Gewone hoeslakens zijn duur

11 februari 1996 | Redactie

Op papier schrijven hoteliers hun bedlinnen af in gemiddeld drie jaar. In de praktijk doen ze er soms tot acht jaar mee. Met het juiste oog voor kwaliteit en duurzaamheid kan zo een belangrijke kostenbesparing worden bereikt.

De trend voor bedden is boxsprings met matrassen. Tweepersoons matrassen en twijfelaars zijn uit den boze. 'Tegenwoordig gebruikt tachtig procent van de hotels vanaf drie sterren boxsprings,' zegt de heer Th. F. Otten, algemeen verkoopmanager van Recticel Bedding BV. 'Naast een verende boxspring raad ik een binnenvering-matras aan, omdat die hygiënischer is dan een rubber- of polyether-matras. De prijs voor een eenpersoons binnenvering-matras, driesterren-kwaliteit, ligt tussen 100 en 150 gulden. Voor vijfsterren-kwaliteit ligt de prijs tussen 150 en 350 gulden.'

Dekbedden

Volgens sales manager M. Extercatte van Deltex, leverancier van dekbedden aan projectinrichters, hoeft een bedlinnen-set - hoeslaken, dekbed met overtrek, kussen met sloop - voor een eenpersoons hotelkamerbed niet meer te kosten dan 135 gulden.

Hollow-vezel dekbedden verdienen de voorkeur. Extercatte: 'Holle vezels bevorderen het volume, ook na het wassen. Ze kunnen worden gewassen in 30 tot 40 graden.' Naast de vezelsoort is ook het soortelijk gewicht van belang. 'Het dekbed moet niet te koud en niet te warm zijn,' zegt Extercatte. 'Een gewicht van 350 tot 450 gram per vierkante meter is ideaal.'

Linnengoed

De heer Van de Ven van Van de Ven en Duijn BV uit Raamsdonksveer constateert dat als gevolg van grootschaliger, sneller en goedkoper textielproduktie, de prijzen van linnengoed de laatste jaren aanzienlijk zijn gedaald. 'Hoteliers weten dat vaak niet zo goed, omdat ze het directe contact met de leverancier hebben verloren. Zo'n vijftien jaar gelden kwam het huren via de wasserij in opkomst. Een laken kostte toen rond de vijftien gulden, nu ongeveer een tientje. Het linnen wordt doorgaans afgeschreven over drie jaar, maar er zijn hoteliers die er acht jaar mee doen.'

Van de Ven raadt hoteliers een alternatief aan voor het traditionele hoeslaken: 'Gewone hoeslakens zijn duur in de  waskosten en moeilijk te vouwen. Beter is het een kop-hoeslaken te gebruiken. Dat is een gewoon glad laken, met alleen aan de kop een insteek-gedeelte. Aan de bovenkant wordt de matras als in een envelop ingestopt.' Een goede kwaliteitsnorm is wat Van de Ven betreft de institutionele 16-A norm, van 100 procent katoen. 'Een ringspun-laken verdient daarbij de voorkeur. Dat is een laken dat tijdens het weven gedraaid gesponnen wordt. Voor het kussen is een zaksloop te verkiezen boven een sloop met hotelsluiting. Laatstgenoemde heeft als nadeel dat er bij het wassen langer water in blijft staan, en dat de omslag gemakkelijk uitscheurt. Een zaksloop kost ongeveer drie gulden, een onderlaken een tientje, een molton deken tussen tien en veertig gulden, een dekbed met overtrek tussen de 35 en 55 gulden.'

Leasen

Sinds een jaar of twee zijn er leaseconstructies voor bedden en bedlinnen in opkomst. Otten van Recticel: 'Het kan interessant zijn voor hotels vanaf drie sterren, omdat de investering over een langere periode wordt verspreid, en omdat onderhoud in het leasecontract kan worden inbegrepen.' Van de Ven is aanzienlijk terughoudender: 'Een hotelier gaat geen bedden leasen. Leasecontracten worden vaak te mooi voorgeschoteld. Ik zeg altijd: als ze een bed leasen, betalen te veel. 'Bovenien is het eenvoudig een aanalyse te maken van de kosten van leasing ten opzichte van eigen beheer.

Auteur: Jos Schuurmans

HM30JAAR HM301996

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Columns
Column: Het post-corona tijdperk

Hoe ziet de wereld eruit in een post-corona tijdperk? Dat is een vraag die mij de laatste tijd erg bezighoudt. Vliegen we nog net zoveel als twee maanden geleden? Blijven er maatregelen bij evenementen boven de 100 personen? Hoe gaan mensen om met fysiek contact? Draagt een hostess achter de recepti...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: