Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

6 april 2020 | Redactie

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 vindt plaats tijdens de gidspresentatie van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020.

In verband met de gevolgen van de corona-crisis heeft de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) besloten de termijn voor inschrijving te verlengen tot en met 30 juni 2020.

De NHGP wordt georganiseerd door de G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken. 

Voorzitter van de stichting G4 Patrick van Zuiden: “De horeca en de kring er omheen wordt enorm geraakt door de gevolgen van de corona-crisis. Toch heeft het bestuur besloten om de wedstrijd door te laten gaan. Ook in deze tijden is het belangrijk om jong gastvrijheidstalent en indirect hun werkgevers een podium te geven. Met wat aanpassingen hopen we op 26 oktober weer een nieuwe winnaar te laten schitteren, waarmee we de horeca na een moeilijke periode weer wat extra glans en positiviteit kunnen geven.” 

Inschrijving heropend

Omdat er voorlopig nog geen jurybezoeken in de restaurants kunnen plaatsvinden, is besloten de inschrijving te heropenen en kunnen kandidaten zich tot en met 30 juni 2020 inschrijven. 

Patrick van Zuiden: “De op 11 mei geplande theoriedag bij ROC Mondriaan Den Haag wordt naar een latere datum verplaatst. Helaas moeten we de kandidaat missen die via de wildcard van de Future Talents wedstrijd zou deelnemen, omdat deze wedstrijd voor 2020 is geannuleerd. Hiervoor in de plaats laten we een extra kandidaat uit de reguliere inschrijvingen doorgaan naar de finale, waardoor de finale nog steeds 10 kandidaten telt. Mocht de horeca nog substantieel langer dan tot en met 28 april zijn gesloten, dan zullen we ons wederom beraden over het vervolg van de wedstrijd. Deze periode is heel pijnlijk voor de horeca en we wensen zowel de kandidaten als hun werkgevers veel sterkte toe en veel succes als de deuren weer open mogen.”

Beste jonge gastvrouw of gastheer

In 2019 won Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede de wedstrijd om de NHGP en werd daarmee de beste jonge gastheer van Nederland. Voor de editie 2020 zoekt de organisatie kandidaten tussen de 20 en 26 jaar. Zij moeten minimaal 4 dagen per week als gastvrouw of gastheer werken in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Michelin, Gault&Millau of Lekker500, of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is sinds 2019 niet meer gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Beoordeling door top gastronomie
De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen. De theorie-en praktijkkennis wordt getest tijdens twee dagen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. Daarnaast vindt er een praktijktoets plaats in het restaurant waar de deelnemer werkt. De uitreiking vindt plaats tijdens de gidspresentatie van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020.

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie. Juryvoorzitter is wijndocent en topsommelier Edwin Raben en erevoorzitter is journalist Willem Kool van de Telegraaf. Overige juryleden zijn SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling, de nestor van de Nederlandse gastronomie SVH Meesterkok Cees Helder, voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling, Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper. Daarnaast beoordelen oud-winnaars van de NHGP mee. 

Verder maken de voorzitters van de G4 onderdeel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants.

Indrukwekkend prijzenpakket

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.


Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de NHGP werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (de G4) samen. 
Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en zijn Lekker500 en S.Pellegrino en Acqua Panna verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Inschrijven en meer informatie
Meer informatie en de criteria om in te schrijven zijn te vinden op de website van Lekker500.  Kandidaten kunnen tot en met 30 juni 2020 inschrijven.

Foto: The Click Company

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: