Promenade Hotel vindt weer aansluiting bij de top

Auteur: Redactie
11 november 1999
Promenade Hotel vindt weer aansluiting bij de top

Het in 1971 gebouwde vijfsterrenhotel Promenade in Den Haag was vijf jaar geleden duidelijk toe aan een grondige renovatie. Het is volbracht: niet alleen de vernieuwing, maar ook een verdubbeling van de bezettingsgraad. Het marktaandeel van Promenade is gestaag gestegen - en stijgt nog steeds. Waar is die ommekeer aan te danken?

De teruglopende bezettingspercentages van de kamers (begin negentiger jaren) gaven stof tot nadenken. Mevrouw drs. Maya Meijer Bergmans, eigenares van het hotel, nam het koene besluit om rigoureus in te grijpen. Haar plan: een gefaseerde renovatie waarbij na elke fase het effect wordt gemeten en - afhankelijk van de resultaten - de renovatie wordt voortgezet.

1994. Durf loont

Opvallend in de eerste fase is de transformatie van de oubollig ogende bistro Flaneur (in het souterrain) tot het trendy restaurant Trattoria dell'Arte. Een zeer gedurfde actie, zeker in een tijd waarin grotere hotels overwegen het restaurant uit te besteden. Het Italiaanse concept waarover terdege is nagedacht, blijkt een regelrecht schot in de roos. De trattoria is nog steeds een succes: 80 tot 90 procent van de restaurantgasten komt van buiten.

1995. Prominential Suite

De sobere, ouderwets aandoende kleurstelling van de 42 kamers op de vierde en vijfde etage maakt plaats voor vrolijke kleuren. Een groot succes. De andere verdiepingen volgen later. De wens voor een 'superbe suite' krijgt vorm met de 160 m2 grote  Prominential Suite, een vaste verblijfplaats voor prominente gasten, zoals staatshoofden, leden van de beau monde en 'captains of industry'. Ook de zalen krijgen een geheel nieuw aanzien.

1996. Zilveren jubileum

Premier Wim Kok onthult ter gelegenheid van het 25‑jarig bestaan van het Promenade Hotel, in april 1996, een borstbeeld van de oprichter van het hotel, Bertus Meijer. Het bewijs van de nauwe banden die het Promenade door de jaren heen met het kabinet heeft opgebouwd, wordt ook geleverd door de VVD‑voormannen Hans Wiegel, Ed Nijpels en Hans Dijkstal, die elk de opening van een 'vernieuwd' Promenade‑onderdeel voor hun rekening namen. Op het Catshuis werd onder meer de catering verzorgd voor politieke kopstukken als Helmut Kohl, Margaret Thatcher, George Bush en Nelson Mandela.

Het Promenade vindt in Bass Hotels & Resorts, waarvan de Crowne Plaza Divisie deel uitmaakt, een wereldwijd opererende partner; een partner die beschikt over een sterk reserveringssysteem, een actief sales‑ en marketingprogramma en een uitstekend imago.

1997. Sport en kunst

Ook voor de hotelgasten geldt het motto 'een gezonde geest in een gezond lijf'. Een uitgebreide fitness‑ en saunafaciliteit, geopend door volleyballer Ron Zwerver, draagt daartoe bij. De permanente expositie van schilderijen en beeldhouwwerken, die ook na de renovatie zijn prominente plaats behoudt, is zo bijzonder, dat het Promenade Hotel in het Guinness Book of Records vermeld wordt als het hotel met de grootste kunstcollectie ter wereld.

1998/1999. De laatste loodjes.

De bar en een nieuw restaurant worden gerevitaliseerd. Beide werden in de loop van 1998 en 1999 feestelijk in gebruik genomen. De Couperus Bar is het antwoord op de wens van zakenmensen om in de late middag en vooravond in een gezellige ambiance een gesprek te voeren. Een vlotte vijfsterrenservice en koken op topniveau maken brasserie Promenade tot een favoriete locatie voor lunch en diner.

De eindsprint is de complete metamorfose van de lounge. Met de onthulling van een plaquette door minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen wordt de afronding van de renovatie in stijl bezegeld.

HM30JAAR HM301999

Overig nieuws