"Een ode aan de natuur waarin concept, interieurontwerp en gastbeleving tot één uniek verhaal samensmelten"

25 februari 2020 | The Hospitality Studio

Ontwerpen vanuit een hospitality perspectief met de natuur als leidraad Interview met Ruud Belmans van WeWantMore en Steven Verrept van Château de Vignée over de transformatie van een 400 jaar oud kasteel naar een unieke gastbeleving in het topsegment van de Belgische Ardennen.

Het kantoor van WeWantMore ademt reuring. In dit creatieve kloppende hart in Antwerpen spreken wij Ruud Belmans, creatief directeur en oprichter van de 'designstudio voor grafisch en interieurontwerp' en Steven Verrept, general manager van het recent geopende Château de Vignée in de Belgische Ardennen. Zij nemen ons mee in het verhaal over de transformatie van een 400 jaar oud kasteel naar een luxe boutique hotel in het hart van de Belgische Ardennen. Een verhaal waarin praktisch denken essentieel is, maar ’s nachts wakker liggen van eindeloze opleverpunten ook bij zo’n proces hoort. Een plek creëren waar de opdrachtgever het liefste wil zijn….

Ruud en Steven spreken op het podium van de Innovation Stage tijdens de Independent Hotel Show Amsterdam op 18 maart 2020 in RAI Amsterdam over balans houden in het design proces tussen commercieel front-of-house en operationeel back-of-house.

De huidige eigenaar van Château de Vignée vertoeft het liefst in de Ardennen. Zijn weg in de unieke natuur van België brengt hem al jaren naar de plek die nu zijn ziel draagt. Hij is al meer dan 15 jaar stamgast in het hotel als op een dag duidelijk wordt dat de (toenmalige) uitbaters van een welverdiend pensioen willen gaan genieten. “Twijfel om vastgoed en exploitatie van het hotel over te nemen heeft hij niet. Op dezelfde voet verdergaan voelde echter niet goed,” aldus Steven, die al jaren met de eigenaar samenwerkt. “Château de Vignée moest een unieke beleving in de Ardennen gaan worden. Een onderscheid in de regio appellerend aan de behoefte van reizigers in het luxe segment. Een luxueus thuis in de natuur om te ontsnappen aan het jachtige leven.” Samen met Steven bespreekt hij de opties en na een eerdere kennismaking met WeWantMore neemt de klant een rigoureus besluit: de geschiedenis van het monumentale château verdient een nieuw en sterk verhaal. Designstudio voor grafisch en interieurontwerp WeWantMore krijgt de opdracht om uit te werken.

Inspiratie

’s Morgens voor dag en dauw, een mistig landschap duikt op. De natuur ontluikt in alle stilte, zijn kleuren langzaam tonend aan de vroege jagers in het koninklijke jachtdomein van Villers-Sur-Lesse. Met hun ogen gericht op de natuur, zien zij prachtige texturen, ervaren ze rust en stilte en ruiken ze de bladerpracht van het oeroude bos. Naarmate de zon verder aan de hemel staat, verandert het zicht op de elementen en worden de unieke texturen van de natuur duidelijk zichtbaar. Clair Obscure maakt plaats voor rijke schakeringen in kleur en geur. WeWantMore vat dit - universeel, herkenbare - gevoel samen in een ‘ode aan de natuur’. De abstracte gedachte over ‘rust en textuur’ wordt door WeWantMore uitgewerkt tot een subtiel, gedetailleerd verhaal over wie en wat Château de Vignée moet zijn. Met een duidelijke ‘Sense of Place’ in het achterhoofd, kennis over de verwachtingen van toekomstige gasten in het luxe segment en een bijbehorende prijscategorie, maakt WeWantMore van Château de Vignée een uniek en onderscheidend product. Natuurlijk comfort in hospitality vloeit samen met de grillige schoonheid van de Ardennen tot het nieuwe canvas van het château.

Focus houden

De creatieve visie van WeWantMore sluit naadloos aan op de toekomst die de eigenaar met Château de Vignée voor ogen heeft. Er is wederzijds vertrouwen door eerdere samenwerkingen met als bijkomend voordeel dat de eigenaar ‘independent hotelier’ en tegelijkertijd doelgroep van het hotel is, waardoor keuzes die het ‘ode aan de natuur concept’ moeten vertalen naar een concreet en operationeel business-model, makkelijker gemaakt kunnen worden. Ruud: “Elkaar blijven verstaan in dit creatieve proces van idee tot realisatie, is de grootste uitdaging van allemaal. Omdat we als studio conceptontwikkeling en interieurontwerp doen en daarvoor ook alle disciplines onder één dak hebben, kunnen we de communicatielijnen kort houden en sneller sturen wanneer er keuzes gemaakt moeten worden. Vanzelfsprekend gaat in complexe, langdurige verbouwingsprojecten niets zonder slag of stoot en hebben we ’s nachts wel eens wakker gelegen. Natuurlijk is energie vasthouden in de pré openingsfase niet altijd meven makkelijk. Ons devies? Focus houden, met elkaar blijven mcommuniceren, en als team samen genieten van de eerste decoratieve elementen die een plek krijgen.”

Meerwaarde creëren naar gasten

Als je de ambitie hebt om in de regio het tophotel voor reizigers in het luxe segment te willen zijn, dan is aansluiting zoeken bij een kwaliteitslabel van groot belang. Een distributienetwerk dat je helpt in het verwezenlijken van je naamsbekendheid en verkrijgen van een gewenste status  als luxe hotel. Voor Steven is Relais & Châteaux hierin de ideale partner. “De merkwaarden van R&C, hun aanpak op HRM en MICE, focus op keuken, ingrediënten en mde terroir, het sluit allemaal naadloos aan op de identiteit en de koers die we met Château de Vignée voor ogen hebben,” aldus Steven. “Met Relais & Châteaux creëren we echt meerwaarde in kwaliteit en onderscheidend vermogen naar onze gasten.”

Alles onder 1 dak = voordeel voor de klant

Steven geeft aan dat alle ontwerp disciplines onder het dak van WeWantMore van enorme meerwaarde zijn geweest in de realisatie van het huidige Château de Vignée. “Hun oprechte betrokkenheid in de ontwikkeling van een verhaal op de locatie van het château tot en met het maken van een identiteit, interieurontwerp en activatie op de vloer, zijn van grote betekenis. In co-creatie zijn we tot een eindresultaat gekomen waarbij de commercieel vierkante meters door de ogen van gasten met een hospitality perspectief ontworpen zijn. WeWantMore blijft ook na opening betrokken om de identiteit van het Château inhoud te geven. Van branding naar guest experience design zodat het verhaal blijvend unieke ervaringen voor gasten oplevert. “Een mooi voorbeeld hiervan is een aantal kunstinstallaties en objecten die wijzigen per seizoen. Vier keer per jaar exposeren we nieuwe items die de veranderingen in de natuur kenmerken. De vaste gasten zullen erdoor verrast worden. Het is een bijzondere aanpak die voor mmij als even belangrijk als logisch aanvoelt,” vertelt Steven. “De natuur verleidt de gast.” Ruud: “WeWantMore is een studio die met interesse luistert naar de opdrachtgever en in co-creatie tot een eindresultaat komt. Door gezamenlijk enthousiasme en geloof in het project, hebben we duidelijke afspraken kunnen maken met elkaar over de keuzes. Wat doen we wel, en vooral wat doen we niet?”

Gezamenlijk kunnen Ruud en Steven concluderen dat het maken (en vastleggen) van keuzes voorkomt dat concepten ‘goedkope’ aftreksels worden of teloorgaan aan conservatief denken in het operationele proces. Durf tonen, balans houden tussen design en operatie en ervoor zorgen dat alle geledingen in de organisatie op één lijn zitten. Het zijn een paar leerzame criteria die de efficiency en snelheid in oplevering van een uniek en onderscheidend hospitality concept ten goede komen.

The Independant Hotel Show

Ruud en Steven spreken op het podium van de Innovation Stage tijdens de Independent Hotel Show Amsterdam op 18 maart 2020 in RAI Amsterdam over balans houden in het design proces tussen commercieel front-of-house en operationeel back-of-house.

Auteurs: 

SEVERS+JANSEN, The Hospitality Studio

Mark Severs + Kim Jansen

seversjansen.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Independent Hotel Show afgelast en verplaatst naar 2021

De Independent Hotel Show is vanwege de aanhoudende coronapandemie afgelast, zo laat de organisatie weten. Ruim drie weken geleden werd het hotelevent in de Amsterdamse RAI al verplaatst van halverwege maart naar eind juni. Nu heeft de organisatie ook besloten om de uitegestelde Independent Hotel Sh...

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: