Oostenrijk als opwindend wijnland

21 juli 2010 |
Oostenrijk als opwindend wijnland

Wat wijnschrijver Harold Hamersma betreft, is Oostenrijk één van de meest opwindende wijnlanden van Europa. Het is vooral wit wat de klok slaat, al worden we ook goede rode wijn geproduceerd, zoals de Sankt Laurent en Blauer Zweigelt. Hoewel Oostenrijk nog steeds geassocieerd wordt met het antivriesschandaal van tientallen jaren geleden, heeft de witte druif Grüner Veltliner het land weer op de kaart gezet. Ook in de horeca worden steeds meer Oostenrijkse wijnen geschonken.

Pepertje
Hamersma op de website van Radio Nederland Wereldomroep: "De druif heeft daar ook een bijnaam, dat is de Pfäffl, dat heten de Oostenrijkers, dat is het pepertje…" De meeste Grüner Veltliner wijnen worden jong gedronken. "Het is wit fruit, er zijn groene appeltjes, het is citrus, het is schoon en als je goed proeft... dan zit er een klein pepertje in, een wit pepertje", aldus Hamersma.

Pure wijn, zuivere productie
In de winter is het te koud voor de wijnen, maar in de lente en de zomer wordt de schade dubbel en dwars ingehaald. Kamptal, Carnuntum, de Neusiedlersee worden prachtige wijnen van de Zweigelt en de Blaufränkisch gemaakt.
Hamersma: "Als ze niet te ambitieus zijn, daar bedoel ik mee dat ze niet te zwaar in het hout zijn gezet, dan kun je die geweldig koeler drinken." Oostenrijk kent een zuivere, schone productie en eigen druiven. De vinoloog vervolgt: "Ze doen geen enkele concessie op het gebied van kwaliteit." Hiermee behoort de Oostenrijkse wijn alleen niet tot de voordeligste wijnen uit Europa.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: