Column Hans van Spronsen: Future proof?

9 mei 2017 |

De mens zal steeds ouder worden...Dit is een terugkerend item in de media. Volgens medische profeten worden we in de toekomst allemaal 100 jaar of ouder. Dat gaat nogal wat beteken voor de samenleving, want ouder worden zal ook in de toekomst gepaard gaan met gebreken. Over 8 jaar is naar verwachting 15,6 procent van de Nederlandse bevolking boven de 70 jaar (2,7 miljoen Nederlanders) en maar liefst 26,6 procent boven de 50 jaar tot 70 jaar (4,6 miljoen Nederlanders).

En van die 42,2 procent van de Nederlandse bevolking is potentieel een behoorlijk percentage uw gast van vandaag of morgen. Er gaat veel aandacht uit naar de behoeften van millennials, hetgeen terecht is gezien de lange termijn dat u nog van deze gasten kunt genieten. Qua aantal zijn ze wel in de minderheid. De vraag is nu is of uw bedrijf future proof is voor deze grote groep oudere gasten in onze samenleving. En dan heb ik het nog niet over aspecten als: zijn uw gangen breed genoeg voor looprekken, kunnen uw gasten makkelijk met hun rollators in uw restaurant komen, wat gebeurt er met de liftcapaciteit als er meerdere mensen met een rollator in staan, heeft u voldoende parkeergelegenheid voor scootmobielen bij uw restaurant? Nee, dat zijn vragen voor over een aantal jaar. Er zijn nu nog maar 450.000 rollators in Nederland, maar in 2025 verwacht men dat dit er circa 700.000 zijn!

Ik heb het nu over de hoogte van het toilet of het bed. Is deze afgestemd op de oudere gast of moeten ze nog diep door de knieën. Hoe handig is het bad voor uw oudere gast? Heeft u met de verlichting rekening gehouden met de oudere gast? Hoe is het met de akoestiek in de openbare ruimte voor personen met een gehoorapparaat? Is de automatisering in de hotelkamer ‘ouderen proof’?

Kortom, is het wel een feest om als oudere bij u te verblijven? Want u weet het als geen ander: gastvrijheid is een subjectieve beleving met objectieve trekjes. En dat bepaalt uw reviews en deze zijn belangrijk voor toekomstige gasten. Ga eens lekker logeren in uw eigen hotel en kijk eens kritisch naar dit soort aspecten.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Interview
"Ook jij kunt een hogere bezettingsgraad realiseren door e-mailmarketing"

E-mailadressen zijn goud waard, maar hoteliers en B&B-ondernemers doen er tot op heden te weinig mee. “Een gemiddelde hotelier of B&B-ondernemer kan niet eens een database van zijn klanten bijhouden”, aldus e-mailmarketingexpert Frank Tromp. Dat laatste klopt en niet zelden wordt...

Amsterdam
Strengere controles op illegale vakantieverhuur in Amsterdam

De gemeente van Amsterdam is deze week begonnen met een strengere controle op illegale vakantieverhuur. Dit nieuws komt niet volledig uit het niets, kortgeleden heeft Amsterdam de vakantieverhuur termijn namelijk verkort naar 30 dagen. De strengere controle gaat om verhuurders die over dit limiet ga...

Interview Longread
Eric Toren & Tijmen Receveur: "Leer van wat je niet hebt gedaan"

Waar een jonge accidential hotelier en een geroutineerde hospitality-expert elkaar vinden in passie voor hun mensen, de lol van het creatieve proces en het perfectioneren van de begroting. Wij spreken Tijmen Receveur, mede-oprichter en mede-eigenaar van Hotel Not Hotel en Eric Toren, directeur, eige...

Aantal viersterrenhotels groeit gestaag

De viersterrenhotelmarkt in Nederland is de afgelopen vijf jaar met 22% gegroeid. Nederland telt in totaal 705 4-sterren hotels, waarvan meer dan een kwart in provincie Noord-Holland. In totaal telt dit segment 67.000 kamers en is hiermee met een aandeel van 50% het belangrijkste segment binnen de h...

Accor Hotelketens Internationaal
Een miljard euro omzet voor Accor in eerste kwartaal 2019

Hotelketen Accor heeft het eerste kwartaal van het jaar 2019 een omzet gedraaid van 987 miljoen euro. Een stijging van 34,2%. Dat meldt het bedrijf via een persbericht. De RevPAR van de groep steeg met 1,6% met wisselende prestaties afhankelijk van de regio: Europa was veerkrachtig (+3,3%), terwi...

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: