Nieuwe regels voor Airbnb en drank- en horecawet op komst

19 februari 2015
Nieuwe regels voor Airbnb en drank- en horecawet op komst

Op dit moment is er geen landelijke wetgeving met betrekking tot Airbnb (particuliere vakantieverhuur) en is de
drank- en horecawet volgens velen verouderd. De hoogste tijd voor verandering, zo vertelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven gisteren in het KRO-radioprogramma De Ochtend.

*Regels Airbnb*
Op dit moment zijn er enkel gemeentelijke regels wat betreft Airbnb. Zo mogen Airbnb-verhuurders in Amsterdam niet meer dan 60 dagen per jaar hun woning of appartement verhuren en mogen er maximaal 4 gasten tegelijk logeren. Daarnaast moeten verhuurders in de Hoofdstad toeristenbelasting betalen. Volgens Verhoeven is het belangrijk dat er een balans gevonden wordt tussen concurrentie en het belang van werknemers en werkgevers in de hotellerie en zouden hiervoor landelijke regels moeten worden opgesteld.

*Drank- en horecawet*
Volgens het D66-Kamerlid is ook de Drank-en Horecawet aan vernieuwing toe. Zo stelt hij dat er tegenwoordig veel nieuwe initiatieven zijn waarbij detailhandelaren hun winkel willen combineren met een café of lunchroom. Hier zijn geen duidelijke regels voor, terwijl het voor horecaondernemers op dit moment verboden is om zich bezig te houden met detailhandel.

*Minister Kamp leidt Moderniseringsoperatie*
Verhoeven meent dat de huidige regelgeving niet meer voldoet aan de ontwikkelingen van deze tijd en dat er een grote moderniseringsoperatie nodig is, zodat Nederland zich kan presenteren als aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Minister Kamp (VVD) van Economische Zaken heeft de taak op zich genomen om verschillende verouderde wetten in kaart te brengen. Verhoeven hoopt dat hij in april hierover van Kamp meer informatie krijgt.

Beluister het complete radiofragment via deze "link.":http://journalistiek.npo.nl/dossiers/recht---justitie/290_91548-uberpop-en-airbnb-is-het-tijd-voor-nieuwe-wetgeving

~Christel Tuin~

Overig nieuws