Geen prijsafspraken hotels en OTA's VS

19 februari 2014
Geen prijsafspraken hotels en OTA's VS

Een rechtszaak in de VS waarbij consumenten hotelbedrijven en boekingssites beschuldigen van oneerlijke concurrentie door prijsafspraken en prijsopdrijving, is door de rechtbank
van Dallas van tafel geveegd.

*Bekende namen*
De aangeklaagde ondernemingen in deze zaak zijn onder anderen Marriott International, Hilton Worldwide, Best Western International, Starwood Hotels & Resorts, Intercontinental Hotels Group, Booking.com, Expedia Inc., Priceline en Orbitz.

*Samenzwering*
Volgens de rechter konden de aanklagers niet hard maken dat de bedrijven onderlinge prijsafspraken met elkaar hadden gemaakt om hotelkamerprijzen kunstmatig hoog te houden. Volgens de aanklacht zouden de hotels met de boekingssites afspraken hebben gemaakt om de kamerprijzen niet voor minder aan te bieden dan op de website van de desbetreffende OTA. Hierdoor zouden consumenten volgens de aanklagers kunstmatig hogere prijzen hebben betaald. De garantiekreten 'best price' en 'best rate' zouden niets anders zijn dan een mantel om de onderlinge samenzwering onder te verbergen.

*Meerdere kanalen*
De verdediging, nota bene een van de advocaten van de OTA's, voerde aan dat het de hotels zijn die de kamerprijzen bepalen, ook de prijzen voor op de boekingssites. Dat de kamerprijs voor meerdere verkoopkanalen op hetzelfde bedrag kan uitkomen, valt volgens de rechter onder het ondernemen van parallelle bedrijfsactiviteiten en niet onder illegale prijsafspraken.

*Rechtzetten*
Vooralsnog gaan de hotels en OTA's vrijuit. De rechter neemt de zaak in heroverweging wanneer de aanspanners binnen een maand de tekortkomingen in hun argumentatie kunnen rechtzetten.

*Meerdere zaken*
De zaak dateert uit 2012. Een aantal individuele zaken zijn samengevoegd. Het gaat om ruim twintig individuele aanklachten over hotelreserveringen tussen 2003 en 2013.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws