''We kunnen linnen gegarandeerd virusvrij maken''

15 juli 2020 | redactie

Ook in wasserijen wordt er volledig volgens de richtlijnen gewerkt. Niets wordt aan het toeval overgelaten om zodoende het linnen volledig coronavrij in uw hotel te krijgen. Kimman is Director Corporate Accounts bij Blycolin, en als geen ander op de hoogte van de hoge eisen die hotels stellen aan linnenbeheer: “Uiteraard hanteren wij de anderhalve meter afstand binnen de wasserijen en gebruiken we beschermende middelen, afhankelijk van waar in het proces de werknemer zich bevindt.”

Maar ook aan de klant wordt gevraagd om voorzichtigheid te betrachten. “We vragen aan onze klanten om besmet wasgoed te verpakken en als zodanig aan te merken. Wij plaatsen het wasgoed vervolgens vijf dagen in quarantaine om het algehele risico volledig uit te sluiten. Volgens onderzoeken overleeft het coronavirus een paar uur tot vierentwintig uur op textiel, waardoor wij het risico zoveel mogelijk uitsluiten wanneer we dit protocol volgen.” In het wasproces wordt vervolgens niets aan het toeval overgelaten: “Al het linnen wordt boven de zestig graden gewassen; dit alleen zou in samenwerking met de chemicaliën al voldoende moeten zijn om het virus te doden”, aldus Kimman. “Na het wassen wordt het linnen ook nog gemangeld en gedroogd, waarbij temperaturen tussen de 150 en 200 graden worden bereikt. Dit overleeft het virus überhaupt niet. We kunnen dus garanderen dat het linnen op dit punt in het proces coronavrij is. Het is belangrijk om het linnen na dit proces ook correct te behandelen; het personeel draagt mondkapjes en handschoenen, en het linnen wordt degelijk verpakt in plastic. Onze chauffeurs dragen handschoenen, maar eenmaal in het hotel is het belangrijk dat de housekeeping ook protocollen hanteert, en naleeft, bij het opmaken en afhalen van linnen, maar ook bij het werken met onderliggende delen, zoals het matras en de kussens.”

Hotels zijn doorgaans goed bezig

Het gebruik van moltons is meer dan ooit van waarde in hotels, zo blijkt. “Moltons worden gebruikt ter bescherming van de kussens en matrassen”, aldus Kimman. “Bovendien zijn moltons steeds vaker vochtwerend en ademend, waardoor lichaamsvocht niet in het matras of kussen trekt. Een mens verliest tijdens zijn slaap immers behoorlijk wat vocht, wat resulteert in de bekende plekken op het matras. De moltons zijn goed wasbaar en bevorderen niet alleen de hygiëne, maar helpen ook om de levensduur van kussens en matrassen te verlengen. Voor zover ik het kan beoordelen, is de mate van hygiëne met betrekking tot het bed in de meeste hotels vrij goed, dus de gast kan met een gerust gevoel een kamer boeken.”

Goed schoonmaken an sich is weer een andere tak van sport, volgens Rob. “Daarbij werken de grotere hotelketens inderdaad met protocollen die doorgaans heel goed in elkaar zitten. Je ziet dat de housekeeping met maskers werkt wanneer ze sanitair schoonmaken, wat te maken heeft met het risico op opspattend water, en altijd handschoenen dragen. Het afgehaalde linnen verpakken ze zoveel mogelijk direct in zakken, om ronddwarrelend stof te voorkomen. Volgens de protocollen werken ze alleen in de kamer en sluiten ze de deur af tijdens het schoonmaken. Op het gebied van linnen zijn er ook nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Wij zijn bijvoorbeeld in gesprek met een partij die toevoegingen aanbiedt voor het wasproces, waardoor we linnen gegarandeerd virusvrij kunnen maken. Die kant gaat het dus wel op, en dat is alleen maar goed.”

Tafellinnen bevordert de hygiëne

Een punt van aandacht is het tafellinnen. Omdat het coronavirus minder lang op linnen overleeft ten opzichte van op harde oppervlakken, biedt het gebruik van tafellinnen hygiënische voordelen. “Een bedekte tafel is beter dan een glad oppervlak”, beaamt Kimman. “In België is er een discussie of papier beter is dan linnen, maar het gebruik van een tafellaken is sowieso minder risicovol dan een tafel zonder linnen. Zeker wanneer je het tafellaken steeds vervangt na gebruik. Daarnaast heeft tafellinnen, en zeker linnen met een GOTS-keurmerk, een duurzamer karakter, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer je geen linnen gebruikt, dan dien je het oppervlak na gebruik steeds te reinigen met een desinfecterend middel. We merken dus dat er een steeds grotere vraag ontstaat naar tafellakens, vooral vanwege de voordelen vanuit hygiënisch perspectief. Maar ook in een restaurant blijft het belangrijk dat ook het personeel juist omgaat met de protocollen. Bedienend personeel zou eigenlijk altijd handschoenen moeten dragen. Zoals ik al zei, zijn de grote hotelketens heel goed bezig met de protocollen. Het beleid is per land zeer verschillend, waardoor zij hebben besloten hun protocol hier ‘boven te hangen’ en zodoende een internationale standaard neer te zetten. Die standaard is vrij hoog, iedereen ziet de flesjes met handgel wel bij de receptie, maar de ketens gaan achter de schermen veel verder dan dat. Ze gaan er uiterst serieus mee om, en dat moet wel als je het vertrouwen van de gast wil terugwinnen en behouden. Als ik bij deze ketens binnenstap, dan valt me iedere keer weer op hoe goed ze erover hebben nagedacht.”

Zakenhotels hebben het zwaar

Tot slot. Kimman reist veel en spreekt veel hoteliers. Wat is zijn toekomstverwachting voor de hotellerie? “De provincie krabbelt duidelijk eerder op dan de hotels in de grote steden. Dat komt omdat leisure eerder aantrekt dan de zakelijke markt. Vanmorgen las ik dat de KLM een afname zag van 91 procent met betrekking tot het zakelijke verkeer. Dat is tekenend, en zal op de korte termijn ook niet veranderen. Zakenhotels richten zich op dit moment meer op leisure, want velen van hen hebben tot september geen zakelijke business in de boeken. Gelukkig is de overheid concreet met betrekking tot de mogelijkheden in de zomervakantie; op die manier wordt toerisme toch weer wat aangejaagd en dat lijkt goed uit te pakken. Afgelopen weekend zag ik wel weer veel Duitse kentekens op de weg en ik krijg signalen dat veel locaties deze zomer weer volledig bezet zijn. Aan ons en de hotels samen rest de taak om de gast op het vlak van hygiëne een goed gevoel te geven.”

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: