OM legt beslag op miljoenen bij Van der Valk-familielid

Wet- en regelgeving 21 juni 2024
OM legt beslag op miljoenen bij Van der Valk-familielid

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslag gelegd op tientallen miljoenen in een lopend fraudeonderzoek naar de opvang van asielzoekers in hotels. Dit blijkt uit kadastrale documenten in handen van Het Financieel Dagblad. Het onderzoek richt zich op een bedrijf uit Didam dat als tussenpersoon fungeerde bij het boeken van hotelkamers voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het bedrijf werkte samen met een lid van de Van der Valk-hotelketen, die voorheen directeur was van een hotel in Duiven.

Afgelopen donderdag heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) invallen gedaan in woningen in Didam en Duiven. Hierbij zijn naast documentatie ook voertuigen in beslag genomen, waaronder een Porsche, een Mercedes en een Lamborghini. Daarnaast heeft de FIOD bij meerdere hotelketens, zoals Van der Valk, Postillion en Gr8 Hotels, informatie opgevraagd over opvangdeals via de tussenpersoon. Een woordvoerder van Van der Valk benadrukt dat de hotels zelf geen onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek, maar dat ze wel meewerken.

Volgens het OM en de FIOD zijn de doorzoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht en het OM wil geen uitspraken doen over mogelijke verdachten. Uit de documenten blijkt dat het OM minstens twee personen in het vizier heeft. Er is beslag gelegd op € 34,7 miljoen aan eigendommen van de 54-jarige René D. in Didam, en €18,1 miljoen aan eigendommen van de 36-jarige Bob van der V. in Duiven. Zowel de advocaat van Bob van der V. als een woordvoerder van René D. geven geen commentaar.

Vorig jaar onthulde het FD dat een deel van de Van der Valk-hotelketen in conflict lag met Bob van der V., die door zijn familieleden werd beschuldigd van grootschalige fraude bij opvangcontracten met het COA via tussenpersoon LCHD. Het bedrijf van René D. en Bob van der V. zou winsten en commissies hebben afgeroomd.

Inmiddels maakt Bob van der V. geen deel meer uit van het Van der Valk-concern en heeft hij de geëiste miljoenen betaald. Er lopen geen juridische procedures meer, aldus een advocaat van de Van der Valk-keten. LCHD fungeert nog als tussenpersoon voor het COA, dat de uitkomsten van het FIOD-onderzoek afwacht voordat het verdere stappen overweegt. De Van der Valk-hotels van Bob van der V.'s ooms hebben inmiddels nieuwe opvangdeals gesloten zonder tussenkomst van de intermediair.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws