Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

12 augustus 2020 | Thijs Jacobs
Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

Na ruim vierendertig jaar gaat Martin Lindelauf met pensioen. Een pensioen dat welverdiend is, maar velen vinden het toch jammer om hem te zien gaan. Collega, zakenpartner, leermeester of hoe je hem ook zou willen noemen, de man met het jaloersmakende cv gaat er definitief mee stoppen. 

Martin’s carrière kreeg een flinke duw in de goede richting, toen hij in 1986 Martin Paardekooper leerde kennen. Lindelauf werkte indertijd bij het Sonesta hotel. Hier stond hij aan het hoofd van de afdeling inkoop en onderhandelde Martin volgens velen 'op het scherpst van de snede'.

Martin wilde manager worden. Na een gesprek van amper tien minuten had hij Paardekooper overtuigd en was hij aangenomen als manager van Altea Hotel Heuvelpoort in Tilburg. De naamgenoten werden vrienden en begonnen een nauwe samenwerking. Want terwijl Martin aan een succesvolle periode bezig was in Tilburg, sprak hij veel met Paardekooper over managementstijlen en tactieken.

Avonturen buiten de landsgrenzen

Na deze job te hebben geklaard ging Martin het Carlton Square Hotel in Haarlem bouwen en openen. Na dit avontuur ging hij voor dezelfde maatschappij, onder leiding van Alfred Bree, naar Portugal om daar een resort, Carlton Cerro Allagoa, te bouwen en te openen, een resort met maar liefs 310 kamers. Bij terugkomst in Nederland gaf Martin Paardekooper hem de leiding over het Schiller hotel, waar Lindelauf de knelpunten mocht aanpakken die het hotel destijds teisterden.

In de jaren die volgden maakte Lindelauf de ene indrukwekkende carrière binnen Golden Golden Tulip Hotels. In eerste instantie begon hij daar als General Manager van Golden Tulip Accra, in Ghana. Bij terugkomst werd hij General Manager van Golden Tulip Barbizon Schiphol in Hoofddorp.

Van 1998 tot en met 2004 was hij general manager van het Golden Tulip Grand Hotel Krasnapolsky. Hierna werkt Martin voor de Eden Hotelgroep. In eerste instantie was hij General Manager van het American Hotel, en vervolgens werd hij directeur van de Eden Hotelgroep. Hierna vertrok Martin naar het Golden Tulip Apollo Hotel. Tijdens deze periode was Martin COO van het, mede door hem, nieuw opgerichte beursfonds PEHAC, de eerste SPAC in Nederland. Het waren vele stappen, maar altijd in zijn prachtige Amsterdam.

Van 2011 tot 2012 ging hij aan de slag bij WestLodge hotels waar hij het WestCord City Centre Hotel in Amsterdam op het operationele vlak binnen een zeer korte periode wist te perfectioneren. In 2012 begon Martin, als ondernemer, aan het nieuw te ontwikkelen Mercure Hotel Amersfoort Centre, dat hij in 2013 opende. Hierna bouwde Martin als partner het Renaissance Hotel, een franchise met Marriott.

Een van zijn laatste verantwoordelijkheden was de bouw en opening van het hippe en speelse Moxy Amsterdam Schiphol Airport in Hoofddorp. Tijdens het openingsfeestje op 3 augustus werd hij omringd door vrienden, familie en collega’s. Tijdens de diverse speeches werden leuke momenten gememoreerd, waarover hartelijk werd gelachen.

Martin Lindelauf neemt na ruim 34 jaar trouwe dienst afscheid van zijn bijzondere loopbaan in de hotellerie. Hij wordt door velen herinnerd als een fantastische collega, een strenge maar rechtvaardige onderhandelaar, en een verwoed skiër (zowel op water als op sneeuw). Een man die vindt dat een afspraak nou eenmaal een afspraak is.

Martin wilde eigenlijk maar een ding en dat was: Verwachtingen overtreffen. Iets wat hij werkelijk zijn hele carrière heeft gedaan. Dat we nooit meer iets van Martin Lindelauf gaan horen is onwaarschijnlijk, er prijkt op zijn LinkedIn toch alweer een nieuwe uitdaging. Gelukkig maar, want iemand zoals Martin zien we graag nog vele jaren.

Remco Gerritsen

Remco Gerritsen, collega en vriend van Martin, neemt zijn stokje over. Gerritsen is sinds 2016, na een glansrijke tijd in het buitenland bij onder andere IHG, weer terug in Nederland. De afgelopen vier jaar heeft hij zijn scepter gezwaaid over HMS en de bouw begeleid van het grootste congreshotel van de Benelux, dat gebouwd wordt door Maritim Hotels.

Nu is het aan hem om van Moxy Amsterdam Schiphol Airport een groot succes te maken, samen met de andere hotels van IHCP; Mercure Amersfoort en Renaissance Schiphol Amsterdam en het nog te ontwikkelen Moxy en Residence-Inn in Den Haag.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: