Art Hotel decor van intriges na faillissement

16 september 2013
Art Hotel decor van intriges na faillissement

Op 1 juli 2013 heeft Giovanni van Eijl, namens Amrâth Hotel groep, een bod gedaan van 16,3 miljoen euro op het "failliete Art Hotel":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/faillissement-art-hotel-eindhoven-10459/ van eigenaar Roel Rol in Eindhoven. Amrâth Hotel Groep wilde het hotel
kopen én de huurachterstand van 1,7 miljoen euro plus de overige kosten betalen. Dit blijkt uit de documentatie die in handen is van de redactie van Hospitality Management. Corporatie en verhuurder van het pand Trudo is niet akkoord gegaan met dit bod. Volgens Jack Hock, directielid van Trudo, is het vastgoed van het hotel aanzienlijk meer waard. “Een bod van 14 miljoen voor het vastgoed was voor ons onbespreekbaar.”

Het faillissement van het Art Hotel: waar ging het mis?

*Geen reactie*
Uit de documentatie, die in handen is van Hospitality Management, blijkt dat Giovanni Van Eijl op 11 juli 2013 middels een bericht een herinnering stuurt aan het adres van Trudo. Giovanni van Eijl had als potentiële koper van het hotel nog geen reactie ontvangen van Trudo. Giovanni van Eijl had via Horwath HTL een bod uitgebracht. Op 18 juli 2013 krijgt Amrâth bericht van advocaat Broers van advocaten- en notariskantoor AKD dat Trudo het hotel niet meer te koop aanbiedt. Een aanvraag voor het faillissement voor het hotel werd vervolgens ingediend op 13 augustus 2013.

*Horwath HTL*
Ewout Hoogendoorn van Horwath HTL noemt het een ‘onbegrijpelijke actie’ van Trudo om niet in te gaan op de bieding van Amrâth. “Het is jammer en in rationele zin niet goed te begrijpen waarom Trudo niet ingaat op het bod.” Trudo heeft op dit moment te veel commercieel vastgoed en moet dat afstoten.

*Rabobank betreurt actie Trudo*
Uit een brief van de Rabobank, 2 augustus 2013 – gestuurd vanuit bijzonder beheer, naar Roel Rol (eigenaar Art Hotel), blijkt dat ook de bank de actie van Trudo betreurt. “Wij hebben vernomen dat Trudo het faillissement heeft aangevraagd van Art & Woonhotel De Lichttoren B.V. (Art Hotel). Evenals u betreuren wij deze actie van Trudo, alsmede haar beslissing om het verkooptraject van het OG (tijdelijk) stop te zetten.”

In de brief geeft de Rabobank een mogelijke verklaring waarom Trudo niet in wil gaan op het bod. Aan Jack Hock, directielid bij Trudo, heeft de Rabobank gevraagd waarom het verkooptraject is stopgezet op het moment dat een bieding is ontvangen. De Rabobank schrijft in de brief dat Jack Hock in eerste instantie heeft geantwoord dat hij een relatie tussen Roel Rol en de heer Van Eijl veronderstelt. Jack Hock wenst aan geen enkele oplossing mee te werken waar Roel Rol bij betrokken is.

De Rabobank reageert hierop in de brief: “Wij hebben de heer Hock hierop aangegeven dat de aard van de relatie tussen u (Roel Rol, redactie) en Van Eijl ons niet bekend is, maar dat dit naar onze mening ook niet relevant is. Een verkoop van het OG aan de heer Van Eijl zal immers betekenen dat Trudo afscheid kan nemen van het Art Hotel én Roel Rol, wat Trudo zich kennelijk ook tot doel heeft gesteld. De heer Hock heeft daarop gereageerd met slechts de mededeling dat hij bij zijn standpunt blijft”, aldus de brief van de Rabobank naar Roel Rol.

*Laatste smeekbede van Rol*
Roel Rol, hoteleigenaar Art Hotel, doet op 18 juli 2013 nog een laatste poging om zijn hotel te redden en vraagt of het faillissement en de ontruiming kan worden ingetrokken. Hij schrijft een brief (in handen van de redactie) naar Thom Aussems, directeur-bestuurder bij corperatie Trudo.

Roel Rol schrijft in deze brief: “Geregeld heb ik benadrukt dat ik de situatie van de huurachterstand zeer betreur. Feit is dat de huur simpelweg te hoog is! Dit feit wordt ook erkend door de heer Hock, die aangegeven heeft een huur van 22 procent van de omzet te kunnen accepteren terwijl die nu 38 procent is. Van geen enkele partij kunt u de huidige huur nog krijgen.”

Roel Rol vervolgt zijn brief: “Het lijkt erop dat de heer Hock een persoonlijk negatief gevoel jegens mij heeft. Het kan echter toch niet zo zijn – in deze tijden van crisis en grote tekorten – dat de gezamenlijke grote commerciële belangen van Trudo en mij ondergeschikt worden aan een dergelijk gevoel?” Rol hamert op de bieding die de Amrâth Hotel groep heeft gedaan waar Trudo niet op in is gegaan.

“Een faillissement betekent dat een bedrag van miljoenen euro’s voor Trudo verloren gaat. Ook is er schade voor derden als de bank en de overheid. U kunt dit en uw eigen miljoenenverlies eenvoudig voorkomen door het doen intrekken van de faillissementsaanvraag en met de heer Van Eijl verder de verkoop van het hotel bespreken. Het kan toch niet zo zijn dat een negatief gevoel bij de heer Hock zo veel partijen zo veel schade berokkent, waaronder miljoenen euro's verlies voor Trudo”, aldus de brief van Roel Rol gericht aan Thom Aussems.

*Hotel wordt studentenhuis*
Op 1 juli 2013 heeft Giovanni van Eijl dus een bod gedaan op het Art Hotel. De keten wilde het hotel kopen én de huurachterstand van 1,7 miljoen plus de overige kosten overnemen. Trudo is niet ingegaan op dit bod. Van Eijl: “Het is een fantastisch hotel en het is prachtig ingericht. Wellicht dat Trudo terug gaat naar zijn oorspronkelijke missie huisvesting, waar ze verstand van hebben, en een ander scenario in gedachten heeft voor het hotel. Ik veronderstel dat ze terug gaan naar huisvesting en studentenwoningen willen maken van het hotel. Dat is pijnlijk voor de huurder. Wij hebben meegedacht met Roel Rol voor een oplossing voor een doorstart met het Art Hotel. In de optiek van Trudo was dit niet de beste oplossing.”

*Reactie Trudo*
De reden waarom Trudo het bod van Giovanni van Eijl van Amrâth hotelgroep heeft afgewezen is bij Roel Rol, hoteleigenaar Art Hotel, niet bekend. “Men heeft geen reden genoemd en de heer Van Eijl beledigd. Men wil de eigen zakken vullen. Het is pure afgunst”, laat Rol weten in een reactie aan Hospitality Management.

Waarom ging Trudo niet in op het bod van Amrâth en door met de aanvraag van het faillissement? Jack Hock, directielid van Trudo, legt uit: “Wij wilden het faillissement ook niet, maar als Roel Rol niet aan de verplichtingen kan voldoen, is dat het gevolg. Wij hebben het bod van Amrâth mogen ontvangen via Horwath HTL en deze stelden een aantal voorwaarden. Er moest een onderzoeksperiode van minimaal vier tot zes maanden worden ingezet en in deze tijd zouden de juridische procedures stilstaan.”

*Waarde van 20 miljoen*
Jack Hock vervolgt zijn reactie: “Wij doen echter nooit meer zaken met huurders die een huurachterstand hebben. Dat is ons beleid. Het bod van Amrâth op het vastgoed van 14 miljoen euro was voor ons onbespreekbaar. Het pand is aanzienlijk meer waard: rond de 20 miljoen euro.”

Op de vraag welke bestemming corporatie Trudo heeft voor het hotel antwoordt Jack Hock dat het een hotel blijft. Hock is positief gestemd over de partijen die zich hebben gemeld voor een overname. Trudo laat zich niet uit over de partijen die geïnteresseerd zijn in de overname van het hotel. Dat er veel belangstelling is, dat blijkt!

*Veertien partijen willen het Art Hotel*
Bij curator Stijn Hoppenbrouwers van Holla Advocaten hebben zich al veertien partijen gemeld. Stijn Hoppenbrouwers begeleidt het faillissement. “Op zeven partijen heb ik goede hoop, in die zin dat ze kunnen voldoen aan de exploitatievoorwaarden. Vijf partijen hebben het hotel al bezichtigd en twee zullen deze week het hotel bezoeken. Op 18 september sluit het biedingsysteem.” Het mondelinge hoger beroep van hoteleigenaar Roel Rol vindt op 17 september plaats in Den Haag. Hoppenbrouwers kan het hotel alleen verkopen als er een faillissement wordt uitgesproken. Toch wordt de zoektocht naar een koper al ingezet vanwege de huuropzegging die op 1 oktober ingaat. Hoppenbrouwers geeft geen namen van de groep geïnteresseerden. Amrâth Hotel groep is nog steeds geïnteresseerd. Roel Rol geeft aan bezig te zijn met een doorstart.

*Download Hospitality Management*
Roel Rol heeft in Rotterdam ook het Art&Woonhotel Rotterdam ontwikkeld. Hospitality Management interviewde onlangs general manager Anita Boezaard over het Art Hotel in Rotterdam. "Lees hier gratis het hele interview.":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/interview-art-hotel-rotterdam-13641/

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws