Legionella-wetgeving

14 april 2000 | redactie

Er is inmiddels al veel gesproken over de gevaren van de legionellabacterie. U weet dat er gewerkt wordt aan wetgeving op dit gebied. Inmiddels is bekend hoe de wetgeving eruit zal gaan zien.

Om zo goed mogelijk de belangen van onze leden te kunnen behartigen, hebben wij reeds lang geleden aangegeven betrokken te willen worden bij het ontwerpen en invoeren van wetgeving. In een samenwerking tussen het Bedrijfschap Horeca en Catering, de Inspectie W & V en Koninklijk Horeca Nederland, is die invloed er nu.

Op dit moment is de regering bezig met de Europese richtlijn ‘implementatie drinkwater’; de huidige waterleidingwet wordt dus aangepast. De aangepaste wet zal vervolgens de basis gaan vormen voor de plannen van de minister; plannen die in overleg met het bedrijfsleven uitgewerkt zullen worden. Op dit moment is de tijdelijke regeling ‘legionellapreventie in leidingwater’ van toepassing. Om de uitwerking hiervan te ondersteunen, is er een modelbeheersplan ontwikkeld dat zich richt op algemeen geldende principes van proces- en kwaliteitsbeheersing. Dit modelbeheersplan kan dienen als vertrekpunt om onze eigen, specifiek voor de hotellerie toepasbare, aanpak vorm te geven.

Als we kijken naar de besmettingskans in de totale horeca, moeten we helaas vaststellen dat de hotels het meeste risico lopen. In bijna iedere kamer bevindt zich een zogenaamde natte cel waar water tussen de 20 en 60 graden kan stromen en waar verneveling (douche) plaatsvindt. In de zwembaden en sauna’s van onze hotels wordt chloor gebruikt, waardoor de kans op legionella te niet wordt gedaan.

In het beheersplan komen de resultaten van een installatiebeschrijving, een praktijktoetsing van de installatie en een risicoanalyse, alsmede de eliminatie van risicofactoren samen. Het beheersplan wordt voor u als ondernemer of bedrijfsleider het kwaliteitszorgsysteem waarmee u in staat bent de risico’s van legionellavermeerdering te beheersen.

Wetgeving

Minister Pronk heeft in de Staatscourant op 16 december 1999 het voorontwerp van de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie in leidingwater gepubliceerd. Het voorontwerp houdt in dat exploitanten en eigenaren van leidingwatersystemen er zorg voor dienen te dragen dat leidingwater - dat verneveld wordt - niet meer dan ten hoogste 50 kve/l legionella mag bevatten.

In het ontwerp staat onder meer:

elke drie jaar, of bij aanpassing van de installatie, dient er een risicoanalyse te worden gedaan

er wordt een onderscheid gemaakt tussen warmwatersystemen en koudwatersystemen

het modelbeheersplan is een instrument dat kan worden toegepast bij de uitvoering van de Tijdelijke Regeling. Het is dus alleen een hulpmiddel en niet binden.

Zodra de nieuwe waterleidingwet van kracht zal worden, zult u wel verplicht worden actie te ondernemen. Dit is dan ook de reden dat wij nu al werken aan een goed doordacht en vooral werkbaar beheersplan, zodat wij u als ondernemer kunnen ondersteunen, en u de kosten voor het (laten) uitvoeren van onnodige maatregelen kunnen besparen.

HM302000

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens
Palace Hotel neemt afscheid van de Radisson Hotel Group

Per 1 januari 2021 maakt het Palace Hotel uit Noordwijk aan Zee geen deel meer uit van de Radisson Hotel Group. Sinds 2014 was het hotel op basis van een franschisecontract aangesloten bij het merk Radisson Blu. Afgelopen zomer is de keuze gemaakt om als zelfstandig hotel verder te gaan. Andr&eac ...

Longread
De GM-AM-relatie in brand-managed hotels

Het afgelopen jaar werden op de Hoge Hotelschool in Breda twee scripties geschreven, vanuit verschillend perspectief, maar over hetzelfde onderwerp: wat zijn ‘best practices’ voor het creëren en in stand houden van een vruchtbare werkrelatie tussen asset managers (verder: AM’s ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Personalia
QL Hotels presenteert nieuwe Managing Director

Het team van QL Hotels & Restaurants wordt per 1 december versterkt met Mathilde van der Weerd die in de rol van Managing Director de uitrol van een ambitieuze nieuwe strategie gaat aansturen. Mathilde van der Weerd maakte eerder carrière bij onder meer Postillion Hotels en is actief als ...

Personalia Personeel
Nieuwe gezichten bij Carlton Hotel Collection

Bij Carlton Hotel Collection staan de ontwikkelingen niet stil, ook niet in deze roerige tijden. Ondernemerschap en innovatie zijn al jaren centrale pijlers binnen de groep en juist nu zetten de hotels hier vol op in. Met vier prachtkansen in de vorm van vier nieuw vervulde posities geeft Carlton Ho ...

Columns
Column Jantiene Berg: #OpenToWork

Het is inmiddels bijna zes maanden geleden dat ik samen met mijn compagnon de deur van ons urban boutique hotel moest sluiten. Het uitspreken van het faillissement ging in een recordtijd van twee minuten via de telefoon. Een ultrasnelle flitsscheiding. De start van een nieuw begin? In eerste instant ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: