Interview Mieke Veldhuis: "Je verhaal en je merkwaarden moeten kloppen"

2 maart 2020 | The Hospitality Studio

Het hoofdkantoor van The Student Hotel zit in Amsterdam-Noord. Gevestigd in een stoer, industrieel gebouw met grote transparante rolluiken die met mooi weer openstaan. Een aantrekkelijke ‘work space’ met uitzicht over het IJ. Al bij de eerste stap over de drempel ervaren wij de The Student Spirit die we herkennen uit de hotels. In deze setting ontmoeten wij Mieke Veldhuis. Mieke heeft zowel entrepreneurial spirit als student spirit. Twintig jaar lang de wereld rondreizen voor het mobiliteitsmerk Bugaboo en in hotels overnachten maakt haar een hospitality expert. Maar dat is niet haar opdracht bij The Student Hotel (TSH). Daar is Mieke sinds 6 maanden Chief People Officer.

Mieke Veldhuis spreekt op het podium van de ‘Hotel Vision Stage’ tijdens Independent Hotel Show op 18 maart 2020 in RAI Amsterdam. In een panelgesprek met collega hoteliers deelt Mieke haar mening en kennis in een discussie over ‘employer branding’ en hoe je hotels op de markt brengt als geweldige carrièrestap. 

Mieke vertelt dat ze voor haar nieuwe baan op zoek ging naar een internationaal, informeel, jong en dynamisch team. Bij voorkeur in een organisatie die gedreven is door cultuur en purpose en in een andere industrie actief is dan die van haar vorige job. En niet minder belangrijk: het moest een omgeving zijn waar ze kan blijven leren. En o ja…, alleen maar met leuke mensen. Dat Mieke niet zomaar op deze plek zit wordt ons duidelijk als ze ons en passant meeneemt in haar interessante visie op synchronisity. Ofwel meaningful coincidences wanneer uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die niet causaal verbonden zijn, zinvol samenvallen. De ‘dingen’ in het leven gebeuren niet zomaar en het is dan ook geen toeval dat Mieke nu verantwoordelijk is voor de People spirit van The Student Hotel organisatie.

De organistatie

The Student Hotel is een snelgroeiende, internationale organisatie met ambitie. Om deze groei te kunnen realiseren bestaat een duidelijke behoefte aan mensen die in deze ondernemersgeest mee willen bouwen. Het woord employer branding valt. We komen al snel tot de conclusie dat een - branding aanpak volgens het boekje - bij Mieke niet beklijft. Ze noemt een boek dat haar enorm inspireerde: ‘Marketing is waardenloos en Authenticiteit is magnetizing’ van Joyce Meuzelaar. “In deze stelling zit mijns inziens het geheim. Als de waarden van een organisatie cristal clear zijn en je vanuit authenticiteit werkt en communiceert, dan trek je dé mensen aan die met je mee willen groeien. Je verhaal moet simpelweg kloppen. En hetzelfde geldt voor de waarden die wij als The Student Hotel gedefinieerd hebben voor zowel de gast als de medewerker”, aldus Mieke.

“Toen ik hier kwam waren de missie, visie en waarden super helder; heel sterk en herkenbaar, echter wel bepaald vanuit de gastbeleving. Niet vreemd, omdat TSH oprichter en CEO Charlie MacGregor onderneemt door de ogen van de gast, gedreven door een 9+ guest experience. De gast is heilig in het TSH universum. Mijn visie is echter dat onze medewerkers ervoor zorgen dat gasten dé TSH experience ook daadwerkelijk beleven en ervaren. Ik ben opnieuw in de eerder gedefinieerde merkwaarden gedoken en deze gaan beredeneren vanuit een medewerkersperspectief. Ik kwam tot de conclusie dat 'Open, Entrepreneurial, Fun, Curious en Unfinished’ nog altijd aansluiten bij onze doelgroep: gasten met de Student Spirit, maar dat dezelfde waarden ook expliciet voor onze medewerkers gelden. Als MT concludeerden we echter dat er één ontbrak: ‘zorgen voor’. Zorgen voor de gast, zorgen voor de medewerkers, zorgen voor de wereld waarin we leven en opereren. Deze waarde hebben we vertaald naar: ‘We are conscious’. De 6 waarden zijn nu volledig in lijn met het DNA van de organisatie en worden consistent toegepast in alles wat we doen. Ze komen vanuit ons hart en bepalen wie we zijn voor onze gasten en voor onze (toekomstige) medewerkers.”

Dynamiek

Mieke is erg enthousiast over haar nieuwe werkplek. Ze ervaart TSH als een divers en dynamisch bedrijf met een interessante mix van activiteiten in de gehele waardeketen. ‘Locaties scouten, vastgoedontwikkeling’ investeren, interior design, branding, en natuurlijk niet te vergeten hard core hospitality; het opereren van hotels, restaurants, en co-working spaces.

Strategisch interessante onderwerpen en dat allemaal onder één dak. “In mijn optiek zijn we met deze mix van disciplines een toonbeeld van ‘breed ondernemerschap’ en daarmee een erg aantrekkelijke werkgever.”

“In onze ambitie en groeistrategie moeten we er alert op blijven dat we niet kwijtraken wat de kracht van het initiële idee was. De kern van TSH blijft altijd de student, die brengt het hotel tot leven. Voor de opening van nieuwe locaties selecteren we de teams zorgvuldig. Dit doen we door mensen met een goede dosis TSH-ervaring te koppelen aan nieuwe talenten. Duo’s die de hotels openen zijn altijd aanvullend aan elkaar. De general manager en de assistant manager worden gekoppeld aan de hand van assessments. Het complete hotel en F&B team aangevuld met ‘connectors’ (die zorgen voor de connectie en interactie tussen de diverse gasten, co-workers en locals) starten minimaal een maand voor opening van een nieuwe locatie. En werken intensief samen met een uitgebreid openingsteam naar het openingsmoment toe. In deze periode wordt er door ons eigen team intensief getraind op guest experience waarden. Het leerproces gaat continu door. We blijven ‘unfinished’. Iedere opening en iedere training wordt geëvalueerd en weer verbeterd. Het kan altijd beter. Dat is ‘The Student spirit’.” 

“Wat mensen in TSH aanspreekt is de internationale, dynamische, jonge, informele omgeving waar veel ruimte is voor groei en ontwikkeling. En niet te vergeten aandacht voor de purpose [authentieke kracht, vanuit het hart ondernemen, duurzaamheid, sociaal betrokken]. Onze ‘Living the brand days’ is hiervan een uniek voorbeeld”, vertelt Mieke. “Elke medewerker krijgt bovenop de reguliere vakantiedagen, drie extra vrije dagen die ze zelf mogen invullen. (vrijwilligerswerk, je schoonmoeder verzorgen, een museumbezoek of een hangover na een van onze epic parties? Whatever, zolang de dag maar energie oplevert.) En niet te vergeten de connectie met ‘Movement on the Ground’. Een bijdrage in welke vorm dan ook, aan deze stichting, waar Charlie medeoprichter van is, en waarvan het kantoor in hetzelfde pand huist als The Student Hotel, geeft unieke mogelijkheden om purpose en impact te delen met alle medewerkers.”

Authors:
SEVERS+JANSEN, The Hospitality Studio

Mark Severs + Kim Jansen

seversjansen.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

The Prince Akatoi in Londen heropent

Het Prince Akatoki in Marylebone, het enige Japanse vijfsterren hotel in Londen, heropent in augustus met een nieuw "Taste of Japan"-pakket om de gasten onder te dompelen in het Japans. gastvrijheid en cultuur. De naam Akatoki komt van een Aziatisch Japans woord voor "dageraad" o...

Horeca & Recht Hotel & Recht
Een vergoeding voor goodwill aan het einde van de huur, hoe zit dat eigenlijk?

Als onderdeel van een huurovereenkomst met betrekking tot hotelruimte onderhandelen partijen regelmatig over de vraag wat er met de (al dan niet door huurder) in het gehuurde aangebrachte voorzieningen zal gebeuren bij het einde van de huur. Een afspraak dat huurder deze voorzieningen (al dan niet o...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Amsterdam
Hotel W meerdere keren beschoten

In de nacht van dinsdag op woensdag is Hotel W in Amsterdam meerdere keren beschoten, zo staat de lezen op de website van Het Parool. Er raakte niemand gewond. Wel zitten er meerdere kogelgaten in de voordeur van het hotel. Om iets voor half vier vannacht kreeg de politie de melding van een schi...

Columns
Column Hans van Spronsen: In je kracht staan

Eén keer een beetje zweverige titel maar wel één die de lading dekt van mijn betoog. Vooral middelgrote en kleinere hotels moeten zich in deze coronatijden hieraan vasthouden. Vertrouwen is een speerpunt in het contact met uw gasten. Hebben zij het vertrouwen dat zij in uw horec...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: