In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

10 juli 2020 | redactie

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee.

Met de komst van het coronavirus is er veel veranderd. De hotelgasten voelen zich anders dan voorheen en gedragen zich ook anders. Ze zijn huiverig, voorzichtig en op hun hoede. Ze reinigen hun handen bij binnenkomst en blijven op gepaste afstand staan, kijken behoedzaam in het rond en stappen daarna op de receptie af.

Op de grond staan pijlen en strepen om zo goed mogelijk te voldoen aan het nieuwe normaal. Hotelgasten vinden het fijn als dat allemaal goed geregeld is en krijgen daarmee een klein beetje vertrouwen terug. Je zou kunnen zeggen dat, als een hotelier zich aan de regeltjes houdt, het goed genoeg zou moeten zijn. Wordt de gast daarmee dan wel voldoende in de watten gelegd?

De medewerkers van het hotel merken het verschil ook. Er wordt afstand gehouden, men mijdt drukke plekken, zoals een personeelskantine. Er worden handschoenen en mondkapjes gedragen of ook juist weer helemaal niet. Men zoekt naar werkbare situaties waarin collega’s elkaar niet uit het oog willen verliezen, elkaar willen helpen, maar tegelijk zo min mogelijk contact met elkaar mogen hebben. Er wordt veel rekening gehouden met de nieuwe regels en met elkaar, maar het is niet zo vertrouwd en gemakkelijk meer zoals het altijd was.

Hoe geef je je hotelgasten en medewerkers het vertrouwen terug?

Dat kun je natuurlijk doen door alle coronamaatregelen duidelijk te communiceren aan de gast. Hoe meer de maatregelen zichtbaar zijn, hoe veiliger de gast zich zal voelen. Een tweede vorm van communicatie is die van de triage. De receptioniste houdt een kleine gezondheidscheck door het stellen van een aantal eenvoudige vragen.

Om het eenvoudig en luchtig te houden, is er tevens een thermografische camera toe te passen. In de vorm van een tablet, op een tafel- of vloerstandaard, is dit een elegante oplossing die in iedere situatie is te plaatsen. Uit ervaring weten wij dat hotelgasten hier leuk en luchtig mee omspringen. De gast meet met plezier zijn lichaamstemperatuur en krijgt direct het vertrouwen dat alles hier goed onder controle is.

Voor het personeel zijn er maatregelen getroffen, zodat iedereen goed aan het werk kan. Echter een kuchje, een keer niezen en het wantrouwen is er direct. Men voelt zich minder veilig dan voorheen. Ook hier is een van de kleine maatregelen om het vertrouwen terug te geven, het gebruik van een thermografische camera. Plaats deze bij de personeelsingang en je zult zien dat ieder zich met plezier even meet bij binnenkomst en daarna met plezier aan het werk gaat.

Natuurlijk kun je als hotelier niemand verplichten om mee te werken aan temperatuurmeting en natuurlijk mag je de beelden niet opslaan en nog eens terugkijken. Dat is ook allemaal niet nodig! Je kunt de verantwoording laten bij de bezoeker of medewerker. Hij of zij zal het niet als onprettig ervaren als de meting op vrijwillige basis is. De hotelier zit dus niet op de stoel van de arts, hij laat het bij de mensen zelf. Deze mensen voelen zich daardoor goed, gezond en vertrouwd. De gast zal zijn ervaring delen op een positieve manier, dat leert de ervaring ondertussen.

De camera’s zijn er in diverse uitvoeringen. De tabletvariant meet op veilige afstand, anderhalve meter, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar die al op grotere afstand meten en zelfs tot dertig mensen tegelijkertijd. Sbit helpt je met het juiste advies.

Moelijk? Welnee, we zijn al jaren de betrouwbare hospitality ICT Service partner in deze mooie hotelwereld.  

Meer info en contactinformatie op de website van Sbit: https://s-bit.nl/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Onderwijs
Amrâth en MBO College Hilversum slaan handen ineed

Afgelopen februari hebben Amrâth Hotel Lapershoek – Arenapark en MBO College Hilversum de handen ineen geslagen om horecastudenten in de huidige omstandigheden toch een stageplaats te kunnen bieden in een representatieve werkomgeving. Hiervoor tekenden zij een samenwerkingsovereenkomst d ...

Achtergronden
25 jaar geleden in Hospitality Management: Camille Oostwegel

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 1996. Camille Oostwegel is dat jaar 46 en staat in de kracht van zijn ...

Hotelketens Internationaal
Nederlands getint Rosewood Hotel opent in Japan

Rosewood Hotels & Resorts opent in 2024 een luxe hotelresort op het Mikayo eiland in Japan. Het 55-villa, ultra-luxe resort is het eerste Rosewood hotel in het land van de rijzende zon. Miyako eiland en nabijgelegen eilanden bieden kilometers zacht, wit zand met eindeloze vergezichten van tur ...

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Achtergronden
De Timmerfabriek heeft haar torentje teruggekregen

Op woensdag 21 april is een van de meest iconische industriële Rijksmonumenten van Nederland, De Timmerfabriek in Vlissingen, opnieuw gekroond. De Timmerfabriek, een uniek gebouw uit 1914, heeft haar torentje teruggekregen. Deze was tijdens een bombardement in 1943 gesneuveld en wordt nu in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: