Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

10 maart 2016 |
Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa<

Restaurantgids Michelin presenteerde gisteren de Michelin Guide Main Cities of Europe 2016. Deze gids bevat de beste hotels en
restaurants in 44 grote steden, verspreid over 20 Europese landen.

Enorme groei van kwalitatief hoogstaande restaurants
"In een kleine tien jaar is de selectie van gastronomische restaurants in de grootste steden van Europa enorm gegroeid", aldus Michael Ellis, international director van de Michelin gidsen. "Het aantal restaurants dat kwalitatief hoogstaand eten aanbiedt is in tien jaar gegroeid van 242 (2006) naar 486 (2016)." Dit staat gelijk aan een groei van maar liefst 115 procent.

Groei
In Berlijn zijn er momenteel 19 sterrenrestaurants. In 2006 waren dit er nog maar 9. In Londen is het aantal sterrenrestauratns bijna verdubbeld van 32 naar 63 en ook andere Europese metropolen als Brussel, Turijn, Amsterdam, Parijs en Zurich kenden een enorme groei.

Restaurants met één ster
Wat vooral opvalt, is de explosie van éénsterrenzaken in de grote steden. Dit aantal is gegroeid van 188 in 2006 naar 414 dit jaar.

Drie sterren
Vijf restaurants in deze gids zijn bekroond met drie sterren. Dit zijn Le Cinq en Alain Ducasse au Plaza Athénée in Parijs, Geranium in Copenhagen, The Table Kevin Fehling in Hamburg and Maaemo in Oslo. Dit brengt het totaal aantal driesterrenrestaurants in deze gids op 19.

Twee sterren
15 restaurants zijn voor de eerste keer bekroond met twee steren. Waaronder Mraz&Sohn in Wenen, Ikarus en SENNS in Salzburg, vijf zaken in Parijs en twee in londen. Dit brengt het totale aantal tweesterrenzaken op 88.

Eén ster
48 restaurants hebben één ster veroverd. Field in Praag heeft onder meer één ster verdient, wat het totaal van de stad op drie sterren brengt. Senses in Warschau is ook bekroond met een ster, waardoor er nu twee sterrenzaken in de stad zijn. Costes Downtown heeft ook een ster gekregen, wat het totaal aantal sterrenzaken in de Hongaarse hoofdstad op vijf brengt.

Opkomende steden
Redacteur Rebecca Burr is enthousiast over de sterrenregen. "Het is geweldig om te zien dat zoveel nieuwe sterren zijn gegeven aan zaken in opkomende steden. In totaal telt de editie van 2016 1333 hotels en 2312 restaurants."

Bib Gourmand
Ten slotte zijn 55 restaurants dit jaar voor het eerst bekroond met een Bib Gourmand, wat het totaal brengt op 296.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Rick Claus: ''Er is te veel hotelaanbod''

In deze editie van Hospitality Management mogen we best weer eens verzuchten: Wat vliegt de tijd! Het is immers december. Zoals de oude Romeinen zeiden: Nullum est jam dictum, quod non sit dictum prius. (Niets kan gezegd worden dat al niet eerder gezegd is.) Waaronder: Tempus fugit. (De tijd snelt v...

Interview
Camille Oostwegel: "We gaan van beleving naar betekenis"

Jong, energiek en ambitieus, zo ontmoeten wij Camille Oostwegel onder het schip van de voormalige kerk waar sinds 2005 het Kruisherenhotel is gevestigd. Onderwerpen als herformuleren van de hotelfunctie, openstaan voor de nieuwe werkethiek van co-working, anticiperen op nieuwe verwachtingen van gast...

Achtergronden
In memoriam: Michel Geurts

Het droevige bericht van het overlijden van Michel Geurts (1944) heeft de Nederlandse hotellerie geschokt. De hotelier legde in 1982 in Zutphen de basis voor Inntel Hotels. In 1986 werd het tweede hotel geopend in Zaandam: Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel kent sinds de verbouwing in 2010 e...

Hotelketens Internationaal
Scandic lanceert nieuw hotelmerk 

Scandic GO is een nieuw hotelmerk dat een speelser en slanker concept biedt binnen het groeiende economische hotelsegment. Met Scandic GO streeft het bedrijf naar een sterke aanwezigheid in de stad op alle Scandinavische markten. Scandic zal in eerste instantie vijf hotels lanceren onder het nieuwe ...

Interview Longread
Twee bankiers over de 'herontdekking van de hotellerie'

Op de drempel van een nieuw decennium bespreken twee bankiers de staat van de hotellerie. Lianne Zondervan, Sector directeur Leisure van de ABN AMRO en Jos Klerx, Sectorspecialist Horeca & Recreatie van de Rabobank, blikken terug en kijken vooruit in een uitgebreid dubbelinterview. Dit interv...

Achtergronden
Hoe likable is jouw hotel?

We willen allemaal leuk gevonden worden. Niets menselijks is ons vreemd. Voor ondernemingen geldt hetzelfde. Sterker nog, als consumenten jouw bedrijf leuk vinden, betaalt zich dat altijd terug. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zet je dat in gang? En wat betekent dat voor je kernwaarden? Likability. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: