Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

10 maart 2016 |
Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa<

Restaurantgids Michelin presenteerde gisteren de Michelin Guide Main Cities of Europe 2016. Deze gids bevat de beste hotels en
restaurants in 44 grote steden, verspreid over 20 Europese landen.

Enorme groei van kwalitatief hoogstaande restaurants
"In een kleine tien jaar is de selectie van gastronomische restaurants in de grootste steden van Europa enorm gegroeid", aldus Michael Ellis, international director van de Michelin gidsen. "Het aantal restaurants dat kwalitatief hoogstaand eten aanbiedt is in tien jaar gegroeid van 242 (2006) naar 486 (2016)." Dit staat gelijk aan een groei van maar liefst 115 procent.

Groei
In Berlijn zijn er momenteel 19 sterrenrestaurants. In 2006 waren dit er nog maar 9. In Londen is het aantal sterrenrestauratns bijna verdubbeld van 32 naar 63 en ook andere Europese metropolen als Brussel, Turijn, Amsterdam, Parijs en Zurich kenden een enorme groei.

Restaurants met één ster
Wat vooral opvalt, is de explosie van éénsterrenzaken in de grote steden. Dit aantal is gegroeid van 188 in 2006 naar 414 dit jaar.

Drie sterren
Vijf restaurants in deze gids zijn bekroond met drie sterren. Dit zijn Le Cinq en Alain Ducasse au Plaza Athénée in Parijs, Geranium in Copenhagen, The Table Kevin Fehling in Hamburg and Maaemo in Oslo. Dit brengt het totaal aantal driesterrenrestaurants in deze gids op 19.

Twee sterren
15 restaurants zijn voor de eerste keer bekroond met twee steren. Waaronder Mraz&Sohn in Wenen, Ikarus en SENNS in Salzburg, vijf zaken in Parijs en twee in londen. Dit brengt het totale aantal tweesterrenzaken op 88.

Eén ster
48 restaurants hebben één ster veroverd. Field in Praag heeft onder meer één ster verdient, wat het totaal van de stad op drie sterren brengt. Senses in Warschau is ook bekroond met een ster, waardoor er nu twee sterrenzaken in de stad zijn. Costes Downtown heeft ook een ster gekregen, wat het totaal aantal sterrenzaken in de Hongaarse hoofdstad op vijf brengt.

Opkomende steden
Redacteur Rebecca Burr is enthousiast over de sterrenregen. "Het is geweldig om te zien dat zoveel nieuwe sterren zijn gegeven aan zaken in opkomende steden. In totaal telt de editie van 2016 1333 hotels en 2312 restaurants."

Bib Gourmand
Ten slotte zijn 55 restaurants dit jaar voor het eerst bekroond met een Bib Gourmand, wat het totaal brengt op 296.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: