Bier van lokaal, gefilterd regenwater wint Horecava Innovation Award 2017

9 januari 2017 | Jorien Slager

Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2017 is een speciaal bier, gebrouwen met lokaal opgevangen en gefilterd regenwater; Hemelswater: Code Blond van Hemelswater uit Amsterdam. “Storytelling en wereldverbeteren via voedsel komen in dit product prachtig bij elkaar,” oordeelt de jury. “Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering.'' De prijsuitreiking van deze 17e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats op maandag 9 januari, de eerste dag van Horecava 2017, in RAI Amsterdam.

Voor bier, berkenwater, gourmet friet, biologische fastfood, zelfs voor douches en vaatwasmachines, claimden inzenders dit jaar terecht het predicaat ‘innovatief én duurzaam.’

Categoriewinnaars

Het bitterblonde Hemelswater: Code Blond bier van Hemelswater uit Amsterdam, in opdracht gebrouwen door Brouwerij De Prael, wint tevens in de categorie Food & Beverage.

Winnaar in de categorie Concepts, Interior & Design is Taste the Dutch Masters; Stillevens van Hollandse meester-schilders nagebouwd met verse ingrediënten. Creative Chef, in samenwerking met SLUIK., Utrecht.

In de categorie Equipment & Services wint de Foam Locus, een slim hulpmiddel voor perfect melk opschuimen. TJRD, Amsterdam.

In de categorie Mobile, Applications & Social Media is de winnaar SJIFT happens!, de gratis rooster- en communicatie-app van SJIFT (Foodstep en Nostradamus), Den Hout (gerealiseerd in samenwerking met Unilever Food Solutions en Deli XL).

Karel de Vos Duurzaamheid Award

Pieper Bier, een pale ale type bier, gebrouwen met surplus aardappelen, van Instock (Amsterdam), verovert de Karel de Vos Duurzaamheid Award. 340 miljoen kilo aan aardappelen worden in Nederland jaarlijks weggegooid, door overproductie en vanwege hun uiterlijk. Instock zoekt oplossingen om althans een deel hiervan te verwerken en geeft lokale brouwer Troost opdracht dit smakelijke Pieper Bier te brouwen, met aardappel als ingrediënt. Het wordt verkocht in haar Instock No Waste restaurants, -winkels, en -foodtrucks.

De prijs - dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt - is vernoemd naar de initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Omdat ‘zorg voor een betere wereld’ steeds meer de focus wordt, is de naam vanaf 2017 veranderd in Karel de Vos Duurzaamheid Award. Alle ingezonden innovaties maakten kans.

Publieksprijs 

Ook het publiek mocht weer een stem uitbrengen op haar favoriete innovatie. Dit kon via de website tot en met vrijdag 6 januari. De publieksprijs gaat naar RoomRaccoon all-in one hotel software voor de kleinere hotels en bed & breakfasts, uit Breda. De 16 genomineerden ontvingen in totaal 16.240 stemmen; daarvan ging ruim de helft naar de publieksprijswinnaar.

Accent op duurzaam en lokaal 

Bijna een recordaantal van 134 innovaties (124 in 2016) dong mee naar de Horecava Innovation Award. Gezonde groei valt te melden in de jonge categorie Mobile, Applications & Social Media. Over de hele linie ligt de focus op maatschappelijk verantwoorde oplossingen, waarbij gebruikersgemak en trends niet uit het oog worden verloren. Lokale samenwerkingsverbanden komen met lekkere, verrassend eerlijke producten.

InnovationLAB

Voor deze 17e editie konden producten worden aangemeld die na 1 januari 2016 in Nederland op de foodservicemarkt verschenen. Horecava benadrukt met de prijs het innovatieve karakter van deze grootste landelijke horeca- en facility beurs en wil producenten en leveranciers stimuleren de sector te blijven voorzien van waardevolle innovaties. Alle nominaties zijn te bewonderen in het InnovationLAB, op de beursvloer. 

Horecava Innovation Award 2017, de overige genomineerden

Categorie Concepts, Interior & Design

- The Barn, fast food take away concept op basis van biologisch, bereiding in het zicht. The Barn BV, Amsterdam

- BRAM’S Gourmet Frites, top frites met vers stoofvlees verkocht vanuit omgebouwde zeecontainer. BRAM’s Gourmet Frites, Capelle aan de IJssel

- Upfall Shower, 90% water- en energiebesparende douche. BeterBad, Dronten,
Categorie Equipment & Services

- booq Bar Manager, softwareplatform en verzamelplek voor bestellen, betalen, plannen, inventariseren en meer. Eijsink Afrekensystemen BV, Hengelo

- CONNECTED WASH, verbindt vaatwasmachine met analyses en evaluaties voor optimaal gebruik. Winterhalter Gastronom Nederland BV, Rijen

- MEIKO WasteStar CC, compact inzamelsysteem voor organische voedselresten. MEIKO Nederland BV, Barendrecht

Categorie Food & Beverage

- Treelife Original Birch Water, 99,7% zuiver berkensap in grab&go fles. Juice Solutions International B.V., Apeldoorn

- Pieper Bier, bier type pale ale gebrouwen van overgeschoten aardappelen. Instock, Amsterdam

- Yespers Granola, knapperig muesli, geroosterd in fruit en groente uit reststromen. Yespers, Den Haag

Categorie Mobile, Applications & Social Media

- RoomRaccoon all-in one hotel software, online bookingsboosters en optimalisatietools in één systeem. RoomRaccoon, Breda

- Suma Revoflow Augmented Reality, voor het monitoren en onderhouden van vaatwassysteem. Sealed Air Diversey Care, Utrecht

- lekkeroptafel, interactief ICT vers-platform voor horeca, handel en producenten. Vers & Fijn Benelux BV, Nieuwegein

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: Martin Hendricks, Black Label Hotels

Martin Hendricks, een ‘Sittardenaar’ in hart en nieren, ging in 2018 zijn eigen weg, nadat hij brak met zijn zakenpartner Danny Keppels, met wie hij onder de vlag van Estate Management Group een aantal zeer aantrekkelijke hotel- en evenementenlocaties in de portefeuille had. Het gaat goe...

Tech Advertorial
''Doe je gast een aanbieding tijdens het openen van de hoteldeur''

Dolf Mulder, de onbetwiste slotenkoning van Nederland, steekt zijn nek uit. Waar zijn bedrijf Hotek Hospitality Group bij vrijwel iedere hotelier bekend is vanwege de kwalitatief hoogstaande hotelsloten, doet hij tegenwoordig meer. Veel meer... De vriendelijke innovator vertelt over de nieuwe mogeli...

Economie
QL Hotels & Restaurants overgenomen door EHM Group

Met ingang van het nieuwe jaar zal QL Hotels & Restaurants worden voortgezet als onafhankelijk onderdeel van EHM Group. Het samenwerkingsverband van exclusieve hotels en restaurants, actief in 9 Europese landen en met bijna 140 leden, komt per 1 januari 2020 onder leiding van Sander Allegro. ...

Personalia
Sander Allegro nieuwe algemeen directeur van QL Hotels

Sander Allegro, vaste columnist voor Hospitality Management, maakte zojuist via social media bekend dat hij per 1 januari 2020 aan de slag gaat als algemeen directeur van QL Hotels. Hieronder lees je de bekendmaking van Sander, die hij op Facebook plaatste: 'Per 1 januari 2020 ga ik aan de sl...

Achtergronden Internationaal
Virtuoso feliciteert awardwinnende topmanagers

Wereldwijd reisnetwerk Virtuoso feliciteert de vijf leden en adviseurs van het reisbureau die de EMEA netwerkprijzen voor innovatie, leiderschap en verkoopkracht hebben gewonnen. De Virtuoso EMEA Member Awards tonen leden die het kaliber van het talent binnen het netwerk illustreren. De winnaars wer...

Opening Internationaal
Louvre Hotels Group opent twee hotels in ‘Le Belaroïa’

Louvre Hotels Group zet zijn ontwikkelingsstrategie voort door uit te breiden op belangrijke locaties. Deze keer richten zij zich in Montpellier specifiek op Le Belaroïa, een complex van 9000 m2, ontworpen door de Franse architect Manuelle Gautrand. In dit complex worden voor het eerst in Frank...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: