13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire

9 oktober 2014 |
13.169 bezoekers BBB en Folie Culinaire

De Bourgondische Horecavakbeurs BBB en Folie Culinaire, hét vakevent voor professionals in de topgastronomie, trokken samen 13.169 vakbezoekers. Dat
betekent 10% meer voor de BBB en 20% meer voor Folie Culinaire. De afgelopen drie dagen was MECC Maastricht ‘the place to be’ voor horecaprofessionals, chefs, souschefs, patissiers, horecaleveranciers uit België en Nederland en internationale fine food specialisten.

Spraakmakend
Beide vakbeurzen wisten de vakbezoekers drie dagen lang te binden en te boeien door special events op het gebied van wijnen, streekproducten en speciaalbieren en spraakmakende kookdemonstraties door internationale sterrenchefs.

Finale
Op de laatste beursdag op Folie Culinaire stond de finale van de Pastry Battle op het programma. Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue, de finale vond plaats in Maastricht. De uiteindelijke winnaar werd Tiana Moretti, patissier bij restaurant Volta in Genk. Zij wist de jury te imponeren met haar dessertcreatie van watermeloen en komkommer met een ijspastille en schuim van gin en tonic. De battle werd op originele wijze in een boksring ‘uitgevochten’ en de 21-jarige Moretti alias ‘Mama Moretti’ mocht een echte boksring-pastry-belt in ontvangst nemen.

Biertapwedstrijden
Tijdens de biertapwedstrijden op de laatste beursdag van de BBB was de spanning te snijden. Wie zou zich kwalificeren voor de landelijke biertapwedstrijden? Organisator Gilber van café In den Ouden Vogelstruys mag trots zijn, want uiteindelijk gaan drie van zijn barmannen door naar de volgende ronde, te weten Maurice Gilissen (1ste prijs), Dennis Hardy (3de prijs) en Tom van der Nat (4de prijs). Nick Schroen (café Basilica) werd tweede en Rick Moenen van Café Lure bemachtigde de vijfde plek.

Winnaars laatste dag kookwedstrijden BBB
Het jubileumprogramma van de BBB kende dit jaar maar liefst 60 special events waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. Op de laatste dag van de BBB werd het beste aanstormend kooktalent van 2014 bekend. Het werd Yenna van Leeuwen. Zij loopt op dit moment stage bij Chateau Neercanne. Van Leeuwen werd begeleid door leermeester Percy Timmers van restaurant Les Trois Seaux in Maastricht. Niet alleen haar gerechten, maar vooral ook de kalmte waarmee Van Leeuwen in de keuken stond, vond de jury lovenswaardig.

NK Oesters steken
Dinsdag 7 oktober vond het NK Oesters steken plaats tijdens de BBB. In de uitgebreide opwarmronde lieten de finalisten de vakbezoekers al genieten van de zilte smaak van oesters. Drie van de deelnemers hadden in het verleden al eens meegedaan aan het WK in Ierland. De jury werd gevormd door Piet Janssens van “Stichting Europa Culinair” en oprichter van het NK Oesters steken 21 jaar geleden en culi goeroe Felix Wilbrink.

De schalen met elk 30 Zeeuwse platte oesters werden gekeurd volgens de nieuwe standaard van “World Oyster opening championship” Galway (Ierland). Er werd gelet op aanwezigheid van gruis, het losmaken van de oester en ook de snelste tijd was heel belangrijk. Uiteindelijk was er slechts één seconde verschil tussen de eerste en de tweede plaats. De uitslag NK Oesters steken 2014: 1e Bas de Koeijer, 2e Peter Oreel en 3e Patrick Simmerman.

Stijging Belgisch vakbezoek
De gemiddelde stijging in bezoekersaantallen van 15% is mede te danken aan de toename van vak bezoekers uit België. De jubilerende BBB opende op maandag 6 oktober met een speciaal welkom voor de Belgische gasten door de heer Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke Horeca Nederland de officiële opening waarmee het startsein werd gegeven voor 13.169 vakbezoekers.

Data BBB en Folie Culinaire 2015: van 5 t/m 7 oktober in MECC Maastricht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Toerisme
Helft binnenlandse vakantiegangers wil voor eind 2020 weer op vakantie in eigen land 

Van de mensen die dit jaar op vakantie gingen in eigen land, wil ruim de helft nog eens gaan voor het einde van 2020. Dat blijkt uit onderzoek van BungalowSpecials onder 1.151 personen. Van de ondervraagden is 71% sinds maart al op vakantie geweest in eigen land. Van deze groep zegt ruim de hel ...

Interview Longread
Stand van zaken: hoteliers uiten hun zorgen

Na een bewogen en bevlogen zomer is de angst voor een tweede golf werkelijkheid. Tafelheer Sander Allegro (QL Hotels) bespreekt de stand van zaken binnen de hotellerie met Marijke Schreiner (Stayokay) Marco Lemmers (Conscious Hotels), Bastiaan Klomp (Thermae 2000) en Erwin Rozendal (Villa Beukenhof) ...

Booking.com OTA's Internationaal
Booking.com vreest 'monopolielijstje' Brussel

Glenn Fogel, CEO van Booking.com, vreest dat zijn bedrijf op een speciaal 'monopolielijstje' van de Europese Commissie komt te staan. Ambtenaren in Brussel werken aan de criteria om tot die lijst te komen. Brussel wil de twintig grootste techbedrijven ter wereld op de lijst hebben. De Europe ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Branded Content
Auping presenteert nieuw bed: Auping Noa

Auping lanceerde op 1 oktober 2020 Auping Noa, een nieuw bed ontworpen door de Deense designer en architect Eva Harlou. Met dit bed voegt Auping een nieuw ontwerp toe aan een lange rij van iconische ontwerpen. Geheel volgens de Scandinavische ontwerptraditie heeft Eva Harlou met Auping Noa een bed o ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: