Meer dan een designhotel: Suitehotel Pincoffs

Auteur: redactie
1 november 2008
Meer dan een designhotel: Suitehotel Pincoffs

Nog geen jaar open en nu al is het Suitehotel Pincoffs in Rotterdam succesvol. Een unieke sfeer in combinatie met een vernieuwend design, veel luxe comfort en persoonlijke service. Deze woorden typeren het designhotel aan de Maas. Het geheim achter het succes? Eigenaar Edwin van der Meijde licht een tipje van de sluier op in een gesprek met Hotel & Design.

Bij binnenkomst in het hotel valt meteen de gigantische lichtinval op. De hoge ramen in het oude douanepand geven een frisse uitstraling. Op zoek naar de receptie. Geen receptie te vinden. Duidelijk: Pincoffs heeft lef en durft anders te zijn. Een vriendelijke dame komt op me aflopen en geeft een seintje aan Van der Meijde dat hij bezoek heeft. Het interview vindt plaats in de ontbijtzaal waar de gezellige, rustige sfeer indruk maakt. Aan een lange houten tafel nemen we plaats op witte, satijnen stoelen. Achter mij staat een muurhoge foto van de Rotterdamse haven afgebeeld in de mist. Het hoge plafond, de open keuken en de UFO-vormige stoelen geven een bijzonder sfeertje aan de kamer. Veel hoteliers verklaarden Van der Meijde voor gek toen hij witte stoelen in de ontbijtzaal wilde hebben. “Je bent gek, riepen ze, maar ik dacht alleen maar, ik vind de stoelen mooi en dit past bij ons concept. Natuurlijk komt op deze stoel makkelijker een vlek maar die gok neem ik maar. En we zijn een half jaar verder en er is nog geen vlek te bekennen hoor. Mensen zijn voorzichtig met ons interieur. Ze hebben respect voor onze meubels.”

Het eerste idee was om van Suitehotel Pincoffs een romantisch hotel te maken. Deze romantiek is terug te vinden in het hotel en wel op verschillende manieren. “Ik vind de brug over de Maas net zo romantisch als de rozenkrans die in de bruidsuite hangt. Smaak is zo persoonlijk maar wat bij ons centraal staat is dat elke kamer sfeervol moet zijn. Een unieke sfeer met meubels die daarbij passen. ‘Wauw!’ Dit gevoel moet elke gast hebben wanneer ze de deur van een hotelkamer in het Suitehotel Pincoffs in Rotterdam opendoen. Dat is een doel van ons. Alle foto’s die mensen op onze site zien van de kamers, zo zijn de kamers in werkelijkheid ook. Niets is nep. Staat er vers fruit op de foto, dan ligt er ook vers fruit in de kamer. Het moet totaal geen negatieve verrassing zijn en we willen het wauw-effect creëren. En tot nu toe lukt dat.”

De inrichting

Het design van Pincoffs is te omschrijven als romantiek met een rauw randje. Styliste Mirjam van der Rijst heeft geholpen met de inrichting van het hotel. Verschillende accessoires, zoals bijvoorbeeld een grote zwart-wit foto, zijn terug te vinden in elke hotelkamer. Van der Meijde heeft zijn smaak geïmporteerd in zijn hotel. Van der Rijst heeft geholpen om de rode draad en de balans van de inrichting in de gaten te houden. Design speelt hierin een grote rol maar heeft voor Pincoffs een andere betekenis. “Het woord design wordt vaak geassocieerd met kil, hard, zakelijk en koud. Dat zijn wij totaal niet. Ik vind dat wij meer zijn dan een designhotel. Wij hebben een warme uitstraling met veel licht. Elke kamer kent ook een spanningsboog. Overal is spanning te ontdekken doordat we modern, design hebben gecombineerd met antiek, klassiek en authentiek. Met de juiste kleuren en accessoires hebben we een goede sfeer neergezet.”

“Twintig jaar lang heb ik in de journalistiek gewerkt. Voor mijn werk moest ik veel reizen en dan kwam ik regelmatig in hotels waarvan ik dacht, nee dit is het net niet. De combinatie van sfeer en comfort was gewoon niet goed. De ervaring en de ergernissen die ik zelf ontdekt heb tijdens het reizen, hielpen mij bij het ontwerpen van dit hotel. Wij hebben een hotel gemaakt gezien vanuit de ogen van de gast. Maar dan nog, een hotel dat voor iedereen perfect is, bestaat niet.

Het succes van een designhotel is om de juiste sfeer te combineren met comfort en persoonlijke service. Wij willen een inspirerende omgeving voor mensen creëren omdat de maatschappij daar behoefte aan heeft.”

Een tintje lef

Suitehotel Pincoffs is een designhotel. Of toch niet? “Design is voor iedereen zo verschillend. Ik kan een tafeltje zo design vinden terwijl dat voor iemand anders heel normaal is. Natuurlijk gebruiken wij meubels die uniek en anders zijn maar design is erg persoonlijk. Als mensen zeggen Pincoffs dat is een bijzonder hotel, dan voel ik daar veel meer voor”, aldus de eigenaar.

Dat de inrichting van Pincoffs anders is mag duidelijk zijn, maar er zit ook een tintje lef verwerkt in het Maashotel. “Je moet durven, durf tegen de stroming in te gaan. Wanneer je hotel Pincoffs binnen stapt, valt meteen op dat er nergens een receptie te bekennen is. Wij proberen iedereen persoonlijk welkom te heten; we geven onze gasten een hand. Vooral zakelijke mensen hebben dan het gevoel dat ze een beetje thuis komen. Om leuk en hartverwarmend ontvangen te worden, heb je geen receptie nodig.”

Lovende woorden

De kamers van Pincoffs zijn ontworpen met een knipoog. Zo heeft kamer vijf een douche van vijf meter hoog en heeft de bruidsuite rode verlichting. Ook de meubels van het hotel zijn apart. Zo heeft de piano in de ontbijtzaal geen toetsen meer maar functioneert de piano als bestekla. De klokken in de zaal staan stil en geven dezelfde tijd aan. “Het is heerlijk om wakker te worden in de ontbijtzaal omdat er zoveel licht is. Gigantische ramen waar fris licht doorkomt. Hier moet de gast het gevoel hebben dat de tijd stil staat en genieten.”

Veel lovende woorden van hotelgasten en Suitehotel Pincoffs is genomineerd voor een designprijs. “Dit is natuurlijk geweldig. Je hoopt natuurlijk dat het idee aanslaat maar als je de recensies naleest dan scoren wij gemiddeld een 9.2 en dat is hartstikke goed. Ik heb nu pas de tijd om te genieten van de warme woorden van onze gasten. Ik wil graag dat Pincoffs iets toevoegt aan Rotterdam.”

De toekomst

Nu Pincoffs een succes blijkt, is de volgende vraag natuurlijk of het hotel gaat uitbreiden? “In het begin hadden we vier mensen in dienst en dit is nu al gegroeid naar twaalf mensen. Onze eerste gedachte was om een klein hotelletje te beginnen met een paar kamers. Deze paar kamers hebben we inmiddels al uitgebreid naar zeventien kamers. Duidelijk is dat er groei in het concept zit maar of we gaan uitbereiden? Ik zeg nooit, nooit maar op dit moment zijn we onze grenzen aan het verkennen.”

Recyclen

Tijdens de verbouwing is de helft van de deuren in het monumentenpand vervangen door nieuwe deuren. De oude deuren heeft het hotel verwerkt in de meubels voor de hotelkamers. Zo staat de minibar in een hotelkamer in een kastje dat gemaakt is van de oude deuren. “Ik vind een minibar altijd zo lelijk, maar met dit oude kastje eromheen, ziet het er weer leuk uit”, aldus Van der Meijde.

De oudheid van het pand is nog steeds te herkennen in het hotel. “Dit pand heeft een geschiedenis en een ziel. Wij hebben geprobeerd om deze ziel over te brengen en te behouden in het hotel.”

Verhalenvertellers

Edwin van der Meijde en Karen Hamerlynck hebben een carrière in de journalistiek achter de rug. Verhalen schrijven zit dus in de vingers. Suitehotel Pincoffs vertelt ook een verhaal. “Wij hebben ervoor gekozen ons Suitehotel Pincoffs te noemen, omdat de zakenman Lodewijk Pincoffs (1827 - 1911) de kleurrijkste figuur is uit de geschiedenis van de Rotterdamse haven. Het pand is in opdracht van Pincoffs gebouwd.” Niet alleen de naam Pincoffs komt terug in het hotel. Alle kamers zijn vernoemd naar mensen uit het leven van de zakenman. Op de bordjes naast de kamerdeuren staan nummer, naam en een stukje tekst waarin de band tussen de naar die persoon vernoemde kamer en Pincoffs wordt uitgelegd.

HM302008

Overig nieuws