Bedrijfschap Horeca reageert

23 december 2011 |
Bedrijfschap Horeca reageert<

Voor het Bedrijfschap Horeca & Catering is het een hard gelag wanneer je de uitslag van de moties in de Tweede Kamer hoort. Het bedrijfschap is slachtoffer geworden van besluitvorming rond een stelsel, aldus
de reactie van het bedrijfschap Horeca & Catering. Op 20 december 2011 heeft de Tweede Kamer de motie Aptroot aangenomen waarin staat dat alle product- en bedrijfschappen moeten worden opgeheven. VVD, SP, PVV, D66 en Groen Links hebben deze motie gesteund. De motie Aptroot vraagt het Kabinet binnen een half jaar te komen met een voorstel om de huidige Wet op de bedrijfsorganisatie aan te passen. Ook moet de regering dan komen met een voorstel voor de afbouw van de schappen en het onderbrengen van de wettelijke en publieke taken op het gebied van voedselveiligheid, plantgezondheid en dierenwelzijn.

Sprankje hoop
Begin deze week kreeg het Bedrijfschap Horeca weer een beetje hoop. Dinsdagmorgen kropen de politieke partijen echter onverwachts bij elkaar. Er werden nieuwe moties gemaakt en moties ingetrokken. De uitslag is inmiddels bekend. Het is niet goed afgelopen voor het bedrijfschap. Het Kabinet moet nog reageren, maar de uitkomst zal voor de bedrijfschappen niet positief zijn.

Definitief oordeel in 2012
Formeel is het nu wachten op het Kabinet. Dat zal vermoedelijk in januari 2012 een reactie geven. Vervolgens moet er een wetswijziging worden voorbereid en zal er een gehele of gedeeltelijke afbouw gestart worden. Al met al een proces dat minimaal nog een jaar zal vergen, zo is de verwachting. In de tussentijd zullen Sociale Partners zich beraden en zullen de bedrijfschappen op zoek gaan naar alternatieve vormen. Waar het allemaal op uitdraait weet op dit moment niemand precies. Men mag er vanuit gaan dat het een proces is dat niet van vandaag op morgen is afgerond.

Ondernemingen op de eerste plaats
Er zijn taken die zullen vervallen en er zullen taken drastisch wijzigen. Daar zal men niet aan ontkomen; er vanuit gaande dat het bedrijfschap een belangrijk aantal van haar producten boven tafel kan houden. Het Bedrijfschap Horeca & Catering doet het voor de ondernemingen; niet voor de politiek of de andere schappen.

Horecava 2012
Het Bedrijfschap Horeca & Catering staat daarom gewoon op de komende Horecava, op het Xpert Plaza (09.508), samen met de andere brancheorganisaties. Op de Horecava presenteert het bedrijfschap Horeca het vernieuwde kenniscentrumhoreca.nl. Specifiek richt het bedrijfschap zich op de Horecava 2012 op trends rond reviews, de arbeidsmarkt en samenwerken. Deze thema's, die uitvoerig worden behandeld in het meest succesvolle deel van de website 'Het Kenniscafé', worden geïntroduceerd met 3 korte films. In het Kenniscafé vind je straks over deze en andere onderwerpen '8 inspirerende en informerende bites': trends, onderzoek, toekomstvisies, best practises, tips&tricks, overheidsinformatie, innovatie projecten en online bedrijfstools.
Met deze informatie en inspiratie wil het bedrijfschap de ondernemingen ondersteunen bij hun doelstellingen voor 2012. Want: zonder doel kan je niet scoren'; zo luidt het motto.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Duurzaamheid
a&o Hostels biedt gasten gratis drankje aan in plaats van kamerschoonmaak

Hostelgasten kunnen vanaf nu bij alle a&o Hostels vrijwillig afzien van een dagelijkse schoonmaak van hun kamer. In ruil hiervoor krijgen zij een gratis drankje in de bar aangeboden. De hostelketen, met 39 vestigingen in 23 Europese steden, is tot deze beslissing gekomen na een uitgebreide proef...

Economie
Dit zijn de hotelvastgoed transacties van 2018

In 2018 is in Nederland voor ruim € 910 miljoen aan hotelvastgoed verkocht. Dit is een verwachte daling ten opzichte van het recordjaar van 2017, toen ruim € 1,7 miljard aan hotelvastgoed werd verkocht. Gezien het grote aantal unieke transacties in 2017 kon niet worden verwacht dat 2018 di...

Interview Longread
Outsourcing (deel 1): Volledig ontzorgen door outsourcing is een illusie

Hotels kunnen niet zonder outsourcing. Maar waar de één zonder blikken of blozen een externe partij inhuurt voor de F&B, doet de ander uit volle overtuiging zelf de schoonmaak. Of je nu in- of uitbesteedt, in beide gevallen blijft er voor de opdrachtgever een belangrijke rol weggel...

Columns Ewout Hoogendoorn
Go, Dutch Hotel Cities!

De Dutch Hotel City Index heeft dit jaar weer Amsterdam als de verrassende nummer één. Niet spannend? Nee, nu nog niet. Maar voor hoe lang nog? Amsterdam doet z’n stinkende best om van die pole position af te komen. Geen ‘I Amsterdam’, wordt het ‘Hi Lemmermeer&r...

Tech Advertorial
Meer tijd voor gasten met minder leveranciers

Met nieuwe technologie en smart data kun je rechtstreeks boeken bevorderen, doeltreffend upsellen en service op maat bieden. Maar als je al die mogelijkheden wilt benutten, heb je vaak met veel verschillende leveranciers te maken. PMS-aanbieder Guestline breidt het bestaande platform uit met de nieu...

Wet- en regelgeving Hotelbouwplannen
Brandveiligheid in hotels: “Hoteliers hebben vaak geen idee”

Max van Holst Pellekaan is dé expert op het gebied van brandveiligheid in de hotellerie. Hij verbaast zich over de onwetendheid van veel hoteliers. “En dat kan uiteindelijk ontzettend veel geld kosten, dat is zonde.” Hij ziet het steeds vaker om zich heen. Hoteliers die na de v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: