Trend tijdens The Independent Hotel Show: circulair design

Auteur: Redactie
Events Branded Content 6 maart 2023
Trend tijdens The Independent Hotel Show: circulair design

In aanloop naar de Independent Hotel Show Amsterdam werpt trend-forecaster Vincent van Dijk vast licht op enkele ontwikkelingen binnen de hospitality-industrie. Vandaag: circular design.

Voor hotels is duurzaamheid inmiddels gelukkig meer dan een obligaat bordje bij de handdoeken. Er wordt volop geïnvesteerd in technologie, bijvoorbeeld om energie en water te besparen. Ook in het interieur zie je dat circulair design een belangrijke trend is. De gebruikte meubels, stoffen en producten hebben tegenwoordig een extra doel. Behalve dat ze functioneel zijn, vertellen ze nu een verhaal: dat van een wereld zonder verspilling.

Meer foto's onderaan deze pagina

Verschillende levens

Circulair design is een andere manier van ontwerpen. Waar een ontwerper vroeger een design maakt voor een product dat door één persoon werd gebruikt, maak je nu een product dat onderdeel is van een hele keten van wereldwijd verbonden gebruikers. De materialen waarmee je product is ontworpen hebben al een heel leven achter de rug en krijgen na een periode van gebruik weer een nieuwe toekomst met nieuwe gebruikers. Dit vereist een totaal andere manier van denken, die past binnen de circulaire economie.

Meer dan een moswand

Bij circulair design wordt gebruik gemaakt van nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden. Dat levert een nieuwe vormentaal op die er soms futuristisch uitziet, en duidelijk maakt dat een duurzaam interieur iets meer is dan een moswand, een setje planten en her en der een ongeschuurde plank. De tijd van greenwashing lijkt gelukkig over. Het gaat bij circulair design niet alleen over het hergebruik van materialen, maar ook om ontwerpen die tijdloos zijn, omdat het elke paar jaar vervangen van meubilair en interieur niet meer past bij deze tijd. Hier zijn drie voorbeelden van circulair design.

Tolhuijs Design

In de industrie gebruikte poedercoathaakjes, worden door dit bedrijf hergebruikt als lamp. Hekken krijgen een nieuw leven als opbergsysteem. Bastiaan Tolhuijs design heeft een omgekeerde wijze van ontwerpen. Op basis van aangereikte, gebruikte materialen, bedenkt hij nieuwe producten, die bovendien in een sociale werkplaats worden gemaakt.
www.tolhuijs.nl

ecoBirdy

Het Belgische ecoBirdy kreeg wereldfaam door kinderspeelgoed her te gebruiken als opvallend meubilair. Zij laten zien dat duurzaam design verdergaat dan hergebruik van materialen. Zo bedachten ze een schaal met een ergonomische vorm, waardoor opscheppen eenvoudiger is en er ook minder waste is van voedingsmiddelen. En deze ziet er ook nog eens prachtig uit.
www.ecobirdy.com

Aectual

Data driven design. Dat klinkt misschien nerdig, maar het resultaat is dat zeker niet. De 3D-geprinte systemen en objecten van dit bedrijf zijn futuristisch en tegelijk tijdloos. Ze zijn gemaakt van hergebruikte materialen die op zo’n manier worden ontwerpen dat er zo min mogelijk waste is. Dat bespaart een enorme berg afval en zorgt voor een letterlijk mooiere wereld.
www.aectual.com

CIRCULAR LAB OP THE INDEPENDENT HOTEL SHOW AMSTERDAM

Onder meer bovenstaande design-bedrijven zijn te bezoeken tijdens de Independent Hotel Show Amsterdam op 14 & 15 maart. Ze zijn bij elkaar gebracht in het Circular Lab, een paviljoen vol sustainable ontwerpers en andere bedrijven die zich met het wereldthema bezighouden.

https://www.independenthotelshow.nl/

Overig nieuws