Horecabezoeker wil meer groenten

16 juni 2015 |
Horecabezoeker wil meer groenten<

Uit het Duurzaamheidskompas 2014 is gebleken dat Nederlanders een gezondere maaltijd willen. Bijna de helft van de horecabezoekers vindt
dat er in de horeca onvoldoende aanbod is van groente en fruit, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

Van der Valk
Om restaurantbezoekers te helpen meer groente te eten, heeft Stichting Variatie in de Keuken in samenwerking met Wageningen UR en GroentenFruit Huis in november 2014 een pilot uitgevoerd bij Van der Valk in Vught. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken of het menu kan worden aangepast door meer groente toe te voegen aan gerechten en minder vlees of vis te serveren.

Meten = weten
In de keuken van het Van der Valk restaurant in Vught werd van meer dan 1500 hoofdgerechten gewogen hoeveel de gasten aten. Aansluitend is het consumptiegedrag en de mate van verspilling in kaart gebracht en is de gasttevredenheid gemeten. Tot slot is de margeverbetering, die het voor de restauranteigenaar oplevert, bepaald. Hotel Vught is ‘groen’ en duurzaam aan het werk voor de toekomst.

Positieve resultaten
Consumenten hebben meer behoefte aan meer groente op het bord in de horeca. Restauranteigenaren kunnen hierop inspelen en aan die behoefte voldoen door meer groenten te serveren. Dit biedt chef-koks de ruimte en een extra uitdaging om groenten nog lekkerder klaar te maken. Dat de horeca goed in kan spelen op meer groenten en gezonder eten blijkt uit de positieve resultaten. Door meer groenten en iets minder vlees of vis te serveren, worden er simpelweg meer groenten gegeten. De gasten hebben overigens niet aangegeven dat ze te weinig vlees of vis kregen bij hun gerecht.

Hogere gasttevredenheid
Meer groenten op het bord zorgde voor een stijging van 23 procent van de totale groenteconsumptie en de gasttevredenheid nam met 9 procent toe. Het consumptiepercentage van groente op het bord is ook 19 procent hoger dan van de groente die apart werd geserveerd.

Om de uitkomsten van de pilot te verifiëren en de lange termijn effecten te onderzoeken, wordt er in de periode mei tot en met augustus 2015 een grootschalige interventie uitgevoerd op meerdere locaties in Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Events Hoteltech
LiveBlog HotelTech 2019

Het is zover: HotelTech 2019. Nieuw dit jaar is de liveblog die de redactie van Hospitality Management tijdens het congres bij zal houden. Volg hét congres voor de hotellerie op deze pagina. ...

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Amsterdam Opening
Groot feest voor toekomstige werknemers nhow Amsterdam RAI

In het eerste kwartaal van 2020 opent nhow Amsterdam RAI haar deuren. Dit spraakmakende hotel gelegen naast RAI Amsterdam beschikt over 650 kamers en is daarmee het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Dit vraagt om hospitality toptalenten die een essentiële bijdrage leveren aan het verb...

Advertorial
Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche?

Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche? Daar heeft HÜPPE een aantal praktische oplossingen voor. Zodat de warmte beter in de doucheruimte blijft hangen en er minder water op de vloer komt. Tevens zijn de oplossingen ook toepasbaar op andere merken. Vast of beweegbaar segment voor in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: