V(r)aag

16 april 2012 |
V(r)aag<

Als me iets opvalt de laatste tijd, dan is het dat de horecabranche eigenlijk niet meer bestaat. Die ouwe vertrouwde indeling van hotel, restaurant en café; dat zegt echt helemaal niets meer.

Restaurants stampen aanpalende suites uit de grond, hotels worden buurthuizen, en cafés zitten op de meest vreemde plaatsen, vermengd met retail. Zoals een koffiecafé annex boekenwinkel in een kerkgebouw.

Eén ding moge duidelijk zijn. Alle concepten, van hoog tot laag en van breed tot smal, op traditionele leest geschoeid of megamodern, ze vissen allemaal in hetzelfde vijvertje met gasten. Door de crisis en het dalende consumentenvertrouwen is het watertje even wat minder breed dan voorheen, maar dat vult zich vast wel weer.
En de gasten dan? Hen maakt het niet uit waar ze naartoe gaan, als ze maar het beste geboden krijgen. Of in ieder geval tegen de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Of men nu slaapt in een hotel, of in een luxe b&b. Of men ontbijt in een hotel-restaurant of in een lunchroom. Of men nu vergadert in een hotellobby of in een op zichzelf staande 'meeting plaza'.

Nu heb ik in het voorgaande één en ander aangestipt waarover u verder in dit nummer meer kun lezen. We hebben een thema-artikel Interior Styling & Design. Hiervoor is redactrice Myrtille Vromans op zoek gegaan naar de ‘do's’ en ‘don’ts’ waar het gaat om hotelinrichtingen. Handig, voor als u aan het nadenken bent over een nieuw anticyclisch cross-over hotelconcept… Het tweede thema-artikel in dit nummer gaat in op de laatste internationale ontwikkelingen op ontbijt- en lunchgebied.

In de rubriek Sector Hotels vraagt Frans Hazen zich af hoe het komt dat media zomaar getallen en nieuws overnemen zonder daarbij kritische vragen te stellen. Ik ben het helemaal met hem eens. De kranten en media staan er tegenwoordig vol mee. Halfbakken onderzoekjes waaruit nietszeggende conclusies en losse verbanden worden getrokken. Au!

In Hospitality Management vragen we door, al meer dan twintig jaar. Daarom worden de interviews van Jason van de Veltmaete telkens gretig gelezen. Voor dit nummer sprak hij met Marc Boeljon van Suitehotel Restaurant De Posthoorn in Monnickendam (een cross-over concept) en Willem Jan van den Dijssel van Apollo Hotels & Resorts.

Over de kamerprijzen van hotels en b&b’s gesproken... Wij komen na lectuuronderzoek tot de conclusie dat de afgelopen vijf jaar de prijzen van hotelkamers zijn gedaald en die van b&b’s zijn gestegen. In de rubriek Achter het nieuws vertellen we onder meer dat het verschil tussen een kamer in een b&b en een hotel nog maar 28 euro is, komend van 41 euro.
Dat geeft te denken.

Frank Lindner, hoofdredacteur Hospitality Management


Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview Boutique Hotel Straelman: "Ik doe alles zelf"

Goh, als dat ook bij de hotelgasten zo gaat, dan kom je hier als gast werkelijk in een gespreid bedje terecht. De allereerste ervaring bij Boutique Hotel Straelman in Nijmegen is er namelijk direct één om niet gauw te vergeten. De deur wordt er eigenhandig geopend door Tanja Seegers, d...

Hotel Achtergronden
Hotel Karsten in Norg heeft nieuwe exploitant

Hotel Karsten in Norg maakt een doorstart. Het is allemaal heel snel gegaan volgens curator Paulien Antons tegenover RTN Noord. Vorige week meldden we nog dat het hotel failliet ging, maar nu is bekend dat er overeenstemming is bereikt met de nieuwe exploitant, Daan Veen. Nieuwe exploitant Vee...

Achtergronden Den Haag
De Pier in 2018 zeer in trek als evenementen- en congreslocatie

De Pier in Scheveningen was in 2018 zeer in trek als evenementen- en congreslocatie. Ten opzichte van 2017 is het aantal evenementen dat op De Pier werd georganiseerd verdrievoudigd. Zo organiseerde het internationale bedrijf Directions EMEA een feest met Pier Proeverij voor 2500 Microsoft partners ...

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Events
Het Global Restaurant Investment Forum in februari in Amsterdam

Het Global Restaurant Investment Forum 2019 (GRIF), de jaarlijkse ontmoetingsplaats voor internationale restaurantinvesteerders - georganiseerd door Bench Events - werkt voor de zesde editie samen met NH Hotel Group. GRIF vindt voor het eerst plaats in Amsterdam. Waar gaat het over? GRIF, dat ...

Awards Achtergronden
Pullman Eindhoven Cocagne Beste Vergaderlocatie 2018

Pullman Eindhoven Cocagne heeft op 21 januari 2019 tijdens de twaalfde editie van de Meetings Awards de titel Beste Vergaderlocatie 2018 en Beste Vergaderlocatie Regio Zuid 2018 gewonnen. Vakgenoten en gasten konden stemmen om de winnaar van de regionale en nationale rankings te bepalen. Om mee te m...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: