Gerechten verlegen voor de camera

24 januari 2013 |
Gerechten verlegen voor de camera<

Een chef-kok is trots op zijn gerecht. Het is niet meer dan een compliment als een gast er een foto van maakt. Het wordt pas vervelend als je restaurant verandert in een flitsdisco. Of is er ook een voordeel?

Aandachttrekkerij
In een artikel van The New York Times wordt een nieuw fenomeen beschreven. Steeds meer eetliefhebbers leggen hun bord vast op de gevoelige plaat om deze vervolgens te delen met vrienden, familie en bloglezers. Wat de gast echter niet doorheeft is dat hij met zijn eigen liefhebberij andere aanwezigen lastig valt. Wie kan er tenslotte genieten van het eten als er om de haverklap wordt geflitst? En als iemand onwerkelijke poses aanneemt om een bord vast te leggen, trekt hij daarmee natuurlijk de aandacht van het hele restaurant.

Creatieve oplossingen
Om overlast te verkomen, hanteren veel Amerikaanse restaurants een verbod op fotografie. Dit is soms gelimiteerd tot het gebruik van flitslicht, wat voor gasten afleidend kan zijn. Sommige restaurants pakken het anders aan. David Bouley is een bekende Amerikaanse chef-kok met diverse restaurants in New York. Hij neemt fotografen mee naar de keuken. Daar kunnen ze in alle rust een plaatje schieten. "We zeggen vaak: ‘dat shot ziet er zoveel beter uit op onze marmeren tafel in de keuken’", vertelt Bouley. "Zo maak je er een avontuur van in plaats van dat je het verbiedt." Hij wil ook een digitaal systeem opzetten zodat gasten direct beelden kunnen downloaden van het gerecht, nog voordat ze de rekening krijgen. Een andere Amerikaanse kok, Moe Issa, hanteert ook een verbod in zijn restaurant Chef’s Table. Hij is echter wel bereid om de volgende dag professionele foto’s te verspreiden.

Gratis publiciteit
Het is moeilijk in te schatten wie het meeste last heeft van fotograferende eters: de gasten, de chefs, de eigenaars, misschien zelfs wel de tafelgenoten van de fotograaf. Maar voor ieder van hen bestaan er massa’s amateuristische voedselfotografen, die zullen zeggen dat de foto een hommage is aan de kok. En het is gratis advertentie, zullen enkele beweren.

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanwege he...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: