Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

12 augustus 2020 | Thijs Jacobs
Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

Na ruim vierendertig jaar gaat Martin Lindelauf met pensioen. Een pensioen dat welverdiend is, maar velen vinden het toch jammer om hem te zien gaan. Collega, zakenpartner, leermeester of hoe je hem ook zou willen noemen, de man met het jaloersmakende cv gaat er definitief mee stoppen. 

Martin’s carrière kreeg een flinke duw in de goede richting, toen hij in 1986 Martin Paardekooper leerde kennen. Lindelauf werkte indertijd bij het Sonesta hotel. Hier stond hij aan het hoofd van de afdeling inkoop en onderhandelde Martin volgens velen 'op het scherpst van de snede'.

Martin wilde manager worden. Na een gesprek van amper tien minuten had hij Paardekooper overtuigd en was hij aangenomen als manager van Altea Hotel Heuvelpoort in Tilburg. De naamgenoten werden vrienden en begonnen een nauwe samenwerking. Want terwijl Martin aan een succesvolle periode bezig was in Tilburg, sprak hij veel met Paardekooper over managementstijlen en tactieken.

Avonturen buiten de landsgrenzen

Na deze job te hebben geklaard ging Martin het Carlton Square Hotel in Haarlem bouwen en openen. Na dit avontuur ging hij voor dezelfde maatschappij, onder leiding van Alfred Bree, naar Portugal om daar een resort, Carlton Cerro Allagoa, te bouwen en te openen, een resort met maar liefs 310 kamers. Bij terugkomst in Nederland gaf Martin Paardekooper hem de leiding over het Schiller hotel, waar Lindelauf de knelpunten mocht aanpakken die het hotel destijds teisterden.

In de jaren die volgden maakte Lindelauf de ene indrukwekkende carrière binnen Golden Golden Tulip Hotels. In eerste instantie begon hij daar als General Manager van Golden Tulip Accra, in Ghana. Bij terugkomst werd hij General Manager van Golden Tulip Barbizon Schiphol in Hoofddorp.

Van 1998 tot en met 2004 was hij general manager van het Golden Tulip Grand Hotel Krasnapolsky. Hierna werkt Martin voor de Eden Hotelgroep. In eerste instantie was hij General Manager van het American Hotel, en vervolgens werd hij directeur van de Eden Hotelgroep. Hierna vertrok Martin naar het Golden Tulip Apollo Hotel. Tijdens deze periode was Martin COO van het, mede door hem, nieuw opgerichte beursfonds PEHAC, de eerste SPAC in Nederland. Het waren vele stappen, maar altijd in zijn prachtige Amsterdam.

Van 2011 tot 2012 ging hij aan de slag bij WestLodge hotels waar hij het WestCord City Centre Hotel in Amsterdam op het operationele vlak binnen een zeer korte periode wist te perfectioneren. In 2012 begon Martin, als ondernemer, aan het nieuw te ontwikkelen Mercure Hotel Amersfoort Centre, dat hij in 2013 opende. Hierna bouwde Martin als partner het Renaissance Hotel, een franchise met Marriott.

Een van zijn laatste verantwoordelijkheden was de bouw en opening van het hippe en speelse Moxy Amsterdam Schiphol Airport in Hoofddorp. Tijdens het openingsfeestje op 3 augustus werd hij omringd door vrienden, familie en collega’s. Tijdens de diverse speeches werden leuke momenten gememoreerd, waarover hartelijk werd gelachen.

Martin Lindelauf neemt na ruim 34 jaar trouwe dienst afscheid van zijn bijzondere loopbaan in de hotellerie. Hij wordt door velen herinnerd als een fantastische collega, een strenge maar rechtvaardige onderhandelaar, en een verwoed skiër (zowel op water als op sneeuw). Een man die vindt dat een afspraak nou eenmaal een afspraak is.

Martin wilde eigenlijk maar een ding en dat was: Verwachtingen overtreffen. Iets wat hij werkelijk zijn hele carrière heeft gedaan. Dat we nooit meer iets van Martin Lindelauf gaan horen is onwaarschijnlijk, er prijkt op zijn LinkedIn toch alweer een nieuwe uitdaging. Gelukkig maar, want iemand zoals Martin zien we graag nog vele jaren.

Remco Gerritsen

Remco Gerritsen, collega en vriend van Martin, neemt zijn stokje over. Gerritsen is sinds 2016, na een glansrijke tijd in het buitenland bij onder andere IHG, weer terug in Nederland. De afgelopen vier jaar heeft hij zijn scepter gezwaaid over HMS en de bouw begeleid van het grootste congreshotel van de Benelux, dat gebouwd wordt door Maritim Hotels.

Nu is het aan hem om van Moxy Amsterdam Schiphol Airport een groot succes te maken, samen met de andere hotels van IHCP; Mercure Amersfoort en Renaissance Schiphol Amsterdam en het nog te ontwikkelen Moxy en Residence-Inn in Den Haag.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
Jonge Honden: Mark Welbers kijkt vooruit met Banks Mansion Amsterdam

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Mark Welbers (34) general manager van het Banks Mansion in Amsterdam. Een m ...

Jantiene Berg
Column Jantiene Berg: Een leven lang leren

Sinds ik zes maanden geleden het decor van de hotellerie verruild heb voor het podium van het mbo-onderwijs is ‘een leven lang leren’ mijn nieuwe mantra. In mijn vroegere rol als gastvrouw en eigenaresse van een urban boutique hotel wist ik exact welke beleving ik onze gasten mee wilde g ...

Achtergronden
Stelling van de maand april: de uitslag

De hele maand april stond de stelling van de maand op de website van Hospitality Management. De stelling luidde: 2022 wordt noguitdagender dan 2021. Daar was 69,9 procent het mee eens. 31,1 procent gaf aan het niet eens te zijn met de stelling De nieuwe stelling van de maand luidt: De overheid lo ...

Hotel Exploitatiemodellen uitgelegd

Rob van Ginneken (Breda University of applied sciences) verzorgde een update van zijn in 2018 door Hospitality Management gepubliceerde Whitepaper ‘Hotel Exploitatiemodellen’. De belangrijkste ontwikkeling sindsdien: niet alleen hotelconcepten, maar steeds vaker ook de achterliggende exp ...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, Eindhoven

De Nederlandse hotel- en congresketen Postillion Hotels, ontwikkelaar Lingotto en initiatiefnemer The Mountains Corporation werken samen aan de realisatie van een Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, dat eind 2025 opent in Eindhoven. The Dutch Mountains wordt een prestigieus en duur ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: