DIEPTEPUNT VOORBIJ VOOR HOTELBOUWPLANNEN

31 december 2014
DIEPTEPUNT VOORBIJ VOOR HOTELBOUWPLANNEN

Het dieptepunt qua hotelbouwplannen ligt achter ons. In het 2014 werden er meer plannen gelanceerd dan in 2013 of 2012. Ook het totaal
aantal geïnventariseerde hotelkamers in 2014 is hoog. Het gaat om meer dan 13.500 hotelkamers. De aanleiding is tweeledig. De eerste reden is noodzaak. De afgelopen jaren is het hoognodige gerenoveerd. Renoveren moet om (inter)nationaal geen achterstand op te lopen. De tweede reden is het hernieuwde vertrouwen van hotelondernemers in economisch herstel.

*Kantoorpanden en studentenhotels*
Achter de cijfers zitten diverse verhalen. Het is tekenend voor deze tijd dat steeds meer kantoorpanden worden omgebouwd tot hotels. Ook de bouw van hotels voor buitenlandse werknemers en – flink in opmars – als kamers voor studenten, nam in 2014 toe. Beide hoteltypes blijken aan de vraag te voldoen. De nieuwste trend is de bouw van speciale hotels voor Chinese toeristen en zakenlieden: er zijn er inmiddels drie gepland.

*Gemiddeld 74 kamers per plan*
De ombouw van kantoorpanden tot hotel verklaart het hoge aantal hotelkamers per project: gemiddelde ruim 74. Ter vergelijking: in 2011 waren het gemiddeld 55 hotelkamers per bouwplan. De tweede verklaring voor het hoge gemiddelde is, op het eerste gezicht vreemd genoeg, de recessie. Bij lagere kamerprijzen zijn er meer kamers nodig per hotel voor een rendabele exploitatie. Vooral kleinere bouwplannen verdwijnen ten slotte nogal eens van het toneel.

*ICT wordt leading*
De hotellerie heeft zich ontwikkeld tot en een ict en techniek gedreven bedrijf. Aan de voorkant moet de hotelgast optimaal worden bediend. Aan de ‘achterkant’ (back office) moeten de bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd. De verschillende ict-toepassingen worden gekoppeld. Daarnaast is internet het speelveld voor sales en marketing.

*Hotelverbouwplannen 2014 in cijfers*
In de zes edities van Hotelbouwplannen in 2014 registreerden we:
• 183 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 116 nieuwbouw en 67 verbouw;
• 13.555 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;
• bij 49 plannen is nog niet bekend om hoeveel hotelkamers het gaat, of speelt het aantal kamers geen rol;
• in 17 plannen zijn (ook) congres- en/of vergaderzalen betrokken;
• bij 30 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.


De statistieken van Hotelbouwplannen sinds 1999 zijn op aanvraag beschikbaar.

Overig nieuws