Borealis Hotel Group neemt Bierwirth & Kluth over

Auteur: Redactie
Hotelketens Mensen Overname 28 september 2022
Borealis Hotel Group neemt Bierwirth & Kluth over

Borealis Hotel Goup (BHG) heeft de Duitse hotelexploitant Bierwirth & Kluth (B&K) overgenomen. Naast de overname is BHG trots dat Atlantic Park Strategic Capital Fund, een joint venture tussen General Atlantic en Iron Park Capital Partners, is toegetreden als aandeelhouder, naast de bestaande investeerders Three Hills Capital Partners (THCP) en de oprichters.

Naar aanleiding hiervan zijn Matthew Bonnano, managing director bij Atlantic Park, en Varun Bahri, managing director bij Iron Park Capital Partners, toegetreden tot de board van BHG. De sterke marktpositie van B&K in de DACH-regio vormt een belangrijke strategische aanvulling op de huidige internationale portefeuille van Borealis. De samenvoeging van de twee portefeuilles creëert een van de leidende pan-Europese spelers, die klaar is om de kansen die de sector te bieden heeft, volledig te benutten.

Bierwirth & Kluth

B&K, opgericht in 1998 door Peter Bierwirth en Klaus Kluth, heeft zich ontwikkeld tot een van de top vijf white-label hotel operators in Duitsland, met preferred partnerships met Marriott International en Intercontinental Hotels Group. Tevens is B&K een gerenommeerde speler in het serviced apartments segment, mede door de lancering van zijn My4walls-concept. De normen en waarden van het team, de uitgebreide internationale ervaring, de sterke relaties en het bewezen track record in ontwikkeling en exploitatie van hotels maken van B&K een ideale partner voor Borealis.

Borealis

Borealis, opgericht in 1997, heeft zich gevestigd als een toonaangevend bedrijf, met een portefeuille van economy, mid- en upscale en extended stay hotels in de belangrijke Europese markten. Dit samen met grote merken als IHG, Hilton, Marriott, Accor en Hyatt. In 2019 verwelkomde Borealis THCP als een hands-on financiële partner om verdere groei te ondersteunen en te accelereren. Het bedrijf heeft een succesvolle expansiestrategie gevolgd, waarbij het pan-Europees hotels ontwikkelt en zich richt op strategische M&A-mogelijkheden. De toevoeging van B&K kenmerkt de volgende stap in de groei van Borealis.

Het transactieteam werd geleid door Lodewijk van der Meulen (partner en co-founder) en Pieter Moll (head corporate development). Lodewijk van der Meulen : “Het eerste contact met B&K over een mogelijke samenwerking gaat terug naar 2020. Toen waren de overeenkomsten en het gezamenlijke potentieel van BHG en B&K al duidelijk. We zijn verheugd dat we de transactie succesvol hebben afgerond en kijken er naar uit om gezamenlijk nieuwe potentiële ontwikkelingen in de DACH-regio en Europa aan te pakken.”

De expertise, het netwerk en het additionele kapitaal dat Atlantic Park als investeerder, naast THCP en de oprichters, toevoegt zal de toekomstige expansie, zowel autonoom als via buy & build, verder bevorderen. ‘’Bij Borealis zijn we voortdurend op zoek naar kansen waar we waarde kunnen toevoegen voor alle betrokken partijen. Met teams als B&K, THCP en AP, die onze normen en waarden delen, worden intensieve transacties als deze plezierig. Dit is een mooie opmaat voor de boeiende toekomst die voor ons ligt’’, aldus Pieter Moll.

Bart van de Kamp

Bart van de Kamp, CEO en oprichter van Borealis Hotel Group, reageerde: “We zijn enthousiast om B&K in onze groep op te nemen. Samen met onze collega’s bij B&K zullen we werken aan onze visie, om onze passie voor gastvrijheid en onze ervaringen te delen met onze gasten over het hele continent. We zijn ook verheugd dat Altantic Park heeft besloten zich bij ons te voegen, wat de waarde van ons managementteam, onze collega’s en ons platform verder aantoont. Daarnaast zijn we dankbaar dat THCP ons blijft ondersteunen, nadat we ons met succes door de Covid pandemie hebben geloodst. Zij zullen samen met AP de middelen en kennis blijven leveren om onze uitbreiding en groei voort te zetten.’’

Peter Bierwirth en Klaus Kluth van Bierwirth & Kluth: “B&K is al enkele maanden op zoek naar een sterke en betrouwbare partner, die ons in staat stelt onze groei voor te zetten, de toekomst op een duurzame manier veilig te stellen en het schip van B&K na de verstoring van de pandemie weer in stabieler vaarwater te sturen. Borealis Hotel Group heeft ons vanuit algeheel perspectief overtuigd en past om vele redenen uitstekend bij ons. BHG is sterk in de ontwikkeling van hotels en heeft zich optimaal gepositioneerd voor de toekomst. Zij zien zichzelf, net als wij, als expert in de hotelbranche. Het bedrijf wordt gekenmerkt door een goede bedrijfscultuur en heeft een sterke financiële ruggengraat. We zijn twee ondernemingen van vergelijkbare omvang, beide met name bekend als franchisenemer van internationale hotelmerken en we hebben de gemeenschappelijke visie om in de toekomst onze positie in Europa te vergroten.’’

Kern

Het team van het B&K hoofdkantoor in Wiesbaden en alle B&K hotels zullen de kern van de organisatie blijven. Peter Bierwirth, Klaus Kluth en Petra Bierwirth-Schaal, met Bart van de Kamp en Lodewijk van der Meulen aan hun zijde zullen de organisatie blijven leiden binnen de nieuwe structuur van Borealis Hotel Group.

“Door het partnerschap met Borealis zullen we een aantrekkelijke en stabiele werkgever blijven voor alle B&K medewerkers, met mensen aan onze zijde die onze cultuur en taal begrijpen, onze waarden delen en met wie we veel zullen bereiken in de branded hotel en serviced apartments segmenten in de hospitality markt’’, Besloot Petra Bierwirth-Schaal.

Borealis werd bij de transacties geadviseerd door Christie & Co (Commercial), KPMG NL/DE/AU (Financial/Tax), BarentsKrans (Legal), OsborneClarke (Legal) en DEBROCKTAX (tax). B&K werd geadviseerd door Cushman & Wakefield (M&A), Hogan Lovells (Legal) en CS Stümpges (Tax).

Foto v.l.n.r.: Peter Bierwirth, Klaus Kluth, Petra Bierwirth, Lodewijk van der Meulen en Bart van de Kamp

Fotograaf: Momentum Fotografie Miriam Bender 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws