De congresmarkt in beweging

16 april 2001 | Redactie

De congresmarkt in Nederland is volop in beweging. De omzet in dit marktsegment stijgt meer dan de traditionele segmenten, hoewel er natuurlijk veel kruisbestuiving plaatsvindt. Maar het staat vast dat vergaderen buiten de deur een goede ‘comeback’ heeft gemaakt.

De branche reageert daar razendsnel op. Steeds meer locaties openen prachtige, goed geoutilleerde ruimten. In Almere wordt zelfs een heus kasteel gebouwd waarin men vorstelijk kan vergaderen. Het Okura heeft de grootste zaalaccommodatie in een hotel gerealiseerd. De zakelijke gast van vandaag wil graag ‘one stop shopping’. Met andere woorden: alle voorzieningen onder één dak. De markt vraagt verdergaande diversificatie binnen de hotels.

Veel van de bedrijven (lees: locaties) die actief  zijn in de vergadermarkt, zijn aangesloten bij Koninklijk Horeca Nederland. Omdat veel vergaderlocaties ook hotelaccommodatie hebben, zijn de meeste bedrijven ingeschreven bij onze sector hotels.

Kengetallen

Vanuit deze sector kwam steeds vaker de vraag naar goede, betrouwbare kengetallen. Voor hotels is er al de zogenaamde HAS, een afkorting voor Horeca Analyse Systeem. Deze cijfers worden verwerkt door het Bedrijfschap Horeca en Catering en zijn onder meer de basis van Horeca in Cijfers, die elk jaar verschijnt. Voor de congresmarkt zijn deze getallen er in onvoldoende mate.

Vandaar dat de werkgroep Vergader- en Congreslocaties op initiatief van De Amersfoortse Hotel Maatschappij een start heeft gemaakt met het verzamelen van cijfers. Teneinde goede kengetallen te kunnen genereren, is het belangrijk juist datgene te meten wat de locaties willen weten. Op 4 april hebben wij daarom circa zeventig locaties uitgenodigd om met ons van gedachten te wisselen.

Op dit moment wordt gewerkt aan een tweetal cijferinzamelingen. In eerste instantie is dat het HAS. Onder leiding van Wiete Harms, van het Bedrijfschap Horeca en Catering, zal in de loop van het jaar een start worden gemaakt met het benaderen van locaties. Vervolgens zullen deze bedrijven gaan meedraaien en met elkaar cijfers gaan uitwisselen. De groep (om te beginnen maximaal vijftien bedrijven) zal een aantal keren per jaar bijeenkomen om de cijfers te evalueren en - daar waar nodig - aanpassingen in het systeem te maken.

Benchmark

Het tweede traject is een internetapplicatie. In overleg met Ronald van den Hoff, van Meeting Plaza in Maarssen, wordt een uniek project gerealiseerd. Locaties die willen participeren, kunnen ‘real time’ zien hoe zij draaien ten opzichte van de branche. Na maandelijks (of zelfs wekelijks) de bedrijfsgegevens in te hebben gevuld, krijgen de participanten per kerende post een overzicht van de totale branche. Een prachtige benchmark, die de deelnemers slechts een half uur per week of maand aan arbeid kost.

In het systeem wordt ook ingebouwd dat bedrijven die een aantal malen geen gegevens hebben ingevoerd, automatisch de toegang tot de site verliezen. Voor wat, hoort wat.

Vergeet overigens niet de bijeenkomst van de werkgroep Vergader- en Congreslocaties op 11 mei in de Buitensociëteit te Zwolle. Van 13.30 tot 17.00 uur zullen een aantal thema’s, specifiek voor de vergader- en congresbranche, de revue passeren. De uitnodigingen vallen binnenkort op de mat.

Hans van der Kooij, Koninklijk Horeca Nederland

HM302001

 

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Corona
Hier te downloaden: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Hotels mogen gasten blijven ontvangen, maar ook gasten moeten zich aan de avondklok houden. Van en naar het werk reizen is wel ...

10 jaar geleden in Hospitality Management: Digitaal betalen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. In de herfst van 2011 publiceerde de redactie van Hospitality Management een artikel voer de toe ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

OTA's Achtergronden
Personeel belangrijkste aspect bij beoordeling accommodaties

Op 19 januari reikte Booking.com 10.408 Traveller Review Awards voor 2021 in Nederland uit, die op basis van miljoenen klantrecensies zijn toegekend. Met de Awards zet Booking.com partners uit 220 landen en gebieden wereldwijd in het zonnetje, die de reiservaring van reizigers meer gedenkwaardig maa ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Ondernemen
Tips voor een onweerstaanbare hotelwebsite

De Hotel Website of the Year verkiezing 2021 zit erop. Tijdens een feestelijke, online ceremonie werd op 14 januari jl. de winnaar bekendgemaakt: Max Brown Hotels heeft de eer om deze titel een jaar lang te mogen voeren. Een fantastische prestatie. Wat kunnen we leren van de winnende website en de a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: