Bedrijfschap Horeca reageert

23 december 2011 |
Bedrijfschap Horeca reageert<

Voor het Bedrijfschap Horeca & Catering is het een hard gelag wanneer je de uitslag van de moties in de Tweede Kamer hoort. Het bedrijfschap is slachtoffer geworden van besluitvorming rond een stelsel, aldus
de reactie van het bedrijfschap Horeca & Catering. Op 20 december 2011 heeft de Tweede Kamer de motie Aptroot aangenomen waarin staat dat alle product- en bedrijfschappen moeten worden opgeheven. VVD, SP, PVV, D66 en Groen Links hebben deze motie gesteund. De motie Aptroot vraagt het Kabinet binnen een half jaar te komen met een voorstel om de huidige Wet op de bedrijfsorganisatie aan te passen. Ook moet de regering dan komen met een voorstel voor de afbouw van de schappen en het onderbrengen van de wettelijke en publieke taken op het gebied van voedselveiligheid, plantgezondheid en dierenwelzijn.

Sprankje hoop
Begin deze week kreeg het Bedrijfschap Horeca weer een beetje hoop. Dinsdagmorgen kropen de politieke partijen echter onverwachts bij elkaar. Er werden nieuwe moties gemaakt en moties ingetrokken. De uitslag is inmiddels bekend. Het is niet goed afgelopen voor het bedrijfschap. Het Kabinet moet nog reageren, maar de uitkomst zal voor de bedrijfschappen niet positief zijn.

Definitief oordeel in 2012
Formeel is het nu wachten op het Kabinet. Dat zal vermoedelijk in januari 2012 een reactie geven. Vervolgens moet er een wetswijziging worden voorbereid en zal er een gehele of gedeeltelijke afbouw gestart worden. Al met al een proces dat minimaal nog een jaar zal vergen, zo is de verwachting. In de tussentijd zullen Sociale Partners zich beraden en zullen de bedrijfschappen op zoek gaan naar alternatieve vormen. Waar het allemaal op uitdraait weet op dit moment niemand precies. Men mag er vanuit gaan dat het een proces is dat niet van vandaag op morgen is afgerond.

Ondernemingen op de eerste plaats
Er zijn taken die zullen vervallen en er zullen taken drastisch wijzigen. Daar zal men niet aan ontkomen; er vanuit gaande dat het bedrijfschap een belangrijk aantal van haar producten boven tafel kan houden. Het Bedrijfschap Horeca & Catering doet het voor de ondernemingen; niet voor de politiek of de andere schappen.

Horecava 2012
Het Bedrijfschap Horeca & Catering staat daarom gewoon op de komende Horecava, op het Xpert Plaza (09.508), samen met de andere brancheorganisaties. Op de Horecava presenteert het bedrijfschap Horeca het vernieuwde kenniscentrumhoreca.nl. Specifiek richt het bedrijfschap zich op de Horecava 2012 op trends rond reviews, de arbeidsmarkt en samenwerken. Deze thema's, die uitvoerig worden behandeld in het meest succesvolle deel van de website 'Het Kenniscafé', worden geïntroduceerd met 3 korte films. In het Kenniscafé vind je straks over deze en andere onderwerpen '8 inspirerende en informerende bites': trends, onderzoek, toekomstvisies, best practises, tips&tricks, overheidsinformatie, innovatie projecten en online bedrijfstools.
Met deze informatie en inspiratie wil het bedrijfschap de ondernemingen ondersteunen bij hun doelstellingen voor 2012. Want: zonder doel kan je niet scoren'; zo luidt het motto.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Internationaal
Mercure Liège City Centre opent haar deuren

Vandaag opent Mercure Liège City Centre officieel haar deuren na een complete rebranding. Het viersterrenhotel is gevestigd aan de Rue Saint Léonard 182, middenin het centrum van de bruisende stad Luik. Het pand kent een rijke geschiedenis als voormalig linnenfabriek en een 17e-eeuws k...

Amsterdam Opening
Vondel Hotels opent boutique hotel MAI Amsterdam in Chinatown

Vondel Hotels (2003) vierde afgelopen weekend het Chinees Nieuwjaar met de opening van hotel MAI Amsterdam. Gevestigd aan Geldersekade 30 en met Zeedijk in de achtertuin, is het 4-sterren boutique hotel gelegen in het hart van één van de meest authentieke wijken van de stad, Chinatown....

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Awards F&B
Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Personeel
De ervaren kwaliteit van HRM, de sleutel voor personeelsbehoud?

Een HR-manager van een vijfsterren hotel in Amsterdam heeft de moed opgegeven. Op basis van haar ervaring lijkt er geen kruid gewassen tegen het hoge personeelsverloop in haar hotel. Nieuwe instroom verruilt vaak al na een jaar het bedrijf voor een andere werkgever. De maatstaaf die zij voor haarzel...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: