ING: 'Lichte groei horecasector in 2011'

30 maart 2011 |
ING: 'Lichte groei horecasector in 2011'<

Dit jaar zal de horeca weer positieve cijfers laten zien, verwacht het ING Economisch Bureau. Hoewel het slechts een lichte groei betreft, is het een welkome ontwikkeling na drie jaar van krimp. Evenals in de tweede helft van 2010 bepaalt de positieve ontwikkeling van de hotelsector de opwaartse trend in de horeca. Drijvende krachten zijn het aantrekken van de wereldeconomie en de relatief zwakke euro.

Stuwende factoren
De omzetverwachting voor de totale horeca is gematigd positief. In 2011 worden er naar verwachting 0,6% meer borden uitgeserveerd, biertjes getapt en hotelovernachtingen gerealiseerd. Eerder deze week ging de Rabobank nog uit van een omzetgroei van ruim 2 procent.
Consumenten stuwen de branche-inkomsten
Huishoudens gaan in 2011 en vooral in 2012 meer besteden, ook in de horeca. De sector en vooral de hotellerie zal – door het aantrekken van de mondiale economie en het relatief lage niveau van de euro - bovendien profiteren van het toenemende aantal buitenlandse gasten in Nederland. Een lagere euro maakt Nederland immers extra aantrekkelijk voor mensen van buiten de eurozone.

Nadelige effecten hogere prijzen
Wat het precieze effect zal zijn van de, naar verwachting verder oplopende voedselprijzen, is onduidelijk. Het hangt af van de omvang van de stijging en van de doorberekening in de prijzen van de groothandel en supermarkt. Doordat in de hotellerie de inkopen een geringer deel van de totale kosten vormen, zal deze branche minder hinder ondervinden van stijgende voedselprijzen dan cafés en restaurants.

Weinig faillissementen door vetrandje
Hoewel de horeca zwaar is getroffen door de crisis bleef het aantal faillissementen beperkt. Ondernemers waren dankzij hoge winsten in voorgaande jaren in staat de nodige reserves op te bouwen. Bovendien zijn openingstijden aangepast, waarmee creatief is ingespeeld op het afnemende horecabezoek. Ook werden de kosten gedrukt door te werken met oproepkrachten in plaats van vast personeel.

Doe waar je goed in bent
Sasja van As-Winters, Sectormanager Leisure, Travel en Media bij de ING: "Horecaondernemers die het goed blijven doen, hebben dat alleen kunnen realiseren door te blijven doen waar ze goed in zijn en niet teveel veranderen. Dit is herkenbaar voor de consument en waarborgt de kwaliteit."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Awards Internationaal
Het Schgaguler Hotelwint de Hotel Property Award 2019

De 'Hotel Property Award 2019' ging dit jaar naar het Schgaguler Hotel in Castelrotto/Kastelruth, Zuid-Tirol. De prijs werd uitgereikt op de hotelforum-gala-avond op 9 oktober. Andreas Martin, directeur van hotelforum management GmbH, zei: "Aan de ene kant onderscheidt de prijswinnaar v...

Onderwijs Van der Valk
Van der Valk Hotel Breukelen en MBO College Hilversum starten nieuwe opleiding

Hybride leren: een opleiding op de werkplek. Dat is wat MBO College Hilversum, Van der Valk Hotel Breukelen en House of Hospitality mbo-studenten bieden met de nieuwe opleiding Hotelmanagement on the job die start eind januari 2020. "MBO College Hilversum gelooft in onderwijs dat zo ‘l...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: