Bedrijfschap Horeca reageert

23 december 2011 |
Bedrijfschap Horeca reageert<

Voor het Bedrijfschap Horeca & Catering is het een hard gelag wanneer je de uitslag van de moties in de Tweede Kamer hoort. Het bedrijfschap is slachtoffer geworden van besluitvorming rond een stelsel, aldus
de reactie van het bedrijfschap Horeca & Catering. Op 20 december 2011 heeft de Tweede Kamer de motie Aptroot aangenomen waarin staat dat alle product- en bedrijfschappen moeten worden opgeheven. VVD, SP, PVV, D66 en Groen Links hebben deze motie gesteund. De motie Aptroot vraagt het Kabinet binnen een half jaar te komen met een voorstel om de huidige Wet op de bedrijfsorganisatie aan te passen. Ook moet de regering dan komen met een voorstel voor de afbouw van de schappen en het onderbrengen van de wettelijke en publieke taken op het gebied van voedselveiligheid, plantgezondheid en dierenwelzijn.

Sprankje hoop
Begin deze week kreeg het Bedrijfschap Horeca weer een beetje hoop. Dinsdagmorgen kropen de politieke partijen echter onverwachts bij elkaar. Er werden nieuwe moties gemaakt en moties ingetrokken. De uitslag is inmiddels bekend. Het is niet goed afgelopen voor het bedrijfschap. Het Kabinet moet nog reageren, maar de uitkomst zal voor de bedrijfschappen niet positief zijn.

Definitief oordeel in 2012
Formeel is het nu wachten op het Kabinet. Dat zal vermoedelijk in januari 2012 een reactie geven. Vervolgens moet er een wetswijziging worden voorbereid en zal er een gehele of gedeeltelijke afbouw gestart worden. Al met al een proces dat minimaal nog een jaar zal vergen, zo is de verwachting. In de tussentijd zullen Sociale Partners zich beraden en zullen de bedrijfschappen op zoek gaan naar alternatieve vormen. Waar het allemaal op uitdraait weet op dit moment niemand precies. Men mag er vanuit gaan dat het een proces is dat niet van vandaag op morgen is afgerond.

Ondernemingen op de eerste plaats
Er zijn taken die zullen vervallen en er zullen taken drastisch wijzigen. Daar zal men niet aan ontkomen; er vanuit gaande dat het bedrijfschap een belangrijk aantal van haar producten boven tafel kan houden. Het Bedrijfschap Horeca & Catering doet het voor de ondernemingen; niet voor de politiek of de andere schappen.

Horecava 2012
Het Bedrijfschap Horeca & Catering staat daarom gewoon op de komende Horecava, op het Xpert Plaza (09.508), samen met de andere brancheorganisaties. Op de Horecava presenteert het bedrijfschap Horeca het vernieuwde kenniscentrumhoreca.nl. Specifiek richt het bedrijfschap zich op de Horecava 2012 op trends rond reviews, de arbeidsmarkt en samenwerken. Deze thema's, die uitvoerig worden behandeld in het meest succesvolle deel van de website 'Het Kenniscafé', worden geïntroduceerd met 3 korte films. In het Kenniscafé vind je straks over deze en andere onderwerpen '8 inspirerende en informerende bites': trends, onderzoek, toekomstvisies, best practises, tips&tricks, overheidsinformatie, innovatie projecten en online bedrijfstools.
Met deze informatie en inspiratie wil het bedrijfschap de ondernemingen ondersteunen bij hun doelstellingen voor 2012. Want: zonder doel kan je niet scoren'; zo luidt het motto.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Toerisme Den Haag
Den Haag is een perfecte Staycation bestemming

In maart en april vlogen de annuleringen binnen bij de hotels. Het leek een dramatisch jaar te worden. Ondertussen zitten hotels aan de kust weer helemaal vol en profiteren ze van het feit dat veel Nederlanders dit jaar voor een vakantie in eigen land gaan. – Aankomend weekend nog last minu...

Amsterdam Coronacrisis
Zakelijke markt start weer op: Mercure Amsterdam City heropent op 17 juli

Het viersterrenhotel Mercure Amsterdam City heropent haar deuren op 17 juli. Door de versoepelde maatregelen kan het hotel de veiligheid voor gasten en het personeel weer garanderen. Alle 386 moderne kamers worden weer beschikbaar gesteld voor zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. Het Mer...

Opening Internationaal
NoMad Londen opent in december

Het in New York gevestigde horecabedrijf Sydell Group is opgericht door hotelier Andrew Zobler, en in Londen opende Zobler The Ned in samenwerking met Ron Burkle en Soho House. Deze keer heeft hij samengewerkt met de in Doha gevestigde investeringsmaatschappij BTC om NoMad London te lanceren. Het ho...

Interview Longread
Hotelier Gijs Hendrikx: ''Ik betaal huur op basis van bezetting''

“Hee, met Gijs!” Ik moet even nadenken, maar dan valt het kwartje. Het is Gijs Hendrikx, de veelbelovende en succesvolle hotelier uit Venlo die mij belt. “Ik bel je even om te vertellen hoe het hier in Venlo allemaal is gegaan tijdens de coronacrisis. Volgens mij mag ik van geluk s...

Interview
Ambities bij hotel blooming in Bergen ''Een Bib Gourmand zou geweldig zijn''

Dit interview is onderdeel van het drieluik ‘Hotellerie aan de Noordzeekust geportretteerd’. Twee weken geleden publiceerden we deel 1, het interview met Syrco Bakker, tweesterrenchef van Pure C, onderdeel van Strandhotel Candzand-Bad. Vorige week volgde deel 2: het interview met Mariann...

Onderwijs Ondernemen
Deze hotelprofessionals zijn klaar voor het post-corona tijdperk

Blije gezichten van hotelprofessionals. We vonden het wel weer eens tijd om met iets positiefs te komen. Op de foto zie je de cursisten die met goed gevolg de Revenue Management training - aangeboden door HM Academy, met als trainer Stan Josephi - hebben afgerond. Kansen pakken Ondanks de rece...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: