Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

10 maart 2016
Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

Restaurantgids Michelin presenteerde gisteren de Michelin Guide Main Cities of Europe 2016. Deze gids bevat de beste hotels en
restaurants in 44 grote steden, verspreid over 20 Europese landen.

*Enorme groei van kwalitatief hoogstaande restaurants*
"In een kleine tien jaar is de selectie van gastronomische restaurants in de grootste steden van Europa enorm gegroeid", aldus Michael Ellis, international director van de Michelin gidsen. "Het aantal restaurants dat kwalitatief hoogstaand eten aanbiedt is in tien jaar gegroeid van 242 (2006) naar 486 (2016)." Dit staat gelijk aan een groei van maar liefst 115 procent.

*Groei*
In Berlijn zijn er momenteel 19 sterrenrestaurants. In 2006 waren dit er nog maar 9. In Londen is het aantal sterrenrestauratns bijna verdubbeld van 32 naar 63 en ook andere Europese metropolen als Brussel, Turijn, Amsterdam, Parijs en Zurich kenden een enorme groei.

*Restaurants met één ster*
Wat vooral opvalt, is de explosie van éénsterrenzaken in de grote steden. Dit aantal is gegroeid van 188 in 2006 naar 414 dit jaar.

*Drie sterren*
Vijf restaurants in deze gids zijn bekroond met drie sterren. Dit zijn Le Cinq en Alain Ducasse au Plaza Athénée in Parijs, Geranium in Copenhagen, The Table Kevin Fehling in Hamburg and Maaemo in Oslo. Dit brengt het totaal aantal driesterrenrestaurants in deze gids op 19.

*Twee sterren*
15 restaurants zijn voor de eerste keer bekroond met twee steren. Waaronder Mraz&Sohn in Wenen, Ikarus en SENNS in Salzburg, vijf zaken in Parijs en twee in londen. Dit brengt het totale aantal tweesterrenzaken op 88.

*Eén ster*
48 restaurants hebben één ster veroverd. Field in Praag heeft onder meer één ster verdient, wat het totaal van de stad op drie sterren brengt. Senses in Warschau is ook bekroond met een ster, waardoor er nu twee sterrenzaken in de stad zijn. Costes Downtown heeft ook een ster gekregen, wat het totaal aantal sterrenzaken in de Hongaarse hoofdstad op vijf brengt.

*Opkomende steden*
Redacteur Rebecca Burr is enthousiast over de sterrenregen. "Het is geweldig om te zien dat zoveel nieuwe sterren zijn gegeven aan zaken in opkomende steden. In totaal telt de editie van 2016 1333 hotels en 2312 restaurants."

*Bib Gourmand*
Ten slotte zijn 55 restaurants dit jaar voor het eerst bekroond met een Bib Gourmand, wat het totaal brengt op 296.

~Christel Tuin~

Overig nieuws