Food Waste Challenge: Best Practice

23 januari 2020 | redactie

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georganiseerd programma in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Alle deelnemers aan de eerste editie van de Food Waste Challenge wisten samen 75.240 kilo eetbaar afval te besparen. Dat staat voor een beperking van de CO²-uitstoot met 150.480 kilo en een financieel voordeel van €757.775,-.

‘In 6 weken tijd wisten bijna 100 ondernemers 21% minder voedsel te verspillen. Dat is niet alleen een mooi resultaat voor het verduurzamen van de onderneming, maar draagt ook bij aan het verdienmodel. Erg belangrijk want de marges in de horeca zijn klein’, aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank.

Bijna honderd horecazaken rondden de gehele uitdaging met succes af. Waaronder ook Brownies&downieS uit Leiden. Met lunchroom Brownies&downieS horen Marc Dotinga en Stefan Verboom bij de best presterende horecaondernemers  van de Food Waste Challenge 2019. Hun Leidse restaurant met bijzondere medewerkers ging al heel bewust om met voedsel, maar zette een tandje bij. 

De Challenge

Verboom: “Als horecaondernemer jaag je continu op kosten en het beperken van je verspilling hoort daarbij. Met zo’n challenge vraag je er bij je mensen nog eens extra aandacht voor. En ze vonden de challenge hartstikke gaaf.”

Op de prullenbakken kwam een pamflet met uitleg over voedselverspillling. Plus de boodschap: is wat je nu weggooit echt niet meer bruikbaar?

Verboom werkt met afgepaste hoeveelheden en standaardrecepten. Het aantal ingrediënten dat werd gewogen, kon nog worden uitgebreid.

De appelschillen kregen een nieuwe bestemming: limonade. “Erg leuk om zo na te denken over nuttig hergebruik.” 

 Die extra focus op verspilling betaalt zich uit: het kan Brownies&downieS Leiden op jaarbasis 3469 euro besparen, ofwel 3 procent. “Dit motiveert enorm: als lagere kosten hand  in hand gaan met zorg voor het milieu is dat dubbele winst.”

De Toekomst

De Food Waste Challenge heeft Brownies&downieS geïnspireerd voor volgende stappen in de afvalreductie. Verboom bekijkt hoe hij het bewaren van bepaalde producten verder kan optimaliseren. “Vers heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar er zijn vast producten waarbij we zonder kwaliteitsverlies de vriezer kunnen inzetten. Verder gaan we de hoeveelheid op de borden nog eens tegen het licht houden om te zorgen dat er minder overblijft, zonder dat de prijs-kwantiteitverhouding eronder hoeft te lijden. We hebben al mensen die uit zichzelf aangeven dat ze aan een kleinere portie voldoende hebben. Het zou helemaal ideaal zijn als je van elke gast een persoonlijke portie zou kunnen afpassen.”

Food Waste Tips

Verboom deelt graag hoe hij food waste te lijf gaat. “We hebben gelukkig een goede doorloop, wat ervoor zorgt dat we eigenlijk eerder tekort komen dan dat er eten overblijft. Onze kok krijgt ook een bonus die is gerelateerd aan onze inkoopdoelstellingen.”

Tip 1. Zorg voor bewustwording
“Het is een manier van denken. Als je een poster erover ophangt, neem je samen de verantwoordelijkheid om met verspilling aan de slag te gaan.”

Tip 2. Betrek iedereen
“De keuken, de bediening: alleen als iedereen meewerkt, gaat het werken. En het is gewoon gaaf om met zijn allen te doen.”

Tip 3. Gebruik een weegschaal
“Als je exact weet wat je allemaal verwerkt, blijft de verspilling ook beperkt. Snijden we bijvoorbeeld carpaccio, dan doen we dat op de weegschaal. Dan worden de porties niet te groot.”

Een initiatief van Rabobank en Samen Tegen Voedselverspilling

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel verspild. Rabobank zet zich als partner van stichting Samen Tegen Voedselverspilling in om hier iets aan te doen. De Nederlandse horeca verspilt jaarlijks zo’n 61 miljoen kilo van het landelijke totaal. De Food Waste Challenge is een programma van zes weken.

Meedoen aan de Food Waste Challenge 2020?

Doe mee aan de volgende editie die start in september en ontdek hoeveel het terugdringen van voedselverspilling jouw bedrijf in kilo’s, in CO²-uitstoot én in euro’s kan opleveren. Deelname aan de challenge is kosteloos, makkelijk en vraagt  weinig tijd. Goed voor de wereld en goed voor je portemonnee; iedereen wint. Meld je aan, we geven je een seintje zodra je kunt inschrijven: www.rabobank.nl/foodwastechallenge 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personalia Internationaal
Stefan Dubbeling nieuwe directeur België & Nederland van de BWH Hotel Group

Stefan Dubbeling (48) start per 1 maart aanstaande als Regional Director België & Nederland voor de BWH Hotel Group. Hij volgt daarmee Wytze van den Berg op die, na ruim 14 jaar, aan de slag gaat als Managing Director EMEA voor WorldHotels Collections. In de rol van Regional Director wo...

Interview Longread
Rick Claus: ''Er is te veel hotelaanbod''

In deze editie van Hospitality Management mogen we best weer eens verzuchten: Wat vliegt de tijd! Het is immers december. Zoals de oude Romeinen zeiden: Nullum est jam dictum, quod non sit dictum prius. (Niets kan gezegd worden dat al niet eerder gezegd is.) Waaronder: Tempus fugit. (De tijd snelt v...

Amsterdam Achtergronden
MEININGER Hotels lanceert hyperlokale service met Local Event Display

Krijtborden bieden nog dagelijkse inspiratie voor lokale evenementen – deze nieuwe service is nu ook aanwezig in het MEININGER Hotel Amsterdam City West en het MEININGER Hotel Amsterdam Amstel. De MEININGER Hotels staan binnen de hotelindustrie bekend voor hun unieke hybride accommodatiecon...

Internationaal Tech
Alweer een hotelketen slachtoffer van hackers

Het is weer raak: hackers hebben afgelopen zomer de klantgegevens buit weten te maken van 10,6 miljoen gasten van het Amerikaanse hotelbedrijf MGM Resorts. De gegevens zijn gedeeld op een forum voor hackers, meldt zdnet.com. Op het forum werden de adressen, namen, burgerservicenummers en telefoo...

Events Achtergronden
Hotel kijkt met trots terug op Joods onderwijscongres

Het internationaal Joods onderwijscongres European Chinuch Convention (ECC) kijkt terug op een zeer geslaagde editie die plaatsvond in Novotel Amsterdam Schiphol Airport (NASA). Het was de tweede keer dat dit evenement, waar 37 workshops in 4 talen werden gegeven, in het hotel plaatsvond. Bij EC...

Achtergronden
Dit kost een overnachting tijdens carnaval

Het grootste feest van het jaar in het zuiden komt er weer aan. Dat betekent carnavalskleding scoren, kaarten kopen voor de plaatselijke kroeg of natuurlijk buiten genieten van de muziek met een biertje. Maar wat als je nou in de stad zou willen overnachten? Ben je dan duurder uit dan normaal? HomeT...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: