V(r)aag

16 april 2012 |
V(r)aag<

Als me iets opvalt de laatste tijd, dan is het dat de horecabranche eigenlijk niet meer bestaat. Die ouwe vertrouwde indeling van hotel, restaurant en café; dat zegt echt helemaal niets meer.

Restaurants stampen aanpalende suites uit de grond, hotels worden buurthuizen, en cafés zitten op de meest vreemde plaatsen, vermengd met retail. Zoals een koffiecafé annex boekenwinkel in een kerkgebouw.

Eén ding moge duidelijk zijn. Alle concepten, van hoog tot laag en van breed tot smal, op traditionele leest geschoeid of megamodern, ze vissen allemaal in hetzelfde vijvertje met gasten. Door de crisis en het dalende consumentenvertrouwen is het watertje even wat minder breed dan voorheen, maar dat vult zich vast wel weer.
En de gasten dan? Hen maakt het niet uit waar ze naartoe gaan, als ze maar het beste geboden krijgen. Of in ieder geval tegen de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Of men nu slaapt in een hotel, of in een luxe b&b. Of men ontbijt in een hotel-restaurant of in een lunchroom. Of men nu vergadert in een hotellobby of in een op zichzelf staande 'meeting plaza'.

Nu heb ik in het voorgaande één en ander aangestipt waarover u verder in dit nummer meer kun lezen. We hebben een thema-artikel Interior Styling & Design. Hiervoor is redactrice Myrtille Vromans op zoek gegaan naar de ‘do's’ en ‘don’ts’ waar het gaat om hotelinrichtingen. Handig, voor als u aan het nadenken bent over een nieuw anticyclisch cross-over hotelconcept… Het tweede thema-artikel in dit nummer gaat in op de laatste internationale ontwikkelingen op ontbijt- en lunchgebied.

In de rubriek Sector Hotels vraagt Frans Hazen zich af hoe het komt dat media zomaar getallen en nieuws overnemen zonder daarbij kritische vragen te stellen. Ik ben het helemaal met hem eens. De kranten en media staan er tegenwoordig vol mee. Halfbakken onderzoekjes waaruit nietszeggende conclusies en losse verbanden worden getrokken. Au!

In Hospitality Management vragen we door, al meer dan twintig jaar. Daarom worden de interviews van Jason van de Veltmaete telkens gretig gelezen. Voor dit nummer sprak hij met Marc Boeljon van Suitehotel Restaurant De Posthoorn in Monnickendam (een cross-over concept) en Willem Jan van den Dijssel van Apollo Hotels & Resorts.

Over de kamerprijzen van hotels en b&b’s gesproken... Wij komen na lectuuronderzoek tot de conclusie dat de afgelopen vijf jaar de prijzen van hotelkamers zijn gedaald en die van b&b’s zijn gestegen. In de rubriek Achter het nieuws vertellen we onder meer dat het verschil tussen een kamer in een b&b en een hotel nog maar 28 euro is, komend van 41 euro.
Dat geeft te denken.

Frank Lindner, hoofdredacteur Hospitality Management


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Weet jij alles over privacywetgeving binnen de hotellerie? Volg de training van de HM Academy

Het zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens is tegenwoordig voor iedere branche van groot belang, ook voor de hotellerie. Specifiek voor de hotellerie draait veel om het bieden van een goede service aan je gasten, en hieronder valt ook het zorgvuldig omgaan met hun persoonlijke gegevens. Als ...

Hotel Opening
Fattal Hotel Group opent vier nieuwe hotels in Londen

Fattal Hotel Group heeft op 18 maart aangekondigd een huurovereenkomst voor langere tijd te hebben verkregen op vier Grange Hotels in Londen. Hierdoor treedt de groep toe tot de markt van centraal Londen. Het nieuws volgt na de recente acquisitie van het iconische Midland Hotel in Manchester; &eacut...

Achtergronden Internationaal
Hotelgasten werden in het geheim begluurd in dit hotel

Wel 1600 hotelgasten zijn begluurd door mensen die 45 dollar per maand betaalden om in realtime mee te kijken naar wat er op de bewuste hotelkamers van argeloze toeristen in Zuid-Korea gebeurde. In stopcontacten De camera's waren in het geheim geplaatst in de hotelkamers van het hotel. Ze ...

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Hotelbouwplannen
Nog nooit zoveel hotelkamers verbouwd of gebouwd

Nog nooit zijn er zoveel kamers gesignaleerd die verbouwd of gerealiseerd worden binnen de hotellerie. 2018 bijkt het jaar van de grote hotelbouwplannen, zo blijkt uit een inventarisatie van Hotelbouwplannen. In onderstaande afbeeldingen zie je de trends en statistieken. Hotelbouwplannen heeft al...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: