Horeca naar de stembus deel vier: SP

3 maart 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de vierde aflevering van deze serie; SP.

De Socialistische Partij schrijft in haar verkiezingsprogramma dat het midden- en kleinbedrijf ontzettend belangrijk is voor de Nederlandse economie. De socialisten willen dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen en dat jongeren een grote kans maken op de arbeidsmarkt.

Ondernemen

De partij van lijsttrekker Lilian Marijnissen wil hulp voor lokale ondernemers, onder meer door bestedingen voortaan ‘mkb-vriendelijk’ te maken, betere huurbescherming van panden en ondersteuning bij ziekte van werknemers.

Verder wil de SP dat - met een nationale investeringbank - lokale ondernemers makkelijker kunnen lenen en bevordert de partij duurzame vernieuwingen.

De SP wil de baangerelateerde investeringskorting afschaffen.

De Socialistische Partij wil de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek verhogen en daarmee het mkb steunen.

Arbeidsmarkt

Als het aan de SP ligt gaat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.

De Socialistische Partij wil de lasten op arbeid verlagen voor iedereen tot en met een modaal inkomen.

De SP wil het minimumloon verhogen tot 14 euro per uur.

Voor ZZP’ers wil de partij van Marijnissen de sociale zekerheid verbeteren. Onder andere door recht op pensioen en een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Onderwijs

De SP vindt dat veel kinderen beter leren op een werkplek dan in een klaslokaal. De partij geeft ruimte voor beroepsopleidingen in het mbo die aansluiten op de arbeidsmarkt.

Voor de jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen wil de SP arbeidskwalificatie invoeren die duidelijk maakt wat hun vaardigheden zijn.

De partij van Marijnissen vindt dat studenten zonder schulden moeten kunnen studeren. Als het aan de SP ligt krijgen alle studenten voortaan aan studiebeurs.

Belastingen

De SP wil dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen. Speciale belastingafspraken met multinationals wil de partij afschaffen.

De Socialistische Partij wil een specifieke ‘digitaks’ invoeren. De partij wil daarmee dat onlinebedrijven en internetplatforms hun bijdrage leveren.

De SP wil exclusieve privileges voor buitenlandse investeerders afschaffen.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
Jonge Honden: Mark Welbers kijkt vooruit met Banks Mansion Amsterdam

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Mark Welbers (34) general manager van het Banks Mansion in Amsterdam. Een m ...

Jantiene Berg
Column Jantiene Berg: Een leven lang leren

Sinds ik zes maanden geleden het decor van de hotellerie verruild heb voor het podium van het mbo-onderwijs is ‘een leven lang leren’ mijn nieuwe mantra. In mijn vroegere rol als gastvrouw en eigenaresse van een urban boutique hotel wist ik exact welke beleving ik onze gasten mee wilde g ...

Achtergronden
Stelling van de maand april: de uitslag

De hele maand april stond de stelling van de maand op de website van Hospitality Management. De stelling luidde: 2022 wordt noguitdagender dan 2021. Daar was 69,9 procent het mee eens. 31,1 procent gaf aan het niet eens te zijn met de stelling De nieuwe stelling van de maand luidt: De overheid lo ...

Hotel Exploitatiemodellen uitgelegd

Rob van Ginneken (Breda University of applied sciences) verzorgde een update van zijn in 2018 door Hospitality Management gepubliceerde Whitepaper ‘Hotel Exploitatiemodellen’. De belangrijkste ontwikkeling sindsdien: niet alleen hotelconcepten, maar steeds vaker ook de achterliggende exp ...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, Eindhoven

De Nederlandse hotel- en congresketen Postillion Hotels, ontwikkelaar Lingotto en initiatiefnemer The Mountains Corporation werken samen aan de realisatie van een Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, dat eind 2025 opent in Eindhoven. The Dutch Mountains wordt een prestigieus en duur ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: