David Bakker: mijn drie meest memorabele interviews van 2020

Auteur: David Bakker
29 december 2020
David Bakker: mijn drie meest memorabele interviews van 2020

Het was een indrukkwekkend jaar, laten we maar zeggen. In januari 2020 stond iedere hotelier in de startblokken voor 'het beste jaar ooit', in december 2020 maakt de hotellerie de balans op. Een jaar dat niet snel uit het collectief geheugen zal verdwijnen... Ook voor mij niet. 

Journalistiek bedrijven, interviews afnemen en interviews uitwerken... Het zag er allemaal anders uit dit jaar. Veel trieste verhalen met trieste cijfers. Maar ook veerkracht en positiviteit. Hieronder staan drie verhalen die veel indruk op mij hebben gemaakt. 

De digitale rondetafel

Bastiaan Klomp, Erwin Rozendal, Marijke Schreiner en Marco Lemmers schoven dit jaar vier keer aan de digitale rondetafel aan. Een gesprek op afstand, dat werd geleid door Sander Allegro. In dit vierde gesprek ging het over de tweede golf, veranderende wet- en regelgeving, coronamoeheid, de bore-out en 2021. Vijf rashoteliers, met ieder een eigen visie, eigen problemen en eigen oplossingen.

Aan tafel met Roberto Payer en Pieter Elbers

Begin augustus zat ik in het Waldorf Astoria in Amsterdam met de CEO van KLM en Roberto Payer aan tafel. Over een bak kennis gesproken... De impact die het cornavirus op de luchtvaart - en dus het toerisme - heeft, is gigantisch. Wat opviel was de rust die ze allebei uitstraalden. Pieter Elbers zei in dit interview: "De fase direct ná het vaccin wordt cruciaal." Die periode gaat nu aanbreken. 

Hotelier in China, ten tijde van corona

Via een oude vriend van mij kwam ik in contact met Jan Jansen, General Manager van het Conrad Hangzhou voor de Hilton groep in Hangzhou, een Chinese miljoenenstad op een kleine 200 kilometer afstand van Shanghai. We belden in juni met elkaar. Meestal duren telefonische interviews een klein halfuur. Met Jan Jansen belde ik bijna anderhalfuur. We hadden dan ook een hoop te bespreken. In China wordt de coronacrisis anders bestreden. Hij legt in dit interview uit hoe het is om hotelier te zijn in een miljoenenstad in China ten tijde van corona.

 

Overig nieuws