Designhostel Generator opent deuren

7 april 2016
Designhostel Generator opent deuren

Generator Amsterdam heeft onlangs haar deuren geopend in Amsterdam Oost. Het designhostel is gevestigd in het monumentale
Universiteitsgebouw gelegen aan het populaire Oosterpark. Generator staat bekend om haar comfortabele, hippe en betaalbare (hostel)kamers waarbij design de leidraad is. Met de bars en het restaurant in Generator, genaamd Nescio, is Amsterdam volgens de onderneming een nieuwe hotspot rijker voor zowel de toerist als de Amsterdammer.

*Design*
Design speelt een grote rol bij alle Generator vestigingen. De Amsterdamse vestiging heeft onder leiding van DesignAgency, in samenwerking met architectenbureau IDEA, het historische pand (1916) weten om te toveren tot een bijzondere plek waarbij moderne architectuur en het bestaande erfgoed beide tot hun recht komen. Originele elementen van de Universiteit zijn bewaard gebleven, zoals de terrazzo vloer, houten collegebanken en glas-in-loodramen.

*Nescio: food, drinks en design*
Het grote kloppende hart van Generator is Nescio, de bars en het restaurant verdeeld in drie ruimtes. Direct aan de lobby zit het cafégedeelte van Nescio, een hoge ruimte met terras aan het park. De zitjes zijn voorzien van speciaal voor Generator ontworpen, vintage lokale en gerestaureerde meubelen. Door de toevoeging van metalen geabstraheerde huizen, heb je het gevoel van privacy maar maak je nog steeds onderdeel uit van het geheel. De mismatched- gelegde vloer is levendig paars, roze en diepgeel, geïnspireerd op het bovenaanzicht van kleurrijke bollenvelden. Het gebouw is vanaf de lobby verdeeld in twee vleugels met kamers.


*Auditorium*
Vanuit de lobby loop je door naar het tweede gedeelte van Nescio: Het Auditorium. Deze bijzondere ruimte is gelegen in een voormalige collegezaal, met de oorspronkelijke houten collegebanken nog aanwezig. Er hangt een imposante collectie Erlenmeyer-kolf-geïnspireerde verlichting voor het originele schoolbord, waar alle verkrijgbare drankjes opgeschreven staan. Door de meerdere lagen in deze ruimte ontstaan er gezellige hoekjes waar gasten terechtkunnen voor een kop koffie, een meeting of voor een heerlijke cocktail.

*Universiteitsbibliotheek*
Als je boven in het Auditorium doorsteekt, kom je uit bij het derde deel van Nescio; de Library. Deze prachtige voormalige universiteitsbibiliotheek is nog helemaal in originele staat met donkerbruine boekenkasten. De toevoeging van gezellige zitjes maakt deze ruimte perfect voor bijzondere meetings, vergaderingen of evenementen.

*Samenwerkingen met Nederlandse designers*
DesignAgency heeft samengewerkt met meerdere Nederlandse en internationale merken en designers, geadviseerd door het Amsterdamse street art collectief Bright Side Gallery. Zo staan er bij binnenkomst in het gebouw twee indrukwekkende totempalen gemaakt door Nederlands’ ontwerper Hans van Bentem, in samenwerking met de Lao-be tribe uit Senegal. Het kleurrijke behang op de kamers, verdeeld in 4 patronen, is afkomstig van van Nederlands/Belgisch duo Studio Job.

*Fabriekslampen*
Verlichting speelt een grote rol binnen Generator en is grotendeels afkomstig van Blom&Blom, de designstudio van twee broers gevestigd in Amsterdam en Berlijn. Zij hebben Generator voorzien van honderden voormalige fabriekslampen, de meesten voorzien van een informatiekaart waarop te lezen is waar de lamp vandaan komt.

*Grenzen hostel en hotel vervagen*
De liftschacht is beschilderd door Nederlands typografisch kunstenaar Pieter Ceizer. Generator heeft eerder met hem samengewerkt op de vestiging in Parijs. De muren op de verschillende verdiepingen zijn geïllustreerd door Rotterdamse illustrators Kamp Horst. Het Auditorium is geïllustreerd door Nederlands’ duo Graphic Surgery en het trappenhuis door Nederlandse illustrator Gino Bud Hoiting. Deze bijzondere samenwerkingen geven Generator het rijke karakter en zo worden de grenzen tussen een betaalbaar hostel en een high-design hotel verder vervaagd.

~Christel Tuin~

Overig nieuws