Waar zitten m'n gasten? Op social media!

7 oktober 2013 |
Waar zitten m'n gasten? Op social media!<

Horecaondernemers die hun gasten en potentiële klandizie willen bereiken, doen er goed aan om zich actief op social media te begeven. In ons land maakte ongeveer 90 procent van de Nederlanders
van 12 jaar en ouder vorig jaar gebruik van internet. Van de internetgebruikers was 70 procent actief op sociale media, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Uitgaande van 16,7 inwoners, is dat een doelgroep van 10,5 miljoen potentiële gasten.

Twitter en Facebook domineren
Sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn het meest populair. Het gebruik is sterk leeftijdsgebonden. Hoe jonger, hoe actiever men is op social media. Hoe ouder, hoe minder men aan social media doet. Van de 12- tot 18-jarigen is 93 procent actief op sites als Facebook en Twitter. Van de 18- tot 25-jarigen is dat zelfs 98 procent. Daarna loopt het percentage geleidelijk terug naarmate men in hogere leeftijdscategorieën komt (18 procent voor de groep 75 jaar en ouder).

Europees koploper
Nederland is Europees gezien social media-koploper. Uit de meest actuele cijfers van Eurostat (uit 2011) maakt 60 procent van alle Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 75 jaar gebruik van social media. We worden op de voet gevolgd door de Zweden en Denen. Duitsers en Belgen blijven met rond de 40 procent (het Europees gemiddelde) achter.

Een dringend advies aan horecaondernemers die nog niet aan social media doen: ga het doen, want op social media websites, daar zitten uw gasten van morgen. Met het aanbieden van gratis wifi doet u uw gast een grote dienst en door actief in te spelen op tweets en facebookberichten krijgt u meer mensen naar uw zaak.

Geen marketingtool
In het recente nummer van Hospitality Management schreef voormalig NHTV-student Tim Schimmel een artikel over social media in de horeca. Schimmel concludeert dat sociale media vanuit een typisch marketingperspectief bekijken een doodzonde is en dat een goede content-strategie belangrijk is. Plan vooruit wat u met volgers wilt delen. Download hier het nummer Het artikel begint op pagina 30.
Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

De dag van morgen II

“Dan kunnen we elkaar een hart onder de riem steken” en “ik hoop u te ontmoeten” schreef ik aan het begin van de zomer. De vooruitzichten waren goed in juni, en wij waren hoopvol gestemd. Dat liet echter onverlet dat wij het concept van HotelSummit moesten aanpassen: het d...

Interview Longread
Mr Jigs geopend tijdens de coronacrisis, maar toch met een goed gevoel

Op de plek waar in Venlo het historische Stationshotel stond, is nu een prachtig nieuw hotel gebouwd. Het oude Stationshotel werd tot de grond aan toe afgebroken, waarna de bouw van het nieuwe hotel ruim een jaar duurde. Stan Heijsters van is facility manager van het nieuwe hotel, Mr Jigs, maar ook ...

Interview Ondernemen
Creatief ondernemerschap hielp deze hoteliers de zomer door

In mei van dit jaar, in het hart van de crisis, voorspelde het NBTC-NIPO dat 1,8 miljoen Nederlanders de vakantie in eigen land zouden vieren. Terwijl veel hotels de deuren dicht hadden, werd achter die gesloten deuren een plan gesmeed om het hotel vol te krijgen na de lockdown. Want het moest vo...

Economie
De stad, de kust en landelijk, werelden van verschil

Het zijn roerige tijden voor hoteliers, dat is bekend. Maar toch zijn de gevolgen van de Covid-19 crisis heel verschillend, sommige landelijke hotels en hotels aan de kust draaien in 2020 zelfs een beter jaar in vergelijking met vorig jaar. En een ding is duidelijk, de stadshotels die jarenlang mooi...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: