Hotels verwelkomen stadsgenoten

9 november 2012
Hotels verwelkomen stadsgenoten

Amsterdammers krijgen de kans om een keer toerist in eigen stad te spelen tijdens de eerste Amsterdamse Hotelnacht. Nog nergens op de wereld hebben hotels iets soortgelijks georganiseerd.

*Sfeer proeven in hotels*
Volgens de organisatie heeft onze hoofdstad de wereldprimeur met dit concept. Op 12 januari 2013 krijgen Amsterdammers de kans om een keer te overnachten in een hotel in eigen stad. Een selectie van bijna vijftig hotels biedt kamers en suites aan voor een sterk verlaagd tarief. Ook organiseren de hotels het hele weekend culturele, creatieve en culinaire evenementen, die ook toegankelijk zijn voor mensen die alleen een ticket (passe-partout) aanschaffen. Zo kunnen Amsterdammers de sfeer proeven in verschillende hotels.

*Op vakantie in eigen stad*
Het idee voor de Amsterdamse Hotelnacht is ontstaan nadat Vincent van Dijk een jaar lang in alle hotels van Amsterdam sliep voor het boek Amsterdam Slaapt. "Ik ontdekte dat Amsterdam zoveel te bieden heeft aan hotelbars, -restaurants, lobby’s, maar dat de Amsterdammer hotels vaak ziet als hoogdrempelig", zegt Vincent van Dijk van organiserend bureau HBMEO. "De gastvrijheid van hotels ervaar je pas echt als je er slaapt. Uit ervaring weet ik dat er niets leuker is dan een vakantie in eigen stad."

*Van ‘boutique hostel’ tot luxehotel*
Aan de Amsterdamse Hotelnacht doen diverse hotels mee. Van ‘boutique-hostel’ Cocomama tot luxehotel Seven One Seven, van het culturele Lloyd Hotel tot luxe vijfsterrenhotels als het InterContinental Amstel Hotel, van citizenM tot het Hilton en nieuwkomers Andaz en Sir Albert. De hotels liggen door de hele stad verspreid.

*Booming Noord*
"Natuurlijk duiken mensen direct op de luxehotels, maar dat komt omdat deze hotels bekend zijn. Het is juist leuk om een keer hele andere hotels te leren kennen. Alle hotels die meedoen zijn bijzonder en het is juist leuk om een keer in een hotel in je eigen wijk te slapen. Of het is een leuke kans om een keer een heel ander stadsdeel te leren kennen. Zoals booming Noord", zegt organisator Vincent van Dijk.

*Buurtbewoners zijn belangrijk*
"Amsterdammers, en zeker de lokale gemeenschap zijn belangrijk voor het hotel", zegt Madelon Boom, general manager van het deelnemende Conservatorium Hotel. "Het hotel en de diverse faciliteiten vormen een ontmoetingspunt voor internationale gasten én locals. Wij willen graag dat de gasten het hotel zien als een tweede thuis, warm en open voor iedereen. Met de Amsterdamse Hotelnacht onderstrepen we onze visie en openen we de deuren op een bijzondere manier voor de buurt."

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws