Gaat Fletcher Europa in?

29 juni 2015
Gaat Fletcher Europa in?

De Nederlandse hotelketen Fletcher Hotels heeft haar aantal hotels in zeventien jaar zien groeien van 1 naar 67 hotels. Met de twee aanstaande
overnames per 1 juli van Hampshire
Hotel Jan van Scorel en Mercure Hotel Utrecht Nieuwegein passeert Fletcher Hotels voor het eerst al haar branchegenoten en is daarmee de grootste keten van Nederland. De tweede en derde plaats zijn voor Van der Valk en Hampshire. Mogelijk gaat de hotelketen nu ook buiten onze landsgrenzen uitbreiden en Europa 'veroveren'.

~Foto: Het nieuwe Fletcherhotel Jan van Scorel~

*Nummer 1 in 17 jaar*
Fletcher Hotels is een Nederlandse hotelketen die werd opgericht in 1998 tegelijk met de aankoop van het eerste hotel op Texel. Het hotelbedrijf is nu uitgegroeid naar 67 hotels waar 2800 mensen werkzaam zijn. Fletcher dankt haar naam aan een Jack Russel, de voormalige hond van de oprichter. Verreweg de meeste hotels liggen langs de kust, in natuurgebieden en op de Waddeneilanden. De voornaamste hotelgasten zijn ‘leisuregasten’ die naar de kust gaan, stedentrips maken of een paar dagen gaan fietsen en wandelen. Het aandeel zakelijke gasten is de afgelopen 3 jaar gegroeid van 12% naar 30%, volgens de keten te danken aan de concurrerende prijsstelling van de hotels.

*Groeispurt*
In 2010 trad Rabobank toe als 10% aandeelhouder waarna de hotelketen hard is gegroeid van 28 naar 67 hotels middels overnames en enkele nieuwbouwprojecten waarvan het blauwe Fletcher Hotel Amsterdam Zuidoost de bekendste is. Het onroerend goed van de keten betreft een mix van eigendom en lease. Met een omzet van 120 miljoen euro behaalt het hotelbedrijf een brutowinst (EBITDA) van 16,5 miljoen euro. De solvabiliteit bedraagt 32% met een eigen vermogen van 40 miljoen euro.

*Europa lonkt*
"Wij zien nog voldoende groei tot 100 hotels in eigen land, maar de vraag vanuit buitenland voor de Fletcherformule lonkt. Wij krijgen steeds meer buitenlandse gasten en de vraag naar buitenlandse hotels neemt toe", aldus CEO Rob Hermans. De hotelketen onderzoekt momenteel
mogelijke Europese expansie.

Overig nieuws