Koffiekopje van koffiedrab wint Horecava Innovatie Award

15 januari 2020 | Redactie

Met The Lucky Cup, een koffiekopje gemaakt van koffiedrab, won You Lucky Bird, maandag de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

Nederlanders drinken met elkaar zo’n 18 miljard kopjes koffie en daarbij ontstaat elk jaar ruim 250 miljoen kilo koffiedrab. Veel daarvan komt terecht in de verbrandingsoven. You Lucky Bird, een initiatief van Paul van der Hulst en Guido ten Hengel, heeft als doel dit materiaal beter te benutten. Aan het einde van de levensduur kunnen de kopjes weer gerecycled worden tot nieuwe exemplaren. Kopjes gemaakt van koffiedrab moeten een verschil gaan maken in de wereld van koffie.

Na 2,5 jaar slaagde You Lucky Bird erin, in samenwerking met Coffee Based een materiaal te ontwikkelen dat vaatwasserbestendig, hittebestendig en voedselveilig is. Ideaal materiaal dus om er een koffiekopje, volgens de barista-standaarden, van te maken. “Het kopje is niet zozeer hét doel, maar vooral het middel”, legt Paul van der Hulst uit. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en passie voor koffie komen daarin samen.

Horecava

Uit de ruim 170 ingezonden innovaties heeft de jury zestien producten en diensten genomineerd na een eerste jury-ronde. In een tweede ronde pitchten de gelukkigen hun producten en diensten bij de jury. The Lucky Cup werd maandag gelanceerd tijdens de horecabeurs Horecava in de RAI in Amsterdam en wist daar meteen een prijs in de wacht te slepen. The Lucky Cup won de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

De jury van deze categorie bestempelt The Lucky Cup als grote winnaar. The Lucky Cup is een zeer doordacht en duurzaam totaal concept. Aan het einde van de keten wordt er een circulaire oplossing geboden voor een enorme berg koffieafval middels een zeer hoogwaardig product dat geheel is doorontwikkeld én aan het begin van de koffieketen wordt er structureel geïnvesteerd in een schoolproject voor kinderen van Ethiopische koffieboeren. “De educatie van de koffieboeren van morgen”, aldus de jury.

Ethiopië

Paul van der Hulst zag In Ethiopië hoe hard de koffieboeren moeten werken om hun gezin te onderhouden. ,,Het ziet er niet rooskleurig uit voor de bevolking daar. Mensen zijn arm en hebben te maken met klimaatverandering. Koffiebonen leveren steeds minder op. Boeren worden als een citroen uitgeknepen. You Lucky Bird haakt daarom aan bij Stichting Chale. Deze organisatie heeft al twintig jaar ervaring met projecten in Ethiopië. De koffiekopjes dragen specifiek bij aan een onderwijsproject in Ethiopië, gericht op kinderen van koffieboeren. “Dit maakt de cirkel rond: van koffieboer via de koffiehandel, de drab en ons kopje weer terug naar Ethiopië. Alleen maar Lucky Birds dus."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Awards Achtergronden
Award Familiehotel 2020 gaat naar Preston Palace  

Preston Palace is voor de zesde maal op rij uitgeroepen tot 'Familiehotel van het Jaar'. Maar liefst 83% van de stemmers stemde op het Twentse all-inclusive resort. Om haar dankbaarheid te benadrukken doneert Preston Palace aan een goed doel dat zich inzet voor families, krijgen alle medewer...

Booking.com OTA's
Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties

Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties voor appartementen, vakantiehuizen en villa's; het nieuwe systeem maakt het makkelijker voor reizigers om de kwaliteit van unieke verblijfsplekken te vergelijken. Reizigers hebben tegenwoordig meer keuze dan ooit als ze...

Personeel
De nieuwste technologische tools voor het koesteren van talent

Waar menselijk talent in de jaren ‘90 werd gezien als een verrijking om te managen onder het concept van talentmanagement, neemt het koesteren van talent een humanistisch standpunt in van de mensen van een organisatie van wie het doel in lijn is met het bedrijf dat talent ontwikkelt en koester...

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Achtergronden Internationaal
Relais & Châteaux verwelkomt negen nieuwe leden

Negen nieuwe leden van over de hele wereld komen de familie Relais & Châteaux verrijken. Dankzij hun uitzonderlijke locaties, de charme van hun architectuur, hun unieke geschiedenis en het talent van hun chef-koks, openen deze huizen nieuwe vensters naar de wereld voor reizigers. Chatha...

Columns
Column Hans van Spronsen: OK Boomer

Wellicht heeft u het de afgelopen weken of maanden online voorbij zien komen, de nieuwe online grap die graag wordt verspreid door millennials en de generaties die daarop volgen; ‘OK Boomer’. Kort gezegd is het een grapje met een serieuze kern, de term werd zelfs al gebruikt in het parle...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: