Fletcher wil betere weersverwachting

9 juli 2012
Fletcher wil betere weersverwachting

Fletcher Hotels gaat samen met diverse brancheorganisaties meteorologen en weerinstituten uitnodigen voor overleg om de kwaliteit van de landelijke weersverwachtingen te verbeteren.
Het hotelbedrijf gaat dat onder andere doen met instemming van RECRON, KHN en Hiswa.

*Lokale verschillen*
Gedacht wordt onder meer aan een ‘lokaal weerbericht’ waarbij vooraf te zien is of het weer aan bijvoorbeeld de kust beter uitpakt dan in het binnenland.

*Omzetverlies*
Fletcher Hotels vindt dat de kwaliteit van de weersvoorspelling ernstig te wensen overlaat waardoor de hotel- en recreatieve sector dagelijks tienduizenden klanten en omzet misloopt.

*Wel of niet gaan*
Omdat Nederlanders steeds meer op het laatste moment besluiten om er wel of niet op uit te trekken, is het belang van een goede weersvoorspelling de laatste jaren flink toegenomen.

*Realiteit*
Directeur Rob Hermans zegt dat er alle reden is tot zorg. Fletcher Hotels hield enkele maanden de kwaliteit van de weersvoorspellingen voor twee hotels bij. Vooral bij de voorspellingen voor de lange termijn blijken de weervoorspellers er vaak naast te zitten. Terwijl er bijvoorbeeld slechte zondagen werden voorspeld, bleken deze dagen in werkelijkheid prima om, bijvoorbeeld, op een terras met een glas van de zon te genieten.

*Uitstel en afstel*
“Als de voorspellingen drie, vier dagen van tevoren niet kloppen, dan stellen de mensen hun plannen bij en gaan ze niet weg. De plannen van de consument gaan niet door, terwijl het weer in praktijk lokaal vaak beter uitpakt dan is voorspeld", aldus Hermans.

~Frank Lindner~

Overig nieuws