Nederland telt 2.248 nieuwe hotelkamers!

11 november 2011
Nederland telt 2.248 nieuwe hotelkamers!

De hotellerie is al vele decennia lang een goede voorspeller geweest van de economische situatie. Waar in de afgelopen maanden in vele sectoren hard op de rem is getrapt, blijkt
dat de plannenmakers voor nieuwbouw en renovatie van hotels hooguit een klein beetje gas terugnemen. Geremd wordt er amper, en dat betekent dat een toekomstig economisch herstel bepaald niet uit het zicht is geraakt.

Abonneren op Hotelbouwplannen? Alle edities van het afgelopen jaar *voor maar 295 euro* ontvangen? Mail dan naar "info@uitgeverijps.nl":mailto:info@uitgeverijps.nl

*Geen teruggang*
Het maken van plannen in de hotelbouwwereld leek in de afgelopen twee maanden iets minder hard te gaan dan in het begin van het jaar, maar als we de trends vergelijken met andere jaren, is er gelukkig totaal geen sprake van een opmerkelijke teruggang. Het aantal betrokken kamers (2.248) zit ruim boven het langjarige tweemaandelijkse gemiddelde, al moet gezegd dat daar 640 kamers van een lowbudgethotel voor tuinbouwarbeiders bij zitten. Anderzijds zijn er ook 11 plannen waarvan we het aantal kamers (nog) niet weten.

*Anticyclisch investeren*
De in de novembereditie van Hotelbouwplannen opgetekende nieuwbouwplannen getuigen op diverse plaatsen van durf, met unieke investeringen tegen de economische cyclus in. Dit ‘anticyclisch investeren’ heeft velen in het verleden geen windeieren gelegd, omdat zij na economisch herstel direct klaar waren om te oogsten. Het probleem is nu echter dat zelfs vele vooraanstaande economen zich niet (meer) aan voorspellingen over de economische conjunctuur durven wagen. Met onze kennis van de hotellerie – die cyclus na cyclus heeft bewezen een uitstekende voorspeller van pieken en dalen te zijn – durven wij het echter aan om te beweren dat economisch herstel in zicht blijft. De investeringen zijn ernaar.

*2248 nieuwe hotelkamers*
In Hotelbouwplannen editie nummer 5 van 2011 registreren we 36 (ver)bouwplannen, waarvan 24 nieuwbouw en 12 verbouw. Bij deze projecten zijn maar liefst 2.248 kamers betrokken die worden gerenoveerd, verbouwd, toegevoegd of nieuw gebouwd. In acht plannen komt duidelijk naar voren dat er (ook) congres- en/of vergaderzalen met de plannen zijn gemoeid, terwijl het bij vijf plannen gaat om (onder meer) de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Overig nieuws