P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

18 februari 2013 |
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)<

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen.
Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt.

Cateringactiviteiten
Het komt voor dat horecaondernemingen, als hoofd en als nevenactiviteit, cateringactiviteiten uitoefenen. Deze activiteiten bestaan uit de verzorging van bijvoorbeeld bruiloften, feesten en partijen op een bepaalde locatie. Doorgaans houdt de catering van feesten en partijen in: de uitgifte van dranken en versnaperingen of complete (buffet)maaltijden door ter beschikking gesteld personeel.

Opsplitsen
Voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken geldt het lage btw-tarief (thans 6%). Voor alcoholische dranken geldt het hoge btw-tarief (thans 21%). Het ter beschikking stellen van personeel valt normaliter onder het hoge btw-tarief. Nu is het zo dat als de nevenactiviteit (bereiden van het voedsel door een kok of de bediening van de voedingsmiddelen of non-alcoholische dranken) de hoofdactiviteit volgt (verstrekken van voedsel en non-alcoholische dranken) de nevenactiviteit ook onder het verlaagde btw tarief gefactureerd mag worden. Door uw offerte en factuur op de juiste manier te splitsen kunt u dus een lager bedrag (inclusief btw) offreren dan uw collega die dat niet doet. U heeft derhalve een concurrentievoordeel.

Tijdelijke aard
Als u denkt dat dit niet op u van toepassing is, omdat u nagenoeg uitsluitend aan de zakelijke markt factureert dan komt u bedrogen uit. Artikel 15, lid 5 van de btw-wetgeving zegt dat “geen aftrek van btw plaatsvindt van btw welke in rekening is gebracht ter zake van het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van hotel-, café-, restaurant (etc) aan personen die daar slechts voor korte periode verblijf houden”. Oftewel uw cliënt mag de btw over de factuur niet terugvragen. Derhalve is het totaalbedrag inclusief btw het interessants om de bedragen met elkaar te vergelijken.

Mixdranken
De regeling kan ook negatief uitpakken bij bijvoorbeeld mixdranken. Als u een rum-cola verkoopt, dan bestaat dit drankje uit een tweetal bestanddelen. Het hoofdbestandsdeel is de Bacardi en het nevenbestandsdeel is de cola. Dit heeft als gevolg dat u over het nevenbestandsdeel ook het hoge btw tarief van 21% moet afdragen.

Apart verkrijgbaar
Dit is eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat de bestanddelen ook separaat te verkrijgen zijn én ervoor te zorgen dat de totaalprijs van het mixdrankje gelijk is aan de prijs van wat beide losse drankjes samen zouden kosten. U moet dan op de kassa bijvoorbeeld wel een cola aanslaan en een Bacardi. In dit geval bent u slechts over de opbrengst van de Bacardi 21% btw verschuldigd en hoeft u over de opbrengst van de cola slechts 6% btw af te dragen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Longread
Beste hotelier, vergeet wat er was en focus op wat er komen kan

Lang geleden stond er een hotel ergens in een binnenstad. De markante gevel pronkte trots naar de voorbijgangers. Het hotel stond er statig bij, en een tikkeltje chique zelfs, uitnodigend naar iedereen die er langsliep. Wie het hotel zag wilde naar binnen. Die gedachte gaf je kriebels in je buik, ni...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Interview Longread
Gasthoofdredacteur Roberto Payer interviewt Pieter Elbers

Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam, tevens gasthoofdredacteur van de septemberuitgave van Hospitality Management) en Pieter Elbers (CEO KLM) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Middenin die crisis, begin augustus, ontmoeten ze elkaar in het Waldorf Astoria in de hoofdstad...

Hotel & Recht
Rechten en plichten ten tijde van corona

Corona heeft een grote impact op het aantal gasten in hotels en de manier waarop in de hotels moet worden gewerkt. Thuiswerken is meestal geen mogelijkheid en daarom is een veilige werkplek extra belangrijk. Deze nieuwe situatie roept veel vragen op over de rechten van werkgevers maar ook van werkne...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Tech Branded Content
''Veel hotels kennen hun echte foodcost niet''

Nu de inkomsten onzeker blijven, is controle van de kosten belangrijker dan ooit. “Naar foodcost wordt echter weinig gekeken", merkt Carl Jacobs CEO van Apicbase op. “Terwijl het toch over 30 procent van je business gaat. Vaak zelfs meer, dat is problematisch.” Hotelketens en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: