Booking.com verliest rechtszaak in Duitsland

Auteur: David Bakker
OTA's Internationaal 19 mei 2021
Booking.com verliest rechtszaak in Duitsland

Zware klap voor Booking.com: 's werelds grootste portaal voor hotelaccommodatie mag zijn contractpartners in Duitsland niet langer verbieden om kamers aan te bieden tegen een lagere prijs dan op het platform staat vermeld. Dat heeft het federale gerechtshof in Karlsruhe dinsdag beslist.

Booking wilde dat via speciale clausules voorkomen, het Duitse hooggerechtshof gaat daar echter niet in mee. De Duitse concurrentiewaakhond oordeelde eerder al dat de ideeën van Booking.com in strijd waren met de concurrentiewet. Het van origine Nederlandse bedrijf had die beslissing aangevochten.

Toezichthouder

In 2015 had de Duitse toezichthouder Booking al verboden om clausules te blijven gebruiken in Duitsland. In deze clausules stond opgenomen dat hotels die op de boekingswebsite actief waren, verplicht waren de goedkoopste kamerprijzen aan te bieden op dat platform.

Met succes vocht Booking deze uitspraak aan bij een hogere regionale rechtbank in 2019. De toezichthouder ging vervolgen weer in beroep. Nu is het Duitse hooggerechtshof van mening dat Booking hotels niet kan verplichtten om de laagste kamerprijs via Booking.com aan te bieden. Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse hotellerie is nog niet bekend.

 

Overig nieuws