Nederlanders zijn minder trots op eigen bier dan Belgen

5 augustus 2016 | Linda Groothuijse

Bierdrinkers van over de hele wereld vieren vandaag de Internationale Bierdag. Mercure Hotels liet dit jaar een onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau iVOX bij duizend Belgen en duizend Nederlanders naar hun biergewoonten in binnen- en buitenland en naar de rol van bier bij het eten. Een opvallende conclusie is dat Belgen veel chauvinistischer zijn over hun bier dan Nederlanders.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders echte bierliefhebbers zijn. Van de ondervraagden geeft 59 procent aan wel eens bier te drinken. Bij de Belgen ligt dat net iets hoger met 68 procent. In Nederland zijn er dus iets minder bierdrinkers dan in België, maar de bierdrinkers in beide landen geven wel aan ongeveer even vaak bier te drinken. Zes op de tien (59 procent) drinkt minstens één keer per week een biertje, terwijl drie op de tien (30 procent) dit één of een paar keer per maand doet.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat slechts één op de vijf Nederlanders aangeeft dat het Nederlandse bier beter is dan die van de zuiderburen. Bijna de helft van de Nederlandse bierdrinkers (45 procent) zegt zelfs de voorkeur te geven aan Belgische bieren. Maar liefst negen op de tien Belgische bierdrinkers is van mening dat bier uit eigen land beter is. Bier sommelier Rick van Kempen verklaart: ’Ongeacht de onbetwist rijke biercultuur en –historie van onze Zuiderburen, zouden we rustig kunnen stellen dat chauvinisme hier een ook enorme rol speelt.’

Er zijn grote verschillen aanwezig tussen Nederland en België, als het gaat om de plek waar het bier gedronken wordt. Drie op de vier (77 procent) Nederlandse bierdrinkers drinkt vaak een biertje thuis, tegenover twee op de drie (65 procent) Belgen. Daarnaast kiezen Nederlandse bierdrinkers vaker voor een biertje in een restaurant, met 33 procent versus 26 procent bij de Belgen. Bier drinken in het café is dan weer meer iets voor Belgische bierliefhebbers, 52 procent geeft aan vaak een biertje te drinken in het café, terwijl dit aantal in Nederland slechts op 39 procent ligt.

Ook zijn er verschillen te zien in het tijdstip waarop bier, bij voorkeur, wordt genuttigd. Nederlanders prefereren bier duidelijk later op de dag: als aperitief, vlak na werk of later op de avond. Vier op de tien Belgen daarentegen, geniet ruim voor het avondeten al van een ‘pintje’. Zo is bij 15 procent van de Belgen de lunch hét moment waarop ze het liefst een biertje drinken, ruim tweemaal zoveel als bij de Nederlanders. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Coronacrisis
CEO van Generator Hostels reageert op de quarantaineregels van het VK na verblijf in Nederland

Nederland is voor veel landen roodgekleurd, wanneer het corona betreft. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is immers behoorlijk opgelopen in ons land, waardoor ons land een risicogebied is en enkel essentiële reizen door Britten naar ons land worden aangeraden. Britten die terugkeren ...

Economie Toerisme
Onderzoek: coronacrisis treft hotelindustrie zwaarder dan platforms zoals Airbnb

Op het hoogtepunt van de zomervakantie overtreffen de 'short-term rentals' op platforms zoals Airbnb de prestaties van de hotelmarkt. Deze platforms presteerden over het algemeen duidelijk beter dan vergelijkbare kwaliteitshotelconcurrenten, volgens een STR- en AirDNA-studie van 15 stedelijk...

Toerisme Coronacrisis
Nederlandse reizigers veranderen reisgedrag na corona: kleinere accommodaties en later boeken

Met het coronavirus in ons midden verandert ook ons reisgedrag. We kiezen voor kleinere accommodaties, stappen eerder in de auto dan het vliegtuig en kiezen massaal voor last minutes. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Kleinschalige accommodaties worden populairder Van de 1....

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Personalia
Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

Na ruim vierendertig jaar gaat Martin Lindelauf met pensioen. Een pensioen dat welverdiend is, maar velen vinden het toch jammer om hem te zien gaan. Collega, zakenpartner, leermeester of hoe je hem ook zou willen noemen, de man met het jaloersmakende cv gaat er definitief mee stoppen. Martin&rs...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: