De 12 beste boekingskanalen van 2020

3 februari 2021 | David Bakker

SiteMinder, platform voor de werving van gasten in de hotelbranche, heeft lijsten opgesteld met distributiekanalen die de hoogste boekingsinkomsten voor hotels hebben opgeleverd, in heel 2020 en sinds de wereldwijde reset in hotelboekingen in april.

Deze lijsten, voor meer dan 20 ‘s werelds meest belangrijkste reisbestemmingen, onthullen een breder scala aan consumentenkeuzes en een voorlopig einde aan de consolidatie die we in voorgaande jaren zagen. Dit jaar zien we 32 distributiekanalen die voor het eerst hun opwachting maken en 20 kanalen die ten minste twee posities stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De jaarlijkse lijsten tonen ook de aanhoudende groei van directe boekingen voor hotels aan. Hotelwebsites behouden voor het volledige jaar 2020 hun positie in de top vijf voor alle bestemmingen, inclusief Nederland, waar ze op de tweede plaats staan als het gaat om boekingsinkomsten voor lokale hotels. Hotelwebsites maakten sinds april, toen het aantal hotelboekingen als gevolg van de COVID-19-pandemie afnam tot minder dan 10 procent van het niveau van 2019, een stijging door voor meer dan een derde van alle bestemmingen.

Andere belangrijke conclusies

 - De toegenomen populariteit van Airbnb als distributiekanaal voor aanbieders van accommodaties, vooral sinds april. Airbnb debuteerde in de top 12 voor Nederland en acht andere bestemmingen, steeg voor vijf bestemmingen voor het volledige jaar 2020, en overtrof sinds april de ranking voor het hele jaar voor 10 bestemmingen, waaronder Nederland.

 - De versterking van lokale en regionale distributiekanalen, waaronder Voordeeluitjes, als gevolg van de beperkingen in internationaal reizen. Voor het volledige jaar 2020 bezetten deze kanalen voor iedere bestemming ongeveer de helft van alle plekken in de top 12 en ze waren zeer dominant vanaf het begin van de wereldwijde reset van hotelboekingen. Hoewel lokale en regionale distributiekanalen zoals Hotels.nl in Nederland niet in de top 12 van distributiekanalen staan voor het volledige jaar 2020, staan ze wel in de top 12 voor de periode vanaf april 2020.

- De enorme toename van spontane trips, als gevolg van alle onvoorspelbare wijzigingen in de reisbeperkingen sinds het begin van de pandemie. Lastminute.com en HotelTonight staan voor negen bestemmingen, waaronder Nederland, in de top 12.

-  De aanhoudende relevantie van wholesalers, met het toonaangevende Hotelbeds in de top 12 voor iedere bestemming, inclusief Nederland, zowel over het gehele jaar 2020 als alleen gedurende de pandemie.

Gevolgen verstoringen

“De verstoringen in de reisbranche in 2020 hebben voor veel distributiekanalen voor een gelijk speelveld gezorgd, waardoor ze aan consumenten en hotels hebben kunnen laten zien wat hun toegevoegde en unieke waarde is”, aldus James Bishop, Senior Director Global Demand Partnerships bij SiteMinder. “Vanwege de internationale reisbeperkingen en het toenemende aantal coronabesmettingen wereldwijd namen veel consumenten hun toevlucht tot lokale hotelaccommodaties die altijd al een goed presterende website hadden of lokale boekingskanalen, die na een eerste dip profiteerden van de toenemende vraag.” Veel andere consumenten zagen meer in een staycation en de relatieve veiligheid die bestemmingen op Airbnb boden. De top 12-lijsten van SiteMinder getuigen van daadwerkelijke veranderingen in het reisgedrag en de voorkeuren van mensen tijdens deze bijzondere periode.”

Rebeca Rubio, country manager voor Nederland bij SiteMinder, vult aan: “Het afgelopen jaar zagen we in Nederland, als gevolg van de reset, een afname van het aantal internationale gasten en daarmee meer ruimte voor lokale en regionale spelers zoals Voordeeluitjes en Hotels.nl. De consument is veranderd. Het is daarom van cruciaal belang dat hoteleigenaren onderzoeken hoe en waar ze hun kamers verkopen, en dat ze — wereldwijd en lokaal, direct en indirect — die distributiekanalen gaan gebruiken die hebben aangetoond dat ze uiterst effectief zijn voor het binnenhalen van reserveringen en inkomsten.”

In Nederland waren de 12 beste boekingskanalen voor hotels in 2020 (op basis van de totale bruto-inkomsten voor alle gebruikers van het SiteMinder-platform):

Het gehele jaar 2020

1. Booking.com

2. Hotelwebsites (directe boekingen)

3. Expedia Group

4. Hotelbeds

5. Hostelworld Group

6. Voordeeluitjes

7. Agoda

8. HotelSpecials

9. Airbnb

10. Lastminute.com

11. Wereldwijde distributiesystemen

12. HRS - Hotel Reservation Service

Sinds april 2020

1. Booking.com

2. Hotelwebsites (directe boekingen)

3. Expedia Group

4. Hotelbeds

5. Voordeeluitjes

6. HotelSpecials

7. Airbnb

8. Hostelworld Group

9. Agoda

10. Wereldwijde distributiesystemen

11. Lastminute.com

12. Hotels.nl

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Den Haag
Intell Hotel Den Haag Marina Beach is open

Direct aan het Noorderstrand ligt het dertien verdiepingen tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Dit gloednieuwe strandhotel met het thema strand en haven beschikt over 226 luxe hotelkamers, Bar & Brasserie Willem I, Spa Flow en Meetings & Events zalen. Het hotel is een eyecatcher aa ...

Horeca naar de stembus deel vijf: D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: