Column Ewout Hoogendoorn: Best Bed & Breakfast

Auteur: Ewout Hoogendoorn
Ewout Hoogendoorn Columns 17 april 2023
Column Ewout Hoogendoorn: Best Bed & Breakfast

Logeren Bij Boer & Boerin, dat is helemaal hot deze dagen. Het Bed Bad & Brood van het CDA legt het helemaal af tegen deze variant. De hele politiek zit nog na te hijgen van de aardverschuiving, zeggen ze. De politici hebben het nog niet door, maar er is eindelijk weer een beetje verbinding gemaakt tussen de politiek en de mensen in het land.

Meer dan een week na de verkiezingen heeft het CDA zijn eerste crisisberaad en concluderen ze dat ze ‘meer naar de stem van het volk’ gaan luisteren. VVD en D66 zeggen hetzelfde. Wopke weet – of zegt – nog niet dat ‘ie weggaat. Ook zo geestig. Iedereen weet dat dat gaat gebeuren, behalve de politicus zelf. Nog zo één: iedereen weet dat D66 gaat schuiven van 2030 naar 2035, behalve Sigrid Kaag. Voor Mark Rutte is het zoals gewoonlijk geen probleem, die is allang vergeten dat er überhaupt een jaartal is afgesproken voor de vermindering van CO2.

Duidelijk is dat de gevestigde politici nog wel een halfjaar doorgaan met navelstaren, dus dat betekent dat Caroline al die tijd volledig vrij spel heeft om in een nieuw beleid vast te gaan leggen hoe de Boeren en hoe de Burgers gaan Bewegen om de veestapel te gaan halveren. Ik ben benieuwd. Ook wel weer jammer, ik was inmiddels wel gewend aan die blauw-wit-rode vlag, nu moeten we er weer aan wennen als die wordt omgekeerd.

Ik schreef eerder over het stupide beleid over wolven en toeristen. Nu zijn er dassen gezellig onder treinsporen aan het graven, ook volledig beschermd. Maar ook daar zien we een BBB-kentering. Er is een stichting Das en Boom. Daarvan zou je verwachten dat die – net als die wolvenhoeders – pal achter de das gaan staan en stellen dat het treinspoor dan maar omgelegd moet worden. Niets is minder waar: de voorzitter zegt gewoon dat in dit geval de burcht zo snel mogelijk moet worden weggehaald en verplaatst. Jammer voor de das, maar soms is het niet anders.

Dat moet een BBB’er zijn! Stel je voor dat die, met zo’n mentaliteit, eens in het bestuur van Amsterdam zou komen. Dan zou er daadwerkelijk weer een echte discussie ontstaan over wanneer een hotel in Amsterdam beslist wel en wanneer absoluut niet zou mogen worden gevestigd. En hoe je toerismebelasting heft, hoeveel en waarom, wie je als betalende toerist bestempelt en wat je met dat geld doet. Of is het oude wijn in nieuwe zakken en is de hoop vervlogen als Caroline premier is?

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.