Hotelketen uitgelicht: Premier Inn hotels

Auteur: Redactie
Hotelketen uitgelicht 30 september 2022
Hotelketen uitgelicht: Premier Inn hotels

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere en onbekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze editie het Britse Premier Inn, onderdeel van Whitbread.

Premier Inn is de grootste hotelketen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland met ongeveer 850 hotels. Sinds 2016 opereert het hotelbedrijf ook in Duitsland en is het in dat land gegroeid naar meer dan veertig hotels. Het hotelbedrijf is ook actief in de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Premier Inn staat te boek als budgethotelketen. Naast de standaard Premier Inns, hotels met beperkte service, zijn er twee submerken. ‘Hub by Premier Inn’ heeft een indeling in het stadscentrum met kleinere kamers,  en meer technologie op de kamer, zoals tablets. ‘Zip by Premier Inn’ is goedkoper en heeft kleinere pod-achtige kamers. Sommige kamers hebben geen ramen en er is een vereenvoudigde service voor eten en drinken. Het eerste Zip-hotel werd in 2019 geopend in Roath, Cardiff.

Premier Inn is onderdeel van Whitbread, van origine een brouwer opgericht in 1742. Inmiddels is Premier Inn het grootste onderdeel van Whitbread. Naast de hotelketen bezit Whitbread onder andere de restaurantketens Beefeater, Brewers Favre en Table Table. Whitbread biedt plaats aan ongeveer 30.000 medewerkers. Het Britse bedrijf is genoteerd aan de London Stock Exchange en maakt deel uit van de FTSE 100 Index.

Groei

Premier Inn werd in 1987 door Whitbread opgericht als Travel Inn om te concurreren met Travelodge, een Brits budget hotelketen. Whitbread kocht Premier Lodge in 2004 en fuseerde met Travel Inn om het huidige bedrijf te vormen onder de naam ‘Premier Travel Inn’, die vervolgens in 2007 werd afgekort tot ‘Premier Inn’. Premier Inn is goed voor 70 procent van de inkomsten van Whitbread. In 2004 verwierf Whitbread een andere hotelketen, Premier Lodge, voor 536 miljoen pond. Dit voegde 141 hotels toe aan de portefeuille. Whitbread noemde elk hotel ‘Premier Travel Inn’. In 2005 opende Premier Travel Inn zijn vijfhonderdste hotel in Hemel Hempstead.

Begin 2006 kocht Premier Travel Inn 11 Holiday Inn- hotels in Engeland en Wales. In september 2007 kondigde Whitbread de aankoop aan van Golden Tulip UK, waaronder zes hotels die in het VK handelen onder de merknamen Tulip Inn en Golden Tulip. De hotels werden omgebouwd tot Premier Inns. Premier Inn hotels zijn over het algemeen te vinden in stadscentra of aan de rand in de buurt van grote snelwegen. De hotels variëren in grootte; van kleine hotels in de provincie tot grote nieuwbouwhotels in stadscentra.  

De meeste Premier Inn-hotels zijn nieuw gebouwd, hoewel veel van de locaties in de binnenstad van de keten in het VK zijn gehuisvest in herontwikkelde kantoorgebouwen die anders zouden zijn gesloopt. In 2007 betrad Premier Inn Ierland, toen het Tulip Inn in overnam.

Uitbreiding

In 2006 kondigde Premier Inn aan dat het een joint venture-overeenkomst was aangegaan met Emirates Group om te lanceren in de regio van de Gulf Cooperation Council. Dit was de eerste stap om het merk buiten het Verenigd Koninkrijk uit te breiden. De joint venture identificeerde drie locaties in Dubai en creëerde meer dan 800 nieuwe kamers. De eerste Premier Inn in Dubai die werd geopend, was een hotel met 300 kamers in het Dubai Investment Park. Een hotel van vergelijkbare grootte op Dubai Airport en een hotel met 220 kamers in Dubai Silicon Oasis aan Emirates Road werden geopend. Er is ook een Premier Inn in het Abu Dhabi Capital Centre en een andere Premier Inn op de internationale luchthaven van Abu Dhabi, dat op 19 november 2013 werd geopend. Premier Inn exploiteert in totaal acht hotels in Dubai en twee hotels in Abu Dhabi. Premier Inn heeft twee locaties in Qatar. Eén in Education City, naast het Qatar National Convention Centre, dat in mei 2017 is geopend.

Toekomst

Premier Inn zet in op groei en wil het portfolio in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland laten groeien. In het Verenigd Koninkrijk telt Premier Inn meer dan 90.000 hotelkamers verdeeld over ongeveer 850 hotels. De ambitie is om in de (nabije) toekomst het aantal hotelkamers te laten groeien naar 110.000 kamers. In Duitsland bezit het bedrijf meer dan 40 hotels en 14.000 hotelkamers. Dat moeten er in de toekomst 60.000 hotelkamers worden. In juli 2022 startte Premier Inn met de bouw van het eerste volledig elektrische Premier Inn-hotel in het stadscentrum van de Britse stad Swindon. Het vijf verdiepingen tellende hotel met 195 slaapkamers is het eerste Premier Inn dat is ontworpen zonder aansluiting op een aardgasvoorziening. In plaats daarvan wordt het hotel volledig verwarmd en aangedreven door energie uit het elektriciteitsnet dat wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Vanaf januari 2023 is Dominic Paul de nieuwe CEO van het moederbedrijf van Premier Inn, Whitbread. Hij neemt het stokje over van Allison Brittain, die na zeven jaar afzwaait. Paul is afkomstig van Domino’s Pizza. Daarvoor was hij onder andere CEO van de Britse koffieketen Costa, dat tot 2019 onderdeel was van Whitbread.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws