak biedt aan Dusit Residence Serviced Apartments, kantoren en een winkelcentrum.

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere en onbekendere internationale hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers.

Fotografie: Dusit International

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws