Alumni hotelschool geven studenten kans op opleiding

Auteur: Redactie
Mensen 2 juni 2022
Alumni hotelschool geven studenten kans op opleiding

Het is eigenlijk het toppunt van gastvrijheid. Jongeren helpen zodat ze kunnen studeren. Daarom is het geen verrassing dat uitgerekend op de hotelschool Maastricht zo’n gastvrij plan ontstaat. Als eerste hotelschool van Nederland helpt de Hotel Management School Maastricht (HMSM) studenten financieel met een speciale foundation. Studenten die aan de hotelschool willen studeren, maar niet de financiële middelen hebben, mogen voortaan een beroep doen op de Foundation HMSM.

Als een van de eerste Nederlandse hbo-opleidingen en als eerste hotelschool in het land helpt de HMSM via een foundation studenten. Aanleiding voor de oprichting is tweeledig. Op de eerste plaats is oud-HMSM-directeur Ad Smits (openingsfoto links) geïnspireerd door foundations in Amerika. “Elke gerespecteerd instituut in de Verenigde Staten heeft een foundation. Daarbij kregen we een paar jaar geleden een legaat aangeboden van een alumnus voor studenten aan de hotelschool”, vertelt hij. En zo zijn er meer alumni die graag iets terug willen doen voor volgende generaties studenten. Dit leidde ertoe dat de directeur in 2020 de Foundation oprichtte in nauwe samenwerking met Vera Duhring, Dean Relations & Commercial Affairs, en Binie Hermans, coördinator Fundraising & Alumni Project.

“Als je het zelf goed hebt, gun je dat een ander ook”, zegt Smits. Hij vindt dat de foundation de hechte sociale betrokkenheid rond de hotelschool benadrukt. “Onze hotelschool is geen gewoon instituut, maar een top instelling.” Smits is vorige maand gestopt als directeur. Hij beschouwt de foundation als zijn nalatenschap aan dit topmerk.

UNICEF

Voorwaarde voor het slagen van de foundation is een hele hechte community. En die is er rond de hotelschool. Dat weet ook Suzanne Laszlo. Ze zit in de adviesraad van de foundation en als directeur van UNICEF Nederland ziet ze dagelijks hoe belangrijk de sociale betrokkenheid van instituten als de hotelschool. “Ze hebben nationaal en internationaal de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren. Als we in Nederland onderwijs mogelijk maken dat voor veel mensen toegankelijk is, is het mooi om ook anderen te helpen. Dat is waardevol voor die ene student, maar ook voor zijn omgeving. Een diploma zorgt voor kansen, trots en zelfvertrouwen. Dus ik draag dit initiatief een warm hart toe.” Sterker nog, als oud-student van de hotelschool heeft Laszlo zelf ook een bijdrage geleverd aan de foundation.

Sneeuwbaleffect

Eén stichting is een druppel op de gloeiende plaat, erkent Laszlo. “Maar heel veel druppels maken een wereld van verschil. Jongeren laten studeren, is de krachtigste manier om een bijdrage te leveren aan de ongelijkheid in de wereld. Educatie is een basis waar iedereen recht op heeft. En de effecten van onderwijs zijn groot voor lokale gemeenschappen in bijvoorbeeld economische ontwikkeling en stabiliteit. Het ontwikkelen van kennis, kunde en ondernemerschap-skills zijn zeer belangrijk en duurzaam. Bovendien werkt dat als een sneeuwbaleffect. Anderen gaan ook ondernemen als ze zien dat bijvoorbeeld een student van de hotelschool zijn eigen bedrijf begint.”

Eerste student krijgt steun

De eerste student die dankzij de Foundation HMSM zijn studie kan afmaken, is Jean Maroun Bou Malhab (19) uit Beiroet. Vanwege de situatie in Libanon konden zijn ouders aan het eind van zijn eerste jaar zijn studiekosten niet meer betalen. Met een bijbaantje in Nederland kan Jean zijn collegegeld onmogelijk zelf verdienen omdat hij op grond van zijn visum hooguit zestien uur per week mag werken. Maar de foundation zamelde in amper drie maanden tijd 25.000 euro voor hem in. Nu kan Jean toch zijn studie afmaken. Met dank aan de gulle giften van 150 alumni en medewerkers. “Daar ben ik iedereen dankbaar voor. Er is een enorme last van mijn schouders gevallen. Zodra ik mijn studie heb afgerond en een eigen bistro heb, ga ik bijdragen aan de Foundation. Dan kan ik andere studenten dezelfde kans geven die ik nu krijg. Ik blijf altijd verbonden met de hotelschool. Een Hotello for life.”

Kijk voor meer informatie over de Foundation: https://www.hotelschoolmaastricht.nl/algemeen/foundation

Fotocredits: Marianne Peters

Overig nieuws