Hotelketen uitgelicht: BWH Hotel Group

Auteur: David Bakker
Hotelketen uitgelicht 16 mei 2023
Hotelketen uitgelicht: BWH Hotel Group

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere en onbekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze editie het Amerikaanse Best Western Hotels & Resorts, dat inmiddels is geëvolueerd tot de BWH Hotel Group.

Best Western Motels wordt in 1946 opgericht door de Amerikaan M.K. Guertin, een hotelier met 23 jaar ervaring in het vak. In 1946 startte hij een vereniging van onafhankelijke hotels om zaken naar elkaar door te verwijzen, wat het begin was van Best Western. Tijdens een reis van zijn hotel naar Tacoma, Washington, nam Guertin de namen en locaties op van motels die minder dan een benzinetank van elkaar verwijderd waren. Hij gebruikte de verzamelde informatie om een gids te maken voor het groeiende aantal interstatelijke reizigers. Leden werden in eerste instantie geworven door Guertin, die verschillende hotels zocht, zolang de eigenaren ermee instemden zich te houden aan de hoge kwaliteits- en servicenormen van de vereniging. De jaren 60 van de vorige eeuw zijn vormende jaren voor het hotelbedrijf. In die periode groeit de keten uit tot de grootste hotelketen van de Verenigde Staten, met bijna zevenhonderd aangesloten hotels die goed zijn voor ruim 35.000 hotelkamers.

Schaalvergroting 

In 1964 wordt een groep motels ten oosten van de Mississippi rivier opgericht als Best Eastern Inc. Twee jaar later verenigen alle leden van Best Western en Best Eastern zich onder de naam Best Western. Een zevenkoppige Raad van Bestuur wordt gekozen door de regionale leden om leiding te geven en beleidsbeslissingen te nemen. Guertin gaat met pensioen. De organisatie verhuist haar hoofdkantoor van Long Beach in Californië naar Phoenix in Arizona. Het bestuur besluit tot deze verhuizing vanwege de besparingen door de centralisatie van de activiteiten en de mogelijkheden om de dienstverlening aan de leden verder uit te breiden. Een belangrijke uitbreiding van de Best Western diensten wordt in datzelfde decennia aangekondigd. De veranderingen omvatten de oprichting van een nieuwe reserveringscentrale met gratis service voor zakelijke reizigers, reisagenten en vakantiegangers via afspraken met American Express. Ook gaat het bedrijf samenwerken met luchtvaartmaatschappijen en vertegenwoordigers uit de transportsector om een sterkere positie te verwerven op de zakelijke markt. 

Expansie 

In 1975 opent Best Western de eerste hotels buiten de Verenigde Staten. In Nieuw-Zeeland en Australië verrijzen de eerste Best Western Hotels in het buitenland. Vervolgens groeit de keten hard en opent het meerdere hotels op meerdere continenten. in 1979 ontvangt Best Western wereldwijd ongeveer 15 miljoen gasten en een jaar later zijn er meer dan 2500 hotels aangesloten. In 1984 opent het eerste Best Western hotel in Nederland onder de licentie van Best Western Benelux. In 1995 heeft Nederland een eigen kantoor en 'bezit' het 22 hotels. In 1988 lanceert de hotelketen het 'Gold Crown Club International' programma als loyaliteitsprogramma. Binnen een jaar krijgt het meer dan 200.000 leden met een omzet van meer dan 40 miljoen dollar.

Branding

Best Western heeft in de beginperiode lange tijd één merk gehad. in 2010 kiest het bedrijf ervoor om verschillende merken in de markt te zetten: Best Western, Best Western Plus en Best Western Premier waarmee het wil voldoen aan de eisen van de moderne gast. In 2014 introduceert het bedrijf Best Western vib, een stads boutique hotel, gelegen in de stadscentra van de grote steden. In 2018 wordt het eerste vib hotel geopend in de Verenigde Staten. in 2016 lanceert de hotelketen SureStay, het ‘economy-brand’ binnen de groep.

Overname WorldHotels

In 2019 neemt Best Western WorldHotels over en gaat de groep verder onder een nieuwe naam: BWH Hotel Group. WorldHotels is op dat moment een collectie van ongeveer 300 hotels en resorts in het luxe segment. Daarmee wordt het portfolio uitgebreid tot ruim 4200 hotels wereldwijd. Onder de paraplu van de BWH Hotel Group vallen anno 2023 achttien verschillende merken. De BWH hotel Group is in 2023 onder te verdelen in drie segmenten: Best Western (10 merken) WorldHotels (4 merken) en SureStay (4 merken).

Huidige CEO

De huidige CEO van de BWH Hotel Group is de Amerikaan Larry Cuculic. Hij volgde in 2021 David Kong op. Cuculic werkte voor zijn aanstelling al twaalf jaar voor het bedrijf. De laatste functie die hij bekleedde voordat hij CEO werd was die van Senior Vice President en General Counsel bij de hotelgroep. Midden in de pandemie nam hij het stokje over van David Kong. Laatstgenoemde was een van de langstzittende CEO’s in de sector. Hij trad in 2001 in dienst bij Best Western Hotels & Resorts en werd in 2004 benoemd tot CEO. Tijdens deze 20-jarige reis zou Kong het bedrijf transformeren, de BWH Hotel Group vormen en het hotelbedrijf laten uitgroeien tot een wereldwijde grootmacht. In Nederland is Stefan Dubbeling managing director namens de BWH Hotel Group. In Nederland zijn ongeveer 25 hotels aangesloten bij de BWH Hotel Group.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws