Minder wespen op het terras (VIDEO)

13 juli 2015
Minder wespen op het terras (VIDEO)

Tot twee weken geleden zagen we door de slechte start van de zomer aanzienlijk minder wespen op het terras dan vorig jaar. Ongediertebestrijder "Rentokil":http://www.rentokil.nl/bedrijven/ongedierteproblemen/wespen-en-wespennesten/index.html
bestreed tot eind juni 45 procent minder wespennesten dan vorig jaar in dezelfde periode. Nu het buiten warm is geworden, stromen de meldingen van wespenoverlast binnen.

*Kijk uit voor een aanval*
De wespennesten zijn soms al zo’n dertig centimeter groot en kunnen uitgroeien tot 5.000 wespen. Hoe kleiner het nest, des te gemakkelijker te bestrijden. Rentokil raadt horeca-eigenaren daarom aan om nu al hulp in te schakelen als ze een wespennest aantreffen, voordat de wespen in augustus overlast kunnen veroorzaken. Want wie bestelt er nog een extra rondje of blijft een hapje eten als hij wordt aangevallen door wespen?



*In augustus wordt het erger*
Bij de limonadewesp hebben de wespen verschillende taken: de koningin start de bouw van het nest en legt de eitjes, de werksters bouwen verder aan het nest en verzorgen de koningin en de larven, en mannetjes, die er alleen zijn aan het eind van het seizoen als het tijd is om te paren. Na de paring in het najaar overleven alleen de nieuwe koninginnen de winter. Zij bouwen in het voorjaar nieuwe nesten om hun eitjes in te leggen. In de vroege zomer veroorzaken wespen meestal nog niet zo veel overlast, maar in augustus komt daar verandering in. Wespen leven namelijk van insecten en zoete etenswaren. En omdat er eind augustus geen jongen meer in het nest zijn die voor deze zoetigheid zorgen, verlaten de wespen rond die tijd het nest en storten ze zich onder andere op de zoete drankjes en ijsjes van terrasbezoekers.

*Vervelend en soms gevaarlijk*
Rondvliegende wespen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn: tussen tien en twintig procent van de mensen is allergisch voor wespensteken. En jaarlijks sterven hieraan twee tot vijf mensen in ons land. Peter Timmermans, entomoloog bij Rentokil Pest Control: “De wesp behoort tot de top 10 ergernissen op het terras. Het is af te raden om een wespennest zelf te verwijderen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. De beste tijd om het nest te bestrijden, is vóór de zomerperiode, nog voordat de wespen in zwermen kunnen aanvallen. Ze worden vooral zeer agressief als ze worden gestoord of zien dat een van de familieleden wordt gedood.”

*Bestrijden*
Plaatsen waar wespen zich graag nestelen zijn dakranden, holten in muren, schuren, oude nesten van knaagdieren, holle bomen en struiken. Peter Timmermans vertelt: “Horeca-eigenaren proberen zelf wel eens het nest te bestrijden door de ingang dicht te maken. Dit heeft echter geen zin: de wesp knaagt zich dan weer een weg naar buiten. Om er zeker van te zijn het probleem te verhelpen, is het verstandiger de nesten professioneel te laten bestrijden.” Op "de website van Rentokil":http://www.rentokil.nl/bedrijven/ongedierteproblemen/wespen-en-wespennesten/index.html staat informatie over wespennesten in en om het bedrijf.

*Over Rentokil Pest Control*
Rentokil Pest Control treedt op ter preventie en bestrijding van ongedierte, insecten en zwammen. Tevens biedt Rentokil oplossingen voor het "weren van vogels.":http://www.rentokil.nl/bedrijven/ongedierteproblemen/vogels/index.html Rentokil Pest Control verzorgt het uitvoeren van inspecties en de rapportage over hygiëne en bouwkundige omstandigheden. Uitgangspunten zijn afnemerseisen, wettelijke eisen, HACCP-systemen en hygiënecodes. Het bedrijf heeft vijf regiokantoren en circa driehonderd medewerkers. Door het eigen Pest Control Research & Development Center worden regelmatig innovaties geïntroduceerd, zoals de Entotherm-hittebehandeling tegen bedwantsen, "de Luminos-insectenlamp,":http://www.rentokil.nl/luminos_vliegenlamp/index.html de Mouse Monitoring Unit, "RADAR,":http://www.rentokil.nl/technische-ondersteuning/onze-diensten-en-oplossingen/knaagdierpreventie-en-bestrijding/radar-muizenbestrijding/index.html myRentokil en PestConnect. Rentokil heeft een ruime ervaring met weringsmaterialen en een uitgebreid assortiment aan weringsmaterialen. Daarnaast brengt Rentokil Pest Control advies uit op het gebied van bouwkundige staat, stapeling en huishouding.

Rentokil Pest Control, opgericht in 1927, is de specialist in de preventie, inspectie en bestrijding van ongedierte in en rond (bedrijfs)gebouwen en bij particulieren thuis. Rentokil Pest Control is een divisie van Rentokil Initial PLC. Met ruim negenhonderd vestigingen in veertig landen is Rentokil Initial in 85 jaar uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van serviceverlening in en om bedrijven en bij particulieren.

Overig nieuws